網頁

請LIKE FACEBOOK“新專頁”THANKS!
鍾意我? D 熱爆文章嗎?
即刻“讚”接收更多熱爆?!
唔要再顯示

2019年4月8日 星期一

最港電影大獎3獎打平手《淪落人》《逆流大叔》新導抬頭秋生奪男演員獎 叫華仔開戲 __,劉德華,華仔,黃秋生,

劉德華(右)昨日頒「最港男演員」獎給黃秋生,原來二人正在傾合作。
劉德華(右)昨日頒「最港男演員」獎給黃秋生,原來二人正在傾合作。【第二屆最港電影大獎】由《蘋果動新聞》及娛樂版舉辦的「第二屆最港電影大獎」頒獎典禮昨日 ...


【第二屆最港電影大獎】

由《蘋果動新聞》及娛樂版舉辦的「第二屆最港電影大獎」頒獎典禮昨日在太古城舉行,新晉導演陳小娟執導的《淪落人》,以及另一新導演陳詠燊的《逆流大叔》各奪3獎(見附表),平分春色,標誌着香港影圈新勢力抬頭。至於大熱當選「最港男演員」的黃秋生,就把握機會叫「傑出貢獻」的劉德華開戲給自己。

相關新聞:劉嘉玲撮合偉仔華仔

劉德華和劉嘉玲擔任頒獎嘉賓的「第二屆最港電影大獎」頒獎典禮,昨日在太古城舉行,今屆共頒發七個獎,《淪落人》和《逆流大叔》各奪3獎,同是贏家。黃秋生憑《淪落人》勇奪「最港男演員」,他從華仔手上接過獎項:「我得呢個獎,又唔係運氣又唔係我本事,係好多好多人嘅努力同埋成果,導演小娟啦,監製陳果啦,多謝網民投票啦,評審啦、《蘋果》啦。」他之後更向華仔笑言:「開戲畀我!」



余香凝(左)從劉嘉玲手上接過「最港女演員」獎。 余香凝(左)從劉嘉玲手上接過「最港女演員」獎。
陳果監製的《淪落人》奪「評審團大獎」,他在台上自言激動。

陳果監製的《淪落人》奪「評審團大獎」,他在台上自言激動。

余香凝贏女演員獎

秋生在台下被問到今次《淪落人》爆出後,是否有很多人找他拍戲?他否認:「千祈唔好咁講,我係佛地魔(《哈利波特》系列反派)嚟,好得人驚㗎!」其實秋生月尾會到意大利出席烏甸尼影展,之後再為梁祖堯的舞台劇排戲,又會為朋友的棟篤笑做嘉賓,秋生更自爆正分別與劉嘉玲及劉德華傾合作:「嘉玲傾咗好耐,但一路傾唔到劇本。華仔對我好支持,一路舞台都好支持幫手。」此外,「評審團最港大獎」與「最港電影」皆由《淪落人》奪得,身為電影監製的陳果在台上自言激動。

入行三年的余香凝憑《逆流大叔》的龍舟女教練角色獲頒「最港女演員」,她在台上謙稱:「呢個獎唔係畀余香凝,係畀觀眾,拍香港電影出嚟,如果冇人睇係冇意思。」她又表示希望香港人多些撐港產片:「之前喺街撞到路人,佢話我好熟口面,問我係唔係拍電視劇?我話我拍電影,路人就話好耐冇睇港產片,我希望大家多啲支持港產片。」《逆流大叔》同時奪得「最港導演」及「我最喜愛港片」。

相關新聞:陳詠燊陳小娟香港電影強項



劉德華、黃秋生等得獎者與嘉賓在「第二屆最港電影大獎」頒獎典禮後合照留念。

劉德華、黃秋生等得獎者與嘉賓在「第二屆最港電影大獎」頒獎典禮後合照留念。
余香凝表示拍《逆流大叔》時很辛苦,曬到起水泡,皮膚又黑。

余香凝表示拍《逆流大叔》時很辛苦,曬到起水泡,皮膚又黑。

華仔領傑出貢獻獎

劉嘉玲在台上宣佈壓軸的「傑出貢獻工作者大獎」由劉德華奪得時,全場拍掌,華仔獲獎時說:「香港電影never die!其實我頭先已經講咗,只要你付出,一定有回報,我攞到!」之後他拿着獎項說:「我嘅付出亦唔會因為呢個獎而停,任何一個人想拍電影,搵我呀!」



華仔之後在台下受訪,表示:「為香港電影付出,我係必需要咁做,由入行開始,我覺得既然呢度孕育咗我呢個藝人出到嚟,為香港電影、為香港娛樂出一份力係應該。」對於劉嘉玲透露想找華仔、梁朝偉和木村拓哉合作拍戲,華仔坦言期待:「我覺得有需要,無論藝術品或市場需要嘅電影,各類型都應該有。」

採訪:黃曉妍、張俊銘

攝影:陳俊強、林賓尼

場地提供:香港東隅




鍾意就快D Share啦!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...