網頁

請LIKE FACEBOOK“新專頁”THANKS!
鍾意我? D 熱爆文章嗎?
即刻“讚”接收更多熱爆?!
唔要再顯示

2018年12月21日 星期五

與全港人同步知好友結婚 洪永城:「我無嬲。」 __,洪永城,

洪永城無嬲feature
與全港人同步知好友結婚洪永城:「我無嬲。」《》圓滿結束,各個獎項的賽果唔知滿唔滿意,不過最爆肯定係宣布已娶為妻、喺台上多謝太太一幕!事後兩公婆上載戴上 ...


與全港人同步知好友結婚 洪永城:「我無嬲。」



《》圓滿結束,各個獎項的賽果唔知滿唔滿意,不過最爆肯定係宣布已娶為妻、喺台上多謝太太一幕!事後兩公婆上載戴上戒指的相片,翠如BB亦寫下大篇感言,比起早前驚爆「拍劇拍到搵到條佬!」更加深刻動人!有網民留意到當時黃翠如的藍顏知己洪永城亦在現場,但就顯得有點心神恍惚,不是味兒……

撰文:東方新地|圖片:東方新地、& Instagram





12月16日晚《萬千星輝頒獎典禮2018》中,蕭正楠與曹永廉憑《兄弟大茶飯》奪「最受歡迎電視拍檔」,並由黃翠如、洪永城頒獎。蕭正楠講得獎感受時,突然正式宣布已娶黃翠如為妻:「我要多謝,我太太黃翠如」令全場藝員同事超驚喜!

蕭正楠
原來蕭正楠同黃翠如已經拉埋天窗!
蕭正楠

翠如BB話頒獎禮進行中,唔好阻住人哋


台上錫錫Sweet到爆

蕭正楠:「Sorry sorry,我係好心神恍惚…… 我一直諗啲好浪漫嘅嘢感動我太太,但我個腦仔有限,唔識講好多嘢,好緊張,緊張咗成晚,我都唔記得要多謝你乜嘢。我多謝你令我學識去照顧人,令我學識做個更加好嘅男人,今晚呢個承諾都好大鑊,因為全香港人都知道。」

蕭正楠

全場叫佢哋錫返啖先,二人都有求必應啊!
蕭正楠

廣告時間蕭正楠攬住太太纖腰,二人笑到見牙唔見眼!


二人非常激動,其他同事都紛紛上前祝賀! 



蕭生蕭太晒戒指

台慶頒獎禮結束後,蕭正楠與黃翠如兩公婆齊齊上載一張二人戴上戒指的相片,翠如BB透露:「他在過山車上向我求婚,我在河邊向他求婚。」雖然當時沒有連戒指都只係喺鄉村小市集隨便買,但係… 「那一刻,我們什麼也沒有,但我們擁有了對方。」感動死小編!

翠如BB話:「沒有衣香鬢影,沒有氣派場地,就連一對合尺寸的戒指也找不到,然後我們在一個鄉村小市集,找到一對用餐具弄出來的小戒指⋯⋯ 就這樣吧。」原來黃翠如在今年4月已經在新西蘭正式成為蕭太!

翠如BB呢篇感話真係超動人!


黃翠如「愛的宣言」全文:

某時,某地。

他在過山車上向我求婚,我在河邊向他求婚。

某時,某地。

沒有衣香鬢影,沒有氣派場地,就連一對合尺寸的戒指也找不到,然後我們在一個鄉村小市集,找到一對用餐具弄出來的小戒指⋯⋯ 就這樣吧。

那一刻,我們什麼也沒有,但我們擁有了對方。

證婚人問我們,為什麼是對方?

他說,她是那一個,假如到了下輩子,她遺忘了我,我要大力拍拍她的頭,她就會記起我,然後我們又再在一起,她就是那一個人。

我說,他是那一個,每次我跌倒,他總是坐在我身邊,讓我哭着說流血很痛,到靜止下來,然後拖起我,繼續帶着我走,他就是那一個人。

我們給對方的,是陪伴的承諾。

沒有奢華的浪漫,但足夠。

我們不是羅大樹和花萍。

我們不是馮汐然和顧成雙。

我們是蕭正楠和黃翠如。

那一天,天空出現一道彩虹,這是最好的祝福。

蕭正楠亦上載同一張相片,簡單留一句:「你快樂所以我快樂」


當時頒發「最受歡迎電視拍檔」獎項的除了黃翠如,還有她的好朋友洪永城。



有網民留意到當時蕭正楠公布已娶黃翠如時,洪永城退後幾步並拍掌祝賀,不過表情略嫌有些生硬。作為好朋友的洪永城當然會被外界問是否一早知二人已經結婚,他竟然未有提早知道,坦言自己真的對婚訊毫不知情,更笑言難怪蕭正楠前陣子拍劇時常常神不守舍,原來是為了公開婚訊計劃著!對於身為好朋友居然跟全港市民同步知道消息,連曹永廉都一早知道,洪永城就強調:「佢哋收得好埋,我尊重佢哋嘅私隱,我無嬲,反而覺得佢哋宣佈嘅時間好好,我戥佢哋開心都嚟唔切喇!」他還提及到會約一對新人吃飯,好好跟蕭生蕭太慶祝一番。

而和黃翠如一齊頒獎的洪永城就要站在不遠處聽到這個「喜訊」,還要不停鼓掌給予祝福。之前曾經有一篇潮文以「每個人心裏面都有對黃翠如和洪永城」為題,網民見到洪永城像是喝醉酒的狀態,就覺得他很灰、很慘。



回顧蕭正楠、黃翠如戀情之路

蕭正楠與黃翠如於2014年五月公開戀情,兩人戀情一直十分高調,不論鏡頭前後都可見二人甜蜜蹤影!「翠蕭」戀情萌芽於拍攝《師奶MADAM》之時!翠如喺「定情劇」中飾演由千金小姐變做屋邨師奶的女卧底,而蕭正楠就飾演翠如的兒時夢中情人,因查案而與翠如扮演夫妻。

蕭正楠與黃翠如當年拍《師奶MADAM》戲假情真!



劇中兩人有情人終成眷屬,由假夫妻變成真夫妻,而喺現實生活中,蕭公子一樣係翠如BB的Mr. Right!



劇中的翠如BB與其他「師奶」



蕭正楠與黃翠如公開戀情後,人氣反而直線上升,兩人均形象健康又有觀眾緣,自然深受客戶歡迎。除了本來TVB的工作,兩人經常都以情侶檔出席大小活動搵真銀,可謂寓工作於娛樂!

兩公婆齊齊出騷搵銀!



「翠蕭」形象好、觀眾緣又好,孖住出場特別受歡迎!



就算係劇集宣傳活動,都可以變成兩人的放閃騷!



《每個男人心底都有一個黃翠如》

話說回來,黃翠如與洪永城呢對好拍檔係公認的相襯,唔少人都希望佢哋喺現實中成為情侶,不過世事豈如人願……  早在2015年,翠如和洪永城喺新加坡《星和無綫電視大獎》紅地氈上,手拖手一幕憾動人心,網民都一致認為,佢哋未能開花結果實令人惋惜。

當時有位深受感動的高登巴打就出咗一篇《每個男人心底都有一個黃翠如》嘅潮文,講述每個男人心底都會有一個情同手足、但又唔會相戀嘅女仔朋友;但當發現自己其實係愛對方嘅時候,對方已經心有所屬。字裏行間無盡悕憈,引起不少人共鳴,隨即喺網上瘋傳!



翠如BB撰文回應

3a

文章喺網上熱爆,就連當事人翠如BB都有睇到!佢仲喺Facebook親自撰文回應!


唔單止每個男人心底裏都有個黃翠如,翠如BB一開首就話其實「每個人心裏面都有對黃翠如同洪永城」,因為太平實同普通,所以人人都可以輕易代入。然後就講述喺佢心目中,佢同洪永城的關係到底是如何……

翠如BB就話佢同Tony係一對會一齊嗌交、講心事同去旅行的好好朋友,不過心底裏好明白兩人唔可能成為情侶… 而且Tony「已經找到他的她」、而翠如「好像也找到了她的他」,所以現在只會互相祝福大家走得更好…



蕭正楠激讚翠如:一個不能錯失嘅老婆!

大家醒一醒啦,現實中,翠如BB同蕭正楠先係一對!去年蕭正楠與曹永廉為《超時空男臣》宣傳時,蕭正楠接受本刊記者訪問,當時談到翠如已經35歲,係時候計劃結婚及生小朋友,阿蕭承認:「會嘅會嘅!我會好認真諗呢個問題。(有冇諗過以咩形式結婚?)簡單為主為咗屋企人都要從長計議啲,要plan好啲。我會畀一個好難忘嘅回憶佢,需要時間諗諗。(同翠如鍾唔鍾意小朋友呀?) 鍾意,當然鍾意」

當被問到翠如係咪一個不能錯失嘅老婆?蕭正楠冧爆話:「當然啦,佢係一個好女仔。錯失佢嘅男仔,我都唔知可以點形容佢嘅錯。」



《幕後玩家》黃翠如火辣歎「水中蕭」

《幕後玩家》係蕭正楠與翠如公開戀情數年後,再次合作的劇集。其中講述翠如BB及蕭正楠兩公婆感情漸趨破裂,翠如一早打算離婚,不過希望在分開前留下最美好的回憶,所以就決定郊外玩番日!兩人踩單車、釣魚、野餐,之後仲齊齊返酒店睇日落。臨別秋波,戲肉現在先開始!

 



翠如BB闖浴室

鏡頭前本來只有蕭正楠赤裸上半身沖涼,之後疑似全裸的翠如BB突然拉開浴簾,仲露出一個好嫵媚的笑容,之後就一發不可收拾,濕晒身又攬又咀!兩人呢場戲表現得相當投入,好似世界得番佢哋兩個,非常火辣香艷!相信平時做慣做熟,先拍得出呢個效果?

 



咀到要扶牆

有眼利觀眾更發現兩人咀得超投入,蕭正楠更失重心企唔穩要扶牆借力,可能翠如BB實在太索,連蕭公子都腳仔軟!唔知平時翠如BB係咪咁主動㗎呢?



《美女廚房》蕭正楠黃翠如 放閃光彈唔使錢!

早前蕭正楠同黃翠如打情罵俏打到上《美女廚房》,眾人梗係要食吓花生、抽吓水點知不敵閃光彈,張振朗剩係企喺一邊都頂唔順,開口講笑話自己都係出返去先

其中一幕,廚房門一打開,黃翠如攞住菜刀質問眾人:「你哋邊一個踩我!」,吳卓羲立即指向蕭正楠:「佢(蕭正楠)話身材好過你。」


黃翠如即刻回應:「除衫!睇你係咪好過我!」點知抵死的蕭正楠神回:「你知㗎!」真係閃到冇人有啊!!!



蕭正楠 公開盛讚

讚還讚,成集蕭正楠讚黃翠如冇停過口,連女友切幾片薑都讚!

梗係搞到全場嘩然!


深情對望

黃翠如喺第一輪的菜式獲得除咗蕭正楠以外的人一致負評,但阿蕭喺翠如深情目光下,竟然講得出:「其實好甜!」然後再Chok爆回望翠如,真係唔使加Effect到感覺到佢哋有幾Sweet



愛情來了的《美女廚房》

試食咗少少,蕭正楠Man爆咁咗一句:「無人欣賞你,我欣賞你。」再嗱嗱塞哂翠如煮的餸菜落口,哇,真係感動全場!



蕭正楠真情流露 黃翠如眼泛淚光

能夠搵到個願意煮飯俾自己食的女人,係幾咁幸福!

「結婚!結婚!結婚!」

唔少粉絲都非常希望佢兩個快啲「有情人終成眷屬」,快啲結婚,又點估到其實佢哋已經……



好片重溫:



【美女廚房】「蕭黃」閃爆美女廚房

【美女廚房】「蕭黃」閃爆美女廚房蕭正楠同黃翠如打情罵俏打到上美女廚房!一句「無人欣賞你,我欣賞你」,哇真係感動全場搞到翠如都眼濕濕! 小編都好想快啲見到佢哋有情人終成眷屬啊!#美女廚房 #cookingbeauties #蕭正楠 #黃翠如 #美女廚房爆笑精選即刻上 big big channel 睇 「蕭黃」閃爆美女廚房立即下載 big big channel 追蹤iOS 版本:https://goo.gl/mKdpgYAndroid版本: https://goo.gl/koAb9o

Posted byTVBon Saturday, 18 August 2018



蕭正楠忍口已久

蕭正楠今日凌晨時分接受傳媒訪問,佢就話其實冇好認真咁同太太翠如夾過,但自己就覺得都係時候要講,因為實在好難忍口,所以選擇喺台慶晚上公布!蕭公子又笑說好兄弟曹永廉出名口疏,講咗喜訊俾佢知後要落力塞住佢把口!

阿廉忍咗口咁耐,終於可以鬆一口氣!



「我同佢喺埋一齊,去到邊都咁開心嘅。」

問到兩人結咗婚幾耐?蕭正楠就話係今年的事,兩人都非常開心,好多謝媽媽及翠如父母的祝福。「我哋做咗一個旅行嘅婚禮,簽紙,好浪漫嘅,我同佢喺埋一齊,去到邊都咁開心嘅。」

婚禮都只不過係儀式,最重要係兩個人一齊!



俾陳展鵬鄭嘉穎打尖

蕭正楠表示結婚後其實都打算盡快公布,因為身邊的朋友、同事、記者朋友都不停追問幾時結婚。但蕭公子稱本來早前想公布,但陳展鵬與單文柔突然宣布有喜;之後再想講時,又到鄭嘉穎陳凱琳宣布BB要來了,俾佢哋打咗尖!揀無可揀下,最後選擇台慶晚上:「今晚我估冇人講啦啩!」

蕭正楠笑言先被煎Pang打尖!

之後又到嘉穎同陳凱琳!


第一次求婚失敗收場!

蕭正楠又稱與翠如喺暑假之前已註冊,更自爆求婚過程!原來蕭公子當時喺歐洲搵咗部最高速的過山車,諗住翠如冇得走,去到中途就叫佢望過嚟,準備拿出求婚戒指!點知翠如BB當時實在太驚,成個人定咗,所以蕭公子只好收埋戒指,第一次求婚失敗收場!

據知,兩人4月時到新西蘭註冊結婚。



會考慮擺酒

大家最關心當然係幾時擺酒蕭正楠就表示原本冇呢個打算,只係簡單同屋企人食餐飯,但受到接近全台藝人的祝福後,笑言開始受到影響:「我見到身邊嘅同事好開心,佢哋話我一定要搞婚宴,俾啲時間我考慮吓啦,大家都好忙工作,佢又啱啱接咗新劇,要睇吓點。」

蕭公子同翠如會唔會考慮補擺酒呀?

鍾意就快D Share啦!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...