2019年4月3日 星期三

歌手李明蔚患癌器官衰竭兼面癱 感激馬浚偉出錢出力圓歌唱夢 __,癌,馬浚偉,

李明蔚
歌手李明蔚患癌器官衰竭兼面癱感激馬浚偉出錢出力圓歌唱夢每個人生命中都會遇上很多意外,但是當你知道自己患上癌症的時候,你又會怎樣面對?年紀輕輕的女歌手李 ...


歌手李明蔚患癌器官衰竭兼面癱 感激馬浚偉出錢出力圓歌唱夢



每個人生命中都會遇上很多意外,但是當你知道自己患上癌症的時候,你又會怎樣面對?年紀輕輕的女歌手李明蔚(Sarena)在22歲確診患上癌症,經歷了長達7年的地獄日子,電療、化療讓她痛不欲生,本來漂亮的容貌也因為副作用出現了變化。最讓她傷心的是她的唱歌夢也因為這個病難以實現,雖然生命正在倒數,也不知道生存到哪一天,但是她選擇樂觀面對,最開心的就是前輩馬浚偉主動幫助她完成她的歌唱夢,是她生命中的天使!

撰文:C Lam(原文:SundayMore)| 編輯:東方新地 |圖片:李明蔚Instagram、Facebook





女歌手李明蔚抗癌7年器官衰竭 生命在倒數

歌手李明蔚在19歲的時候被星探發掘,20歲就加入了歌唱組合,可惜在2012年22歲的她就被確診患上罕見的鼻咽腺樣囊性癌,可是李明蔚的腫瘤貼近鼻腔血管位置不能做手術,所以只能靠做化療、電療醫治。半年內就進行了38次電療和4次化療,慢慢出現了口腔潰爛、皮膚敏感甩皮還有牙骹肌肉痿縮而不能開口,連進食都有難度,體重跌到只有80磅。李明蔚一度以為自己是絕症快要死了,用了整整1年的時間才接受到。



李明蔚的病情一直都起伏不定,在2106年的時候病情突然惡化,腫瘤再次擴大,癌細胞擴散到肺部,手術後更因為神經發炎引致面癱,右耳只有3成聽力。曾經夢想再唱歌的她非常擔心。更試過躲在家裡幾個月不見人,但是她最後還是選擇積極面對,又努力練習咬字,終於推出個人專輯《交換愛情》。

可是上天總是殘忍的,在2017年李明蔚忽然狂流鼻血,為免血液流入氣管阻礙呼吸致死,必須在喉嚨做手術開洞幫助呼吸,最後發現原來是鼻子裡的腫瘤出血。可是最讓人傷心的就是手術後她的聲帶癱瘓,連說話都難,更何況唱歌,就連醫生都說她很可能很快就離開世上,那一刻她只想著唱歌。



到了2018年李明蔚情況還是沒有很大進展,她的面癱讓眼睛一直不能閉上,導致紅腫發炎,而且到今年腫瘤已經擴散到她的肝、腎等多個器官,還出現器官衰竭的問題。李明蔚深知自己病情嚴重,生命正在倒數,但她依然勇敢面對,還想可以出書鼓勵有同樣遭遇的人。





也許堅強生存的李明蔚感動了很多人,她的身邊有很多前輩都幫助她完成她的夢想。在她抗癌的期間成功推出了個人專輯,特別是馬浚偉。當時面癱的李明蔚內心非常可望擁有自己的歌曲,也是她唯一未完成的夢想。當馬浚偉知道後,主動為她錄製新歌出碟,即使中途李明蔚入院做手術,馬浚偉都依然繼續幫她宣傳,又為她準備簽唱會。後來馬浚偉在自己的舞台劇也有邀請李明蔚擔任舞台劇幕後助理,還特意向觀眾介紹她,讓她非常感動。



曾經患上過抑鬱症的馬浚偉很明白患者的心情,身邊人的支持非常重要!他的母親也是因為癌症逝世,妹妹也曾經患上乳癌,所以他非常關心李明蔚:「我覺得明蔚好有potential,我只係出好少嘅力,只要佢好返,我能力範圍內想做乜嘢咪幫佢做,要完成佢音樂上或演藝上嘅心願。」他的善心真的讓人動容!



李明蔚也曾經有過2個男朋友,第1個拍拖8個月,第2個只有3年,但是她依然覺得自己很幸運,感恩身邊很多好人,感恩自己還能講到話,即使不知道剩下多少日子,但是這一刻依然生存,所以她一直都努力樂觀地與癌症搏鬥,積極接受治療,讓身邊很多人都被她感染,把正能量傳播出去!



精選重溫:娛樂圈好人好事多到數唔晒:

黃子華初出道 青雲貼心義氣相助

黃子華棟篤笑《金盆𠺘口》嘅尾聲時段都會同大家分享吓被貴人幫助嘅故事,趁機會公開多謝呢啲朋友!事緣早年黃子華嘅棟篤笑騷都仲未係好賺到錢嗰陣,某次表演完,雖然未到尾場,但子華有啲朋友睇完演出就興高采烈咁叫子華去慶功,子華雖然心想平時都係尾場先慶功,不過朋友叫到人多開心嘛,就話好於是子華與當時包括劉青雲等一行20幾人去食飯慶功,其實入面就得三、四個人係識嘅,但仲要食高級日本料理喎!子華話嗰陣一場棟篤笑唔係賺到好多錢,仲笑言:「都唔知啲日本人點解咁勁,發明樣樣嘢食都係咁貴嘅。」



|子華激讚青雲「有大俠風範」

不過主人家子華無奈都要埋單㗎啦,話晒廿幾個人,都幾甘㗎嘛!正當佢諗住找數嘅時候,個收銀員竟然同佢話「啊邊個」幫你俾咗喇。子華講到呢度已經開始哽咽都講唔到落去,飲咗啖水,先笑番咁自嘲話,大家睇下佢個人幾睇重錢喎!

「啊邊個」其實係劉青雲!青雲嗰時同子華講:「我知道呢度好多人同你唔熟,我幫你搞掂喇!」子華忍唔住個感動樣,諗番都話一個人好哋哋點解會幫人埋單呢,但子華話最觸動到佢嘅唔係因為劉青雲俾錢,「而係因為佢(青雲)知道呢餐飯對呢個人(子華)嚟講係一個數目。」最後,子華仲讚多句話青雲「有大俠風範,好嘢!」,全場拍手,掌聲雷動!劉青雲真係好型啊!



黃子華大爆與發哥相識經過

而喺另一場棟篤笑臨近尾聲時,子華就突然指自己好開心,因為發哥周潤發亦有到場睇騷!其後,子華透露自己與發哥相識的一場經過,佢指自己當年還是寂寂無名的藝人 ,但發哥已是位大明星。第一次與發哥相識是在酒店中菜廳,子華表示當時佢見到發哥一直望住自己,並向自己走過來。子華當時就心諗發哥應該唔識自己,點知發哥真係行過嚟,仲同自己握手,子華就坦言當時真係好驚喜!



|發哥贈靚相

件事仲未完,十年後,一次子華同Do姐於西貢拍攝《男親女愛》片頭時,原來發哥當時亦於西貢影相。過咗一排,有TVB同事搵子華,仲話發哥有嘢俾佢,一拆開原來係一張相。嗰張相,就係子華在西貢拍片頭當日,發哥不作聲拍低子華衝線一刻,之後仲將相裱好,送給子華做禮物!子華當晚還特別帶埋發哥呢份禮物上台,公開感謝發哥,並指估唔到冇乜人識的時候,有人會對自己咁好。



鼎爺義氣助呂良偉

事件要講番41年前,當時只得21歲的呂良偉加入第六期無綫藝員訓練班,同學有陳玉蓮及「阿燦」廖偉雄等。呂良偉精通幾種語言,而且自細練得一身好武功,肯搏又肯捱,可惜畢業後無綫並無同佢簽約,仲表明與佢同類的演員有太多。

鼎爺

呂良偉


|鼎爺拍檯同高層講數

當時鼎爺李家鼎憑《香港八一》系列「李威」一角走紅,並在無綫兼任武指及馬術指導,鼎爺得知無綫唔簽呂良偉,即時致電對方,並答應為佢向無綫高層反映。據知當時鼎爺霸氣十足,對住高層拍晒檯話:「你唔簽佢吖嘛,咁我簽佢做龍虎武師囉!」結果無綫高層隨後同呂良偉簽約,並開始拍劇。之後的事大家都知,呂良偉憑《上海灘》「丁力」一角紅遍亞洲、之後又憑《跛豪》提名金像獎影帝!



鼎爺

鼎爺義氣幫呂良偉

|呂良偉一生感激

呂良偉早前拍攝中藥廣告時,表示入行以來遇過唔少困難,其中鼎爺喺佢最困難時出手相助,令佢成功同無綫簽約,所以佢一生都會感激對方!而鼎爺日前接受媒體訪問時,直認當年有呢件事發生過,不過自己唔會再提,費事好似叨人哋光咁。鼎爺呢啲義氣仔女,幫過人當然唔會周圍講,心知就得!

鼎爺

呂良偉憑《上海灘》「丁力」一角紅遍亞洲



鼎爺

鼎爺謙虛唔邀功

古天樂出錢出力 低調行善

去年首嚐影帝滋味的古天樂因2008年目睹汶川地震摧毀咗好多人嘅家園,決定成立「古天樂慈善基金」,私下都經常跟進同了解興建學校慨進度,確保唔會出現豆腐渣工程。曾有記者致電詢問「在大陸捐建60幾間學校花咗幾多錢?」古天樂唔肯透露:「我只係本著做善事嘅心,唔想講錢,亦冇目標要捐建幾多學校。」仲話自己有小小成就,有能力就幫忙,亦會一直做落去。據知古天樂至今已斥資興建99間小學,並捐贈18間醫療室、750口水窖同1座小水利工程,捐款超過2,425萬。



|斥資興建近百間小學

古天樂

古天樂在內地興建咗近百間小學,學校遍及廣西、甘肅、貴州與四川等地。





古天樂

爾冬陞曾列出古天樂喺內地興建嘅學校名單,水蛇春咁長。

|曾幫「大佬B」還巨債

除咗低調做善事,古天樂喺圈中仲幫助過唔少人度過難關,「大佬B」吳志雄曾經公開感謝古天樂喺佢最困難時支持佢,據知大佬B喺99年投資失利,蝕咗近億元,古天樂因為喺未紅時曾受過「大佬B」恩惠,所以幫佢還清巨債。此外,仲有指古天樂為感謝《陰陽路》監製南燕多年前嘅賞識,當對方患病時,一直喺經濟上支持對方,仲會久不久包機票、酒店請南燕一家去旅行。

吳志雄 古天樂

「大佬B」吳志雄曾公闕感謝古天樂喺佢最困難時支持佢。



|傳照顧前女友黃𨥈瑩

古天樂

有傳曾經同古天樂拍拖七年嘅黃紀瑩,分手後亦一直獲古天樂照顧。

古天樂

古天樂係《星球大戰》迷,佢珍藏咗大批心愛嘅玩具,唔對外開放,只會偶爾由影迷會會員帶同孤兒院嘅小朋友前往參觀。



黎明堪稱圈中最好老闆

|豪包助手婚宴酒席及首期

黎明對共事的同事也好到加零一!跟隨黎明身邊廿年的助手,當年係黎明中學同學,助手本身家貧,工作又不如意,適逢黎明入行,聘請他做助手,薪金亦不俗,二人相知相交。到助手大婚,Leon送了份厚禮,就是一張無銀碼的支票!講明任助手自己填!結果有傳助手唔好意思填,最後Leon包起他婚宴所有使費!咁都未算豪,Leon之後再送錢俾助手置業築愛巢,咁好老闆去邊到搵?

無分彼此,先讓助手上車呢個情境已經見慣!

無分彼此,先讓助手上車呢個情境已經見慣!



|七位數醫助手

有位助手跟Leon工作期間,突然患重病,Leon得知後即叫對方放長假休養,更自掏腰包七位數助對方醫病,可見Leon有幾咁仗義疏財,可惜其前助手最終不敵病魔離世。

之前曾有報道指有位自稱曾係李嘉欣助手及為黎明工作嘅女士Queenie,指22年前跟黎明到北京工作點知期間突然小產,幸得黎明出錢出力幫手先逃過死門關!事隔多年對方想向大恩人黎明表達謝意,而黎明續拋金句回應:「害過人嘅嘢一定記得,幫過人嘅嘢唔會記得,但一定冇害過人,所以我唔記得。」



Leon除了對助手豪氣之外,對公司同事亦十分重情重義,曾有同事因出現經濟困難,Leon即自掏腰包六位數幫對方度過難關。



|胸襟廣闊 EQ超高有承擔

黎明2016年在中環海濱活動空間舉行入行30周年的《Random Love Songs 4D in Live 2016》演唱會,為了這次演唱會亦投放了不少心機,可惜就在開騷前1個半小時因未符消防安全規定,而宣布取消。黎明親自到場外道歉,又拍片放在facebook表示:「今日演唱會要取消,原因是食環署不批準,因為消防條例說我們的黑色與藍色布料……雖然是防火料,但不是經過認可規定,我們會盡快去解決善後工作,有機會可以改變或扭轉方法,我們會盡量去嘗試,請排隊的朋友返屋企,為大家帶來這麼多不方便的地方……我只能講……對唔住!萬二分對唔住。」由短片所見,黎明的樣子真是好愁好down,但全港一致力讚Leon為人有承擔!



除此之外,從前有一職員K跟隨Leon多年,出名是Leon團隊中的笑柄,撞板多過食飯,有次Leon到電視台錄影慈善節目,要唱改編歌詞的歌,叫阿K舉大字布以防錯漏,點知大字布係有,但成張倒轉咗,任由Leon台上打眼色,阿K都無動於衷,事後黎明不但無鬧爆佢,只係笑笑就算。

另有次Leon胃部唔舒服,叫阿K幫手買消化餅,阿K一去就幾粒鐘,返到嚟帶嘅竟然係「麥維他消化餅」,令人哭笑不得!雖然唔少高層都睇唔過眼,叫Leon炒阿K魷魚,但Leon不但冇炒阿K,反而依然對阿K十分好!



|愛低調行善 助乞丐解困

Leon無論從前或現在都為唔少慈善機構服務,除咗眾所周知的公益金和Unicef,平時Leon都暗做善事。有次Leon跟助手出街,途中見街邊有一乞丐,Leon頓生惻隱之心,即叫助手有幾多錢俾幾多,之後還番俾助手,乞丐收到後連聲向Leon道謝!



 

|出名萬歲王 唔係姑寒財主

Leon未紅前,有次出席《勁歌金曲》節目後,拉大隊帶唱片公司同事到當年貴價食堂友和日本料理度開餐,大部分人見到餐牌價錢後個心都離一離,打算叫碗拉麵或小食就算,怎料轉頭侍應送來一枱的天婦羅、刺身和鮑魚等,嚇到個個滴晒汗,最後黎明偷偷將那張近五千元的賬單找數,喺當年嚟講絕對係大數目!



|為鄰居蝕賣500萬跑車

Leon熱愛超跑,曾以500萬買入至愛法拉利458 Italia超級跑車,但為了鄰居小朋友,愛車落地兩年後竟割愛蝕讓。事關每次佢開動戰車時,引擎聲發出嘅隆隆聲都嚇親隔籬屋小女孩,Leon知道後唔單止送果籃道歉,仲割愛蝕賣戰車,真係好有愛心呀!

民間特首劉德華

|支持蘇樺偉比賽

劉德華自96年開始,每年平均會資助香港殘疾運動員10萬元港幣,而佢為了讓殘疾運動員能專注在自己的運動事業上,更邀請香港著名殘疾運動員蘇樺偉到自己的公司上班,讓佢可以參賽時無後顧之憂!



|助張衛健解財困

張衛健早年在內地節目《我是演說家》中,分享了自己曾收到劉德華一張「永生難忘的支票」… 事緣97年的金融風暴使不少人陷入財困。就連齊天大聖張衛健,當時亦是沒有任何工作,在房貸的壓力面前、面臨破產的一刻,張衛健得到了華仔的賞識,華仔更二話不說開出支票讓他佢過財困,又與其簽約拍戲,在事業上幫了張衛健一大把。



張衛健更從華仔口中聽到一生銘記的話:「學到的就要教人,賺到的就要給人。」

|發掘新人張頴康

在2016年的《TVB馬來西亞星光薈萃頒獎典禮》上,入行16年的張頴康憑大熱劇《一屋老友記》勇奪「飛躍進步男藝員獎」。原來在01年時,張頴康的演藝才獲劉德華賞識,讓佢加入自己的經理人工作,更曾每月為張頴康提供五位數字生活費,支持佢就讀TVB無綫藝員訓練班。



後來張頴康接受本刊記者訪問時,直言感激劉華︰「冇華哥就冇我!真係好感激佢。係佢帶我入行,冇佢我唔會入到無綫,亦唔會識到我老婆。」

|提攜林家棟

林家棟2001年與華仔簽約時,曾經話:「後半生都交給他了。」可見林家棟非常相信華仔!至2011年,林家棟監製電影《打擂臺》,華仔在該部電影中投資近800萬,最後《打擂臺》勇奪當年金像獎四項大獎。多年來,華仔與林家棟已建立了無比的默契,兩人的關係亦由僱主員工變成好友。



|助張達明渡患癌難關

眾所周知,張達明在12年患上癌症,陷入健康及財政的雙重危機。幸得劉德華的主動相助,主動邀請張達明為其公司寫劇本,更不論時間,先將劇本費全數支付予張達明,讓佢可以渡過難關。



|助黃秋生渡難關

素來脾氣火爆的黃秋生,估計唯一不會遷怒的人便是劉德華了!只因在2013年時,黃秋生組成自己的劇團,雖然得到資金,但不料自己家中出現財政問題。在苦無對策之時,華仔主動要求加入劇團,讓劇團有能力營運至今。



|北京護粉絲

劉德華亦出晒名愛錫歌迷,當佢哋家人一樣,07年華仔晌成都舉行巡唱,一名男歌迷衝向台邊打算同華仔握手,點知被成班保安粗暴阻攔,目擊自己歌迷被打嘅華仔,嬲到即刻暫停表演,諗都冇諗就從離地七呎嘅台跳落去,勇破保安出手拯救受襲歌迷,型過鐵金剛!之後到16年,華仔出席新戲宣傳,又再為粉絲同保安對峙,真‧男神咪呢種囉!












鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...