網頁

請重新LIKE FACEBOOK“新專頁”THANKS!
鍾意我? D 熱爆文章嗎?
即刻“讚”接收更多熱爆?!
唔要再顯示

2015年9月25日 星期五

死頂出戰半馬累事!連詩雅隨時揸拐杖 連詩雅,



連詩雅今次真係好傷!

next 1/1 pre

連詩雅喺骨科診所求醫時,雖然都有行嚟行去,但明顯趷趷吓。

next 1/1 pre

佢全程愁爆咁撳電話,唔知係咪同男友撒嬌呢?

next 1/1 pre

連詩雅行兩步就要按一按條腰骨,睇嚟真係幾傷。

next 1/1 pre

醫生驚告連詩雅,可能到三十零歲就要用拐杖。

next 1/1 pre

連詩雅睇完醫生後,拎住包藥慢慢趷吓趷吓咁離開。

next 1/1 pre

連詩雅喺挪威出戰半馬時,與梁諾妍開心到攬住喊。

next 1/1 pre

真係每步路都充滿淚水同汗水。

next 1/1 pre

不過好快,佢哋就破涕為笑,開心合照。

next 1/1 pre

連詩雅出戰挪威之前,好積極咁同梁諾妍齊齊備戰。

next 1/1 pre

「街跑風」近年席捲全港,不少圈中人都成為街跑一族。擁有42吋長腿的Shiga自從愛上街跑後經常四出練跑,原本只跑十公里的她為了再進一步,決定越級挑戰長達廿一公里的半馬馬拉松賽,更遠赴挪威參加比賽。為爭取最佳成績,Shiga出發前已加強訓練強度和次數,誓要完成挑戰。

趷吓趷吓睇骨科

最後Shiga成功完成賽事,不過卻因此付出沉重代價。勇戰後,她左腳膝頭背面劇痛兼腫脹,昨日有讀者向《東網》爆料,前日發現戴黑超遮素顏的Shiga獨自現身佐敦一間骨科診所求診,她在診所內要慢步一拐一拐的出入醫生房,而且不時將手放在腰後借力,看來相當痛楚,離開時更手執一大包藥,我見猶憐。

事後Shiga接受《東網》電話訪問時,承認在挪威勇戰受傷,她說:「完成賽事嗰刻好開心,完全感覺唔到腳痛,但隔咗一陣冷靜番就覺得左腳好痛,而且膝頭後面嘅筋腫到一個雞蛋咁大,要趷吓趷吓咁行,行動好唔方便。」回想受傷過程,Shiga稱應該是死頂所致:「跑到十四、五公里時,隻腳突然痛到想撕裂咁,開始趷吓趷吓,但見到隔籬啲公公婆婆咁大年紀都咁犀利,就覺得我一定要得,跟住就一直衝。」

「可能三十零歲就要用拐杖」

Shiga又指負傷返港途中,感到腳痛加劇,在芬蘭轉機返港時更需用輪椅代步:「因為左腳整親,我放咗好多力落右腳度,肌肉酸軟晒,好難行路,同事就推我,諗住芬蘭冇咩香港人冇所謂,但返到香港就繼續趷吓趷吓。」問現在傷勢如何?她說:「醫生話我關節膜發炎,腳筋同肌肉勞損,而依家左腳啲肌肉腫脹。」醫生更告誡她暫時要停跑:「佢話如果繼續操勞,唔畀對腳休息,可能我到三十零歲就要用拐杖。」她又稱將要飛澳洲為師兄周柏豪的演唱會任嘉賓,故會把握時間好好休養。

想唱快歌跳勁舞

另外,早前Shiga舉行新碟簽唱會,獲贈蛋糕做禮物以配合其新碟碟名《大了一歲》,粉絲亦特意準備了金唱片祝她的新碟大賣。問到若銷量報捷會如何答謝粉絲?她說:「希望可以開演唱會,不過想再儲吓歌先,希望呢一、兩年會開到!」她又謂過往唱慢歌為主,有意嘗試挑戰唱快歌:「叻就唔係好叻,但我相信將勤補拙,好似以前我都會覺得自己跑唔到步,但都可以慢慢去磨練。」

鍾意就快D Share啦!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...