2017年6月26日 星期一

27歲Flora求圓港姐夢 超齡照死(舌累) __,港姐,

Flora因年齡問題,險連面試的機會都冇!
27歲Flora求圓港姐夢超齡照死(舌累)港姐寶座一直是不少少女趨之若鶩的榮耀,日前舉行首輪面試吸引社會不同階層靚女報名,當中「酒凹律師」徐天華(Fl ...


27歲Flora求圓港姐夢 超齡照死(舌累)

港姐寶座一直是不少少女趨之若鶩的榮耀,日前舉行首輪面試吸引社會不同階層靚女報名,當中「酒凹律師」徐天華(Flora)更曾與「十優港姐」麥明詩的男友林作分屬同行,因而備受注目,不過年齡達報名資格「死線」位的Flora更自爆是向無綫求情才可「掹車邊」獲得面試機會,一圓港姐夢。

《2017年香港小姐競選》將於今年九月中舉行,上周二已有過百人參與首輪面試,並定於明天進行第二輪面試,最後再選10至12名佳麗入圍參賽。「港姐」賽事成為靚女標誌的名牌,每年都吸引社會上各階層的女士參加,報名資格年齡介乎17至27歲。港姐向以美貌與智慧並重,無綫今年更作全球招募,吸引不少高材生、外國回流及混血靚女參賽,當中有來自加拿大多倫多的24歲「仙氣李若彤」Kelly,更有樂基兒師妹的模特兒外籍靚女Perrie等。不過,當日一位貌不驚人但表現自信的「酒凹律師」Flora,卻曾與「十優港姐」麥明詩的男友林作分屬同行而備受注目,然而她的履歷背後,原來也印證自信其實來自一份堅持。

閻奕格任提名人

由歌手閻奕格任提名人的Flora,為圓「港姐」心願,放棄過百萬年薪的職業來參選,日前她接受獨家訪問,自爆年齡達報名資格的「死線」,最後向無綫求情才「掹車邊」獲面試機會。今年10月踏入28歲的Flora,於美國讀大學主修歷史及政治,畢業時已想參選港姐:「好多人都問點解要做呢樣嘢,做嚟畀人笑,唔支持我,話會畀人指指點點,我有少少怯,冇咁大勇氣,我就返嚟香港讀中文大學法律博士課程。」

完成法律課程,順理成章在港任職事務律師的Flora,為圓港姐夢,決定放棄過百萬年薪,在達年齡「死線」前決定參選。她自爆因年齡問題險連面試的機會都沒有:「我認真睇今年TVB香港小姐表格,我係有小小失望,今年講明下年3月1日前要未到28歲,但10月我已經28歲,我膽粗粗放張表格入去,一兩日之後無綫話唔得,唔符合資格,話我已經過咗年齡,之後我寫咗好長嘅E-mail話選港姐係我夢想好想實踐,希望可以參與。」她指至少行出第一步,沒有甚麼可以後悔,Flora續說:「嗰日星期日我喺泰國練緊拳,收到E-mail話可以去面試,好突然,即刻Book機票返嚟香港,(上)星期二就第一輪面試。」

身為律師的Flora為圓夢放棄過百萬年薪。
  • 身為律師的Flora為圓夢放棄過百萬年薪。
Flora向無綫求情參選,坦言盡過力總好過後悔。
  • Flora向無綫求情參選,坦言盡過力總好過後悔。
Flora參選港姐原來是歌手閻奕格提名。
  • Flora參選港姐原來是歌手閻奕格提名。

攞律師牌費時

Flora承認以27歲之齡參選的確較遲,問為何這麼遲才參選?她說:「因為我一開始同舊公司簽兩年約,之後安排去攞律師牌都要幾個月,所以有約在身冇機會早啲去參選,攞咗律師牌同有啲工作經驗先追逐呢個夢。」Flora更謂如果今年不參選,便真的沒有機會完成夢想。自爆朋友指她Pizza面又似孔慶翔,但她依然無悔參選:「我好開心踏出第一步,真係做啲我認為想做嘅嘢,所以唔會話遲。」

無綫高層余詠珊對Flora年齡「掹車邊」一事,昨受訪時說:「只要佢唔係40歲,見吓面冇乜所謂嘅,因為首輪面試距離賽事舉行仲有一段時間,如果佢係靚到朱玲玲加李嘉欣嘅話,差嗰一年半年,就再諗辦法囉!大門總會為有質素嘅人而開!」

文:影視組


鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...