2019年3月18日 星期一

李泳漢:兄弟班闖飲食界!泳漢泳豪目標旺角開5間 __,李泳漢,

藝人李泳漢與李泳豪兩兄弟拍住上,每人分別投資6位數字於旺角開設拉麵店,昨日(17日)進行剪綵儀式。兩兄弟希望幾年內開設四至五間分店,擴大飲食版圖,但地 ...


藝人李泳漢與李泳豪兩兄弟拍住上,每人分別投資6位數字於旺角開設拉麵店,昨日(17日)進行剪綵儀式。兩兄弟希望幾年內開設四至五間分店,擴大飲食版圖,但地點希望集中在旺角,因不想在港島區捱貴租!

李泳漢與弟弟李泳豪在旺角開設的「阿久根和牛拉麵屋」本月20日正式開業,母親施明、父親李家鼎、李泳漢太太Conny及一對子女Alfie及Charlotte 撐場外,藝人楊明、劉倬琦、何啟南及易智遠等亦有出席,吸引大批市民圍觀,場面熱鬧。踏正吉時,兩兄弟與一眾拍檔剪綵,並齊齊揭起紅紙,祝願生意興隆。

各投資6位數

今次兩兄弟首次拍住上做生意,泳漢指因弟弟經常到日本飄移兼喜愛當地,故希望將日本拉麵文化帶來香港,所以今次各投資六位數字與友人合資,並希望可以在未來幾年開設四至五間分店,擴大飲食版圖。泳豪說:「之前想一年內,但依家想呢未來幾年,地點會揀番旺角區,港島嗰邊有傾過,但租金貴啲。」問到是否會搞上市?泳漢笑言:「嘩!要慢慢嚟。(你哋係咪諗住三父子搞飲食王國?)唔敢講,爸爸勁好多。」泳豪則指承大家貴言,坦言每一日都在學習當中:「我鍾意咗做生意,依家都係邊做邊學,去學習經營。( 難分配時間?)依家拍緊《愛.回家》,都係朝9晚5,夜晚收工就會過嚟。」泳漢補充,拉麵店正處於試練階段,希望可以捉摸到香港人口味:「拉麵店都會一直有新嘢推出,試吓大家反應係點。」

至於久未露面的劉倬琦,指去年已從美國返港, 今次除了支持兩兄弟,更因正籌備網絡電影,故力邀泳豪等演出:「故事係講酒樓,睇吓佢哋畀唔畀面。」而本身開設燉湯店的楊明,表示希望可與兩兄弟合作,而他即將要到外地開拍節目《打工捱世界》,雖然要與女友分隔兩地,但笑言為了工作沒辦法。

必食消夜好去處蝦湯麵日限40碗

李泳漢與李泳豪兩兄弟首次合作開拉麵店,設有拉麵及沾麵供選擇, 主打當然是雞白湯及濃蝦湯,泳漢說:「我哋啲材料全部都係來自日本,A4和牛雞白湯係用日本走地雞熬出嚟,好鮮甜,加上A4和牛口感好正。另外仲有蝦湯麵,蝦湯好鮮味,我哋做得好仔細,會將蝦出咗蝦油先再熬,上碗時再加入蝦油,個味會更出、更香濃,因為湯底要儲番嚟,所以每日只限量40碗。」

店舖面積雖不大,但經過精心設計,十分寬敞,泳豪說:「我哋想設計有啲特色,又想空間感大啲,唔想啲客食完就走,今次做到好似拉麵酒場。」店舖營業時間至凌晨12時半,加上有酒牌,是食消夜最佳選擇,泳豪說:「呢度有個Open Area,可以三五知己聚一聚,坐低飲杯酒傾吓偈。」


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...