網頁

請LIKE FACEBOOK“新專頁”THANKS!
鍾意我? D 熱爆文章嗎?
即刻“讚”接收更多熱爆?!
唔要再顯示

2015年10月13日 星期二

有「中大才子」之稱 方東昇立志當記者 方東昇,



【短片】【東昇耀揚的二三事(4)】有「中大才子」之稱 方東昇立志當記者

2015-10-12 23:53:00



其他影片:>>






【東昇耀揚的二三事(4)】有「中大才子」之稱 方東昇立志當記者

東昇耀揚(四):中大傳理系傳奇

方東昇有「中大才子」之稱,小學時由內地移居香港,就讀聖公會主風小學,普通話「辣辣聲」,但英文唔係咁掂。正所謂「在跌低的地方爬返起身,從來都不容易」,佢就花咗兩年時間狂煲,成績突飛猛進,四、五、六年級全部考全級第一,都咪話唔堅。

之後,中學就讀傳統名學拔萃男書院,立志要做記者嘅佢,96年以優異成績入讀中文大學新聞及傳播學系,最後First Honour畢業,仲獲得新亞書院獎學金最高榮譽誠明獎。坊間盛傳昇爺GPA 4.0,時至今日都係新聞系嘅神話。



(電視圖片)

鍾意就快D Share啦!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...