網頁

請重新LIKE FACEBOOK“新專頁”THANKS!
鍾意我? D 熱爆文章嗎?
即刻“讚”接收更多熱爆?!
唔要再顯示

2018年6月20日 星期三

【北上自駕最好買全保】港人遇瘋狂大陸司機猛撞 原來對方冇車保 __,大陸,中國,

港珠澳大橋通車在即,港人駕車北上的機會或增加。車行老闆黃毅力(Eric)的員工最近在內地遇上交通意外,他提醒港人在內地駕車要特別注意。月初珠三角地區連 ...




港珠澳大橋通車在即,港人駕車北上的機會或增加。車行老闆黃毅力(Eric)的員工最近在內地遇上交通意外,他提醒港人在內地駕車要特別注意。

月初珠三角地區連日暴雨,黃毅力車行員工在沿江高速公路,駕駛中港車返港期間,遇上旁邊車輛切線爬頭,「當時我哋都係正常車速100公里,突然間隔籬有一架房車,好似滑緊雪屐咁樣飄吓飄吓,就撞到我哋嘅左車頭,我哋成架車就打橫掃咗去高速公路嘅鐵欄,跟住原地打白鴿轉 。」幸好司機沒太大損傷,但車身就損毀嚴重,要送去維修。

黃毅力後來發現,肇事內地司機並沒有購買第三者保險(內地稱交強險),「好彩我哋係有買到全面性嘅保險,雖然我哋都破財,但係就未至於血本無歸。」黃毅力指,原來內地司機如無購買第三者保險,罰則只是人民幣1900元,「當然如果有大意外嘅,佢哋無咗呢個保險,咁法庭定斷係佢哋嘅錯誤,佢哋當然一定要坐監,但對於無辜嘅受傷者嚟講,呢樣嘢先係最麻煩。」

黃毅力建議,港人如北上駕車,除了應有的汽車保險外,最好額外購買一份全保,保障自己,「你唔知撞你嗰個佢會唔會賠得到錢俾你,所以求人不如求己。」

撰文:鄭靖而

攝影:胡智堅

立即按此連結下載APP:http://bit.ly/next28app



鍾意就快D Share啦!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...