網頁

請LIKE FACEBOOK“新專頁”THANKS!
鍾意我? D 熱爆文章嗎?
即刻“讚”接收更多熱爆?!
唔要再顯示

2019年6月6日 星期四

港呢啲:深水埗伯伯遭票控跪地求饒 食署等逾10人抆衫帶走 __,

法律不外乎人情?深水埗有伯伯疑因非法擺賣而遭食物環境衞生署票控,跪地20分鐘向職員求饒不果,最終被警察帶走。有關片段在網上流傳後,不少人批評食環署職員 ...


法律不外乎人情?


深水埗有伯伯疑因非法擺賣而遭食物環境衞生署票控,跪地20分鐘向職員求饒不果,最終被警察帶走。有關片段在網上流傳後,不少人批評食環署職員無情。

有網民星期四(6日)在Facebook群組「巴打絲打 Facebook Club」上載影片,從片段所見,在桂林街和汝州街交界的行人道,擺放了幾個紅白藍膠袋,衣物散落一地。有多名食環署職員到場採取執法行動,其中兩人按住跪地的伯伯。

伯伯不斷哭喊:「我以後唔敢」惟食環署職員指已就事件報警,需待警方到場處理︰「對唔住喇真係,我哋會同差人溝通」。

現場聚集了不少途人圍觀,有男子勸食環署職員指:「佢都唔係郁手打你哋,你做咩捉住佢,你圍住佢咪得囉。」惟人員解釋只是抆着伯伯衣服。

網民更上載相片,只見當時有約6名食署人員和7名警察在場,伯伯雙膝跪地,呆望食環署職員把物品收起,最終伯伯被警員帶走。據貼文所指,當時伯伯「跪足20多分鐘,求食環放佢一馬」。

不少網民批評食環署職員不近人情:「屯門公園大媽就唔捉」、「愈睇愈嬲,蝦阿伯阿婆就叻」、「賣垃圾啫,趕佢走咪得囉,使乜拉人呀」。

有網民則認為執法正確:「咁阿叔又真係撐唔落嘅」、「阿伯阻街就係犯法,食環署係有權力去拉佢喎」、「老人家有免死金牌咩」。

你又點睇呢?

---------------

《港呢啲》:大事小事騎呢事,東網嚴謹選題,輕鬆製作!

---------------

Click下面粒掣,儲on.cc coins!機票、家電、超市禮券、過萬份獎品等緊你。




來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...