2017年5月11日 星期四

EYT擅演祥嫂情緒病折磨離無綫 馬小靈痛憶子女掃走抑鬱病 __,無綫,

EYT擅演祥嫂 情緒病折磨離無綫馬小靈痛憶 子女掃走抑鬱病娛樂要聞【母親節系列之走出困局】馬小靈01年在《歡樂今宵》(EYT)憑扮演祥嫂洪金梅為人認識 ...


EYT擅演祥嫂 情緒病折磨離無綫

馬小靈痛憶 子女掃走抑鬱病

娛樂要聞

【母親節系列之走出困局】馬小靈01年在《歡樂今宵》(EYT)憑扮演祥嫂洪金梅為人認識,但之後星途未有突破,數年前已轉行。原來她兩度患抑鬱症,千禧年因矯齒失敗而鑽牛角尖,自覺毁星途,一年多前又因工作壓力令抑鬱症翻發,暴瘦至80多磅,更日日想各種自殺方法,慶幸其一對子女的一句說話令她驚醒,帶她走出低谷。



馬小靈曾兩度患抑鬱症,病情嚴重時更日日想輕生,最後因一對子女拯救她戰勝抑鬱病。攝影:沈健程

現年42歲的馬小靈曾參與無綫綜藝節目《歡樂今宵》,扮演祥嫂洪金梅等發揮搞笑本色,令人留下印象,她於10年約滿轉行,現時身兼地產、保健食品傳銷及體檢中心職員三職,與攝影師老公育有一對子女。日前,馬小靈帶同仔女接受本報的母親節主題專訪,又溫馨整cupcake,幸福媽媽有仔女萬事足,原來近十多年來,她兩度患上抑鬱症,要長期復用抗抑鬱藥,令人生陷於苦戰。



馬小靈為仔女未雨綢繆,現時打三份工的她不怕辛苦。



當年馬小靈在《歡樂今宵》扮祥嫂洪金梅而為人認識。資料圖片

矯齒失敗

去年馬小靈抑鬱症復發,她首次發病早於一對子女出世前。當年她在娛樂圈發展,在商台做過DJ,之後加入無綫節目《歡樂今宵》,亦被監製李添勝睇中,參與戲劇組拍劇,算有不少發展機會,但千禧年她為了上鏡更好看,接受齙牙矯形而出事:「有間矯形診所話肯贊助我,畀6千蚊就可以扭番正隻牙,最後唔掂,搞到日日似有人鑽你個頭,痛到崩潰,覺得自己嘅愚昧搞成,加上覺得做藝人呢行,唔會有人等你,黃金20幾歲就白白冇咗,搞到鑽咗牛角尖出唔番嚟!」

馬小靈於06年結婚,做高齡產婦生了一對可愛子女,為保障將來生活更身兼三份工,依然咬着牙根面對,估不到去年4月,她兼識做保險公司接待員而令情緒病翻發:「返朝9晚6一腳踢,一種無形壓力令你崩潰,親子活動甩晒,份工又做唔好,做個稱識媽媽做唔到,覺得自己好冇用。同老公講,佢話個個返工都係咁,好似俾人插咗一刀,呢個負面諗法一擴散,就不可收拾。」當時她要長期食藥,生活猶如行屍走肉,黑眼圈、黃夾瘦,體重跌至80多磅,辭工匿在家不敢見人,更想盡各種自殺方法,最終父母由澳洲回來探她,家人帶她見精神科、社工及入急症室。



入行後的馬小靈因矯齒手術失敗,自覺被愚昧毀星途。資料圖片



母親節將至,馬小靈獲子女親手做高踭鞋cupcake做禮物。

打三份工

在人生最低潮時,救她走出情緒病低谷的是一對子女,做她的守護小天使:「我最絕望時,連家姐都覺得媽咪好似變咗另一個人,但你只能發呆睇住佢哋,有次家姐同細佬走埋我身邊話『媽咪,我好鍾意你呀,錫錫!』又不停錫我,當時你會覺得好難受,因為唔識開心。不過之後就『叮』咗一聲,個腦好似清醒咗咁。」

今年年初,馬小靈不用再服食抗抑鬱藥,身體漸回正軌,積極為子女將來未雨綢繆:「小朋友對自己嚟講係一種動力,喺能力範圍內要搵多啲錢,地產經紀對我嚟講算最快搵到錢嘅行業,就算日曬雨淋企到腳痛都值得!」雖工作忙,但她亦有心願,希望將來可以推出關於情緒病及如何自救與育兒心得的書籍。

採訪:王梓嫚


鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...