2017年2月20日 星期一

曾蔭權涉貪案:貪曾罪成:揭貪心小器曾面目 鹹蛋都要人送 __,貪曾,曾蔭權,

「貪曾」前特首曾蔭權爵士被裁定公職人員行為失當罪成,最快今日判刑。早於東方報業集團獨家踢爆他連串貪腐醜聞前,在曾蔭權出任財政司司長時的官邸大廚于燕平,已率先披露了他的貪心本性。于燕平接受本報專訪時憶述,當年每周至少數次有人送禮物到官邸,「連皮蛋、鹹蛋呢啲都送,諗到嘅都有」。他又指曾蔭權不僅貪小便宜,為人亦非常小器,當年他超時工作卻無補水,最終要對簿公堂才能討回應得款項。談及貪曾可能會成為階下囚,他 ...


「貪曾」前特首曾蔭權爵士被裁定公職人員行為失當罪成,最快今日判刑。早於東方報業集團獨家踢爆他連串貪腐醜聞前,在曾蔭權出任財政司司長時的官邸大廚于燕平,已率先披露了他的貪心本性。于燕平接受本報專訪時憶述,當年每周至少數次有人送禮物到官邸,「連皮蛋、鹹蛋呢啲都送,諗到嘅都有」。他又指曾蔭權不僅貪小便宜,為人亦非常小器,當年他超時工作卻無補水,最終要對簿公堂才能討回應得款項。談及貪曾可能會成為階下囚,他慨嘆:「有咁耐風流,有咁耐折墮,做人唔應該咁貪心!」

現年六十二歲的于師傅,於一九九九年至二○○○年間擔任曾蔭權的財政司司長官邸廚師,雖然相處時間不長,但他坦言對方貪小便宜的性格早已見微知著,一切由「食」說起。他透露,當年身為官邸廚師,每當有人送食物來都必經他手,「除咗冬蟲夏草、鮑魚、龍蝦同燕窩呢啲(貴價食材),連肉餅、糉、皮蛋、鹹蛋同生果呢啲都送,諗到嘅都有。」

于師傅曾詢問官邸其他員工,食品由哪間公司送來,即被指摘「你唔識規矩嘅咩?可以問嘅咩?」令他確信每周三至五次送來的食品,全是不可告人的禮物。

于師傅○○年被曾蔭權提前一年解約,○一年入稟勞資審裁處追討超時工作欠薪,最終獲賠四萬多元。提及十多年前的勞資糾紛,他今日仍見激動:「當初合同寫每星期做四十四小時,但實際就要廿四小時stand by(候命),唔畀走喎,你話(曾蔭權)小器唔小器?」

他更加指出,在離職政府之後曾嘗試開設私房菜館,亦疑因為貪曾懷恨在心而多番阻撓,當年一度非常憎恨對方。但是他後來覺得「憎一個人好辛苦」,才慢慢將事件放下。

對於曾蔭權面臨鋃鐺入獄,于師傅指聞判初時感到頗愕然,繼而心情複雜:「有啲同情同可憐佢囉,七十幾歲人先嚟坐監,訟費又過千萬,長俸又可能要嘔埋出嚟,一下子失去咁多嘢,都好淒涼。」奉勸他保重身體。不過,他又笑言「睇唔起」貪曾,「幾十億就話啫,為少少錢毀名聲,我廚房佬咋,畀我都唔要何況佢人工咁高,咁嘅小便宜都貪。」他認為曾蔭權雖然並非做了「大壞事」,但仍罪有應得:「每個人都必須為所作所為承擔後果,有咁耐風流,有咁耐折墮,做人唔應該咁貪心。」


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...