2017年5月17日 星期三

同江嘉敏咀嘴 楊潮凱竟然話嘔心?! __,江嘉敏,楊潮凱,

點解會係嘔心?!無綫4K劇《不懂撒嬌的女人》播出以來深受歡迎,多個角色都描寫得非常立體,當中飾演主角林文龍、宣萱年輕版的楊潮凱、江嘉敏更是極其重要,負 ...


點解會係嘔心?!

無綫4K劇《不懂撒嬌的女人》播出以來深受歡迎,多個角色都描寫得非常立體,當中飾演主角林文龍、宣萱年輕版的楊潮凱、江嘉敏更是極其重要,負責表現兩個角色後生時代的甜蜜及種種經歷,舖墊出這段關係日後的矛盾及糾纏,兩人演繹得愈自然,觀眾共鳴感自然大增,結果潮凱及江嘉敏交出120分功課,獲得網友大讚。

潮凱表示與江嘉敏首次合作,起初見到劇本有不少親熱戲都覺尷尬,幸好嘉敏傻更更甚易混熟。潮凱笑言對方拍吻戲比他更有經驗,講到最難忘一場戲,首選當然是嘉敏吃到嘴邊都是雪糕,然後兩人咀嘴,效果Sweet到爆!潮凱笑言拍攝時氣氛很甜蜜,事後才覺得嘔心:「我哋建立好默契,呢場Kiss戲一Take過已經ok咗,現場人士都話好Sweet,亦讚我哋幾似文龍同宣萱!(有雪糕喺嘴邊錫到黐立立喎!)拍嗰時冇諗,個雪糕係令佢可愛咗,但之後諗番大家錫到對方食過嘅雪糕,係幾核突!」

講到近年潮凱經常與宅男女神合作,除了江嘉敏之外,還有黃心穎、孫慧雪、王敏奕及杜小喬,部分更有親熱場面,恨死一班宅男,可幸潮凱形象正面,堪稱「緋聞絕緣體」,亦未有引來網友負評,他笑說:「可能我唔係咁乞人憎,班網友鍾意佢哋女神都支持埋我,我好好彩!(你太太有冇呷醋?)真係冇喎!佢好大方,係有時串我兩句囉!佢一直好支持我工作。」

而作為年輕版林文龍,潮凱表示多年前已有欣賞對方演出,拍攝前再次翻睇,兩人又有分析角色的重點,希望兩個年代的Gordan有連貫性,以加強說服力。


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...