2018年11月24日 星期六

帶5個月大囝囝旅行 吳雨霏:麻煩也值得! __,吳雨霏,霏,miss A,

吳雨霏
帶5個月大囝囝旅行吳雨霏:麻煩也值得!可能各位新手媽媽都會覺得自從BB出世,因為照顧不暇,許多旅行大計都應該取消。可是,已經身為人母的吳雨霏(Kary ...


帶5個月大囝囝旅行 吳雨霏:麻煩也值得!



可能各位新手媽媽都會覺得自從BB出世,因為照顧不暇,許多旅行大計都應該取消。可是,已經身為人母的吳雨霏(Kary)近日就於社交媒體發文講述帶同BB出遊的心聲。

撰文:Jona (原文Sunday kiss)|圖片:Instagram





帶5個月大囝囝遊世界 吳雨霏:麻煩也值得

未必每對父母都喜歡帶同BB出遊,除了因為準備工夫繁複,旅遊時不能盡興,更加因為BB成長後就不會記得旅遊時的情境,未免感覺浪費。近日明星媽媽吳雨霏則有另一番見解,於社交媒體分享。



歷險似乎離我們愈來愈遠?

給予所有帶同BB旅遊的媽媽們:

在我們還未有小孩時,我們經常到處歷險。那時我們還有時間去計劃,到處發掘探索,說走就走。轉眼間,我們已經為人父母,那些歷險似乎離我們愈來愈遠。為小孩準備東西、帶着小孩到處遊走、為他計劃適合的行程種種動作都貌似繁雜,仿佛「冒險」令我們卻步。不過,我們仍勇於踏出第一步,放膽一試,或許我們的冒險因此而變得不一樣。當然這會令我們疲倦萬分,行程簡化了,但收拾的物品則複雜多倍。儘管如此,我仍然認為這一切都是值得的。



打破慣常生活去換取所值得的

因為這些旅程和經歷,我從他(Asher)身上看到了許多轉變,他的適應力加強了,懂得靈活變通。不但如此,他變得更勇敢,更活躍。因為旅程中有了他,這提醒著我們學會放慢腳步、保持好奇心。我們在打破慣常生活去換取所值得的東西。



不只是為了製造美好回憶 更多的是為了讓心靈成長

沒錯,小孩成長後或許不會清楚記得每一個旅程細節,但這些都不重要。我們旅遊的目的不只是為了為他們製造美好回憶,更多的是為了讓他們的,還有我們的心靈成長。

各位媽媽,請相信你們都可以做到!



各位媽媽,你們還在等什麼?快與孩子們創造只屬於你們的旅程吧!



歌手吳雨霏(Kary)自從6月誕下囝囝Asher後,一直停工留家一心相夫教子。最近,Kary終於出山日前,Kary身穿黑色珠片閃裙出席生BB後後的首個化妝品牌活動。Kary身穿緊身珠片裙,大晒與產前無異嘅Fit爆身材。昨日,她更在社交網大嘆當媽後返工感受大不同,道出無數在職媽媽的心聲。

編輯:東方新地|原文:SUNDAY KISS|圖片:吳雨霏Instagram



吳雨霏珠片裙 華麗轉身換尿片

日前,Kary身穿黑色珠片閃裙出席生BB後後的首個化妝品牌活動。Kary身穿緊身珠片裙,大晒與產前無異嘅Fit爆身材連,丁子高都在IG讚嘆:「點解生完仲咁Fit?」

吳雨霏



當日出完活動回家後,Kary就在社交網上繼續分享當媽後的湊仔日常。Kary上載了兩張「人前人後」對比照,人前係個Kary時尚星媽。



A post shared by (@ngk) on

人後卻是個甚至連裙都未換 就繼續「把屎把尿」樂在其中的新手媽媽,畫面超有愛。



吳雨霏訴在職媽媽心聲

生BB後首次接Job嘅Kary表示,當媽後更加明白在職媽媽的心情,想繼續產前的生活,又唔想錯過囝囝的成長時光。Kary留言大嘆在職媽媽有苦自知的心聲,「當了媽媽之後,更加明白和體會在職媽媽的心情。要在家庭和事業中取得平衡真的一點都不容易!最難應該是要放下小孩讓其他人照顧,又擔心又不捨得。我只是工作幾個小時但已經很不捨得,幸好有家人幫手照顧Asher,我才安心。」



A post shared by (@ngk) on



吳雨霏手抱B仔 首晒著泳衣照

過去試過大騷三點式的Kary,已為人母後就收起性感,只是穿上橙紅色一件頭泳衣,用一條長巾綁住Asher抱於胸前,以英文留言說出與兒子肌膚之親的感覺:「這是生命中最甜蜜的開始!」



Kary又用英文留言講述「肌膚之親」,佢話:「用孭帶孭住bb係母子間最甜蜜、最親密嘅時刻,我會好好珍惜仲可以孭住囝囝嘅時光!」

BABYWEARING || Did you know that skin-to-skin contact releases feel-good oxytocin for reduced stress, increased feelings of love, and the desire for connection in you and your baby? It’s the sweetest start to life ❤️👶🏻 I believe in babywearing wholeheartedly. There’s nothing sweeter than endless cuddles with my sweet little dumpling and I’ll cherish all these little moments while he’s still small enough to carry! (And yes that’s a scar on my butt that I don’t plan to photoshop)

Asher頭髮好多,面珠肥嘟嘟,相當可愛!


仔細睇相中Kary臀部位置有一個明顯嘅疤痕,Kary就留言話:「是的,這是我屁股上的傷疤,我不打算去修圖。」

雖然圖中隱約見到Kary有小小「肚凸凸」,似乎仍須努力修身。不過,呢件泳衣佢喺產前已經着過,今次生完再着都完全冇難度!



之後,Kary又上載咗一張同寶貝仔遊船河的相片,原來Asher都係蓮藕BB,好得意。


吳雨霏親測推介:「產後紮肚修身快」

Kary晒出產後泳衣照後,不少網民大眾佢:「恢復得好快,身材Fit爆!」Kary不私心、九秒九同大家分享自己產後修身秘訣——「紮肚」。

Kary仲話呢個絕對唔係「廣告」。


吳雨霏 低調百日宴

早前,囝囝Asher100日大,Kary就會寶貝仔搞咗個低調又溫馨的百日宴,依然未公開囝囝正面。



 吳雨霏樂做母乳媽媽 半夜湊B冇覺瞓

升呢做媽媽嘅Kary,不時喺社交網大晒幸福湊B日常。百日宴收到祝福後,Kary更喺IG Story留言感謝大家嘅祝福,更罕有咁親自介紹一番寶貝仔Asher:

「Asher目前3個半月大,BB出世後我一直餵佢食人奶,為咗佢半夜唔駛成日餓醒,我哋每晚11點都會餵佢一次。不過…Asher每隔2個鐘都依然會好準時咁起身扭計」



之後,Kary喺半夜起身湊仔,大嘆產後媽媽冇覺瞓。佢留言話:「而家Asher每晚直到早上7點都唔會扭計食奶,但每晚依然會醒2-3次扭計要抱抱或者想食奶嘴,當我起身氹掂佢之後,佢就會馬上瞓返」

每晚被囝囝吵醒,Kary氹掂Asher後,B仔都「好無情」咁「秒睡」。


Kary話Asher可以「去到邊瞓到邊」,笑指肯定係遺傳自daddy。

湊仔好攰,但為咗嘅仔咩都值返晒。









鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...