2017年6月17日 星期六

吳啟華愧對女兒:冇同佢講父母離婚 __,吳啟華,

舉家旅行彌補單親缺憾吳啟華愧對女兒:冇同佢講父母離婚娛樂要聞【父親節嚟喇】現年53歲的吳啟華,與年輕21歲的內地太太石洋子在3前年離婚,二人的8歲囡囡 ...


舉家旅行彌補單親缺憾

吳啟華愧對女兒:冇同佢講父母離婚

娛樂要聞

【父親節嚟喇】

現年53歲的吳啟華,與年輕21歲的內地太太石洋子在3前年離婚,二人的8歲囡囡吳熙兒現交由長春居住的外婆照顧。明日父親節,吳啟華為自己太少時間陪囡囡而覺得慚愧,他說:「作為一個爹哋,我覺得自己絕對唔及格!」並透露至今未有向女兒講解自己與石洋子離婚一事。



吳啟華未有向8歲女兒透露他與石洋子已離婚,亦因為沒有經常陪伴囡囡感慚愧。

經歷過兩段失敗婚姻,令吳啟華對獨生女更加憐惜,有空就與前妻陪囡囡去旅行,又不時在社交網分享父女扮鬼臉相,甚至不時被影到兩父女sweet爆行街,令女兒感受到家庭溫暖。

「一年見幾次」

儘管處處為女兒着想,吳啟華接受本報電話訪問時卻自責說:「我根本唔係帶子洪郎,一年見得個女幾次,都係外母湊,作為一個爹哋,我覺得自己絕對唔及格!因為自己花喺囡囡身上時間太少,日日都要做嘢,唔得閒陪佢,多數都係佢放假同佢去旅行,或者佢嚟香港嗰幾次。」



囡囡跟外婆在內地居住,一放假就來港與爸爸吳啟華團聚。資料圖片



為給女兒完整家庭感覺,吳啟華與前妻石洋子會舉家去旅行。

8歲的吳熙兒越大越清秀,似足爸爸,問囡囡是否喜歡黐實爸爸時,吳啟華笑謂:「佢細個嘅時候就黐我,𠵱家我見佢咁少,佢點黐我呢?由細到大都係外婆湊佢,佢就比較黐佢外婆,爹哋媽咪都唔喺佢身邊,外婆梗係特別錫佢。有時外婆搞佢唔掂,就要我做嚴厲嗰個,佢會比較怕我啲,我惡起上嚟好得人驚,哈哈!但當然唔會打佢,只會鬧佢。」

稚子無辜,問到當初如何跟囡囡解釋父母要分開時,吳啟華坦言:「離婚嗰啲問題,我冇直接同佢講過,可能佢都唔知,亦唔明,因為放假我哋會一家人去旅行,我會帶埋外婆一齊去,每次幾乎都係四個人,除非洋子唔得閒,或者我要拍戲,就會三個人去,喺嗰個情況之下,佢唔係好明白分開係乜。」

吳啟華希望盡力為囡囡維持完整家庭,他說:「雖然我哋住嘅城市唔同,但佢未必完全明白我哋離婚嘅嘢,我亦都唔想太過講得咁白畀佢聽,等佢慢慢大啲再了解,或者等佢問我先同佢解釋,反正我哋四個去旅行玩得好開心,畀佢保持一個好似完整家庭感覺,佢由細到大都未試過有爹哋媽咪一齊喺身邊住,由出世到𠵱家,都係得外婆主要湊佢。」



吳啟華女兒由外婆(左)照顧,四口子更會一起外遊。



吳啟華於3年前與石洋子離婚,結束7年婚姻,甜蜜不再。資料圖片

只盼囡囡開心

問對囡囡有甚麼期望?吳啟華說:「其實主要係希望佢開心,譬如讀書寧願畀多啲錢,畀佢行國際學校呢條路,睇住朋友嘅細路讀傳統學校功課太多,小朋友太忙都唔係咁開心,囡囡𠵱家都係忙,但佢會開心啲,因為有好多課外活動,好似學琴,運動又多,功課冇咁多,生活開心啲,我冇乜期望,只係希望佢開開心心成長。」

採訪:皓騫


鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...