2019年7月1日 星期一

【7.1上街】葉德嫻繫白絲帶遊行 堅持5訴求一個不能少 __,葉德嫻,

攝影:陳慧安、陳俊強、林賓尼
民間今日發起七一遊行2019,記者約在下午3時在灣仔發現葉德嫻(Deanie)身影,Deanie姐與女友人比遊行龍頭行得更前。今日氣溫高,Deanie ...


民間今日發起七一遊行2019,記者約在下午3時在灣仔發現葉德嫻(Deanie)身影,Deanie姐與女友人比遊行龍頭行得更前。今日氣溫高,Deanie姐已行到滿頭大汗,肩膀上繫上白絲帶,仍然樂意受訪。

相關新聞:【引渡惡法】內地人毋懼暴權街頭抗爭 香港人更不可退縮



直播連結

果燃台直播

《蘋果》facebook

《蘋果》YouTube



Deanie姐原來已是第三次參與遊行,她指政府做了一件驚天動地的事,所以要上街表達意見。Deanie姐又讚這次年輕人非常有心:「好開心,多數俾人話係廢青,而家我呢啲係廢老,對年輕人有信心,香港有得救。」同時,她亦呼籲年輕人:「保持冷靜、唔好受傷、唔好被捕。」另外,她又透露對政府只宣佈暫緩《逃犯條例》修訂的不滿:「暫緩係唔啱,唔應該係暫緩。似乎喎,我哋唔係要似乎,要實在嘅嘢。」

相關新聞:捉不到的燕子 觸得到的傷痕 岑子杰



譚詠麟(阿倫)和鍾鎮濤(阿B)昨日出席撐警集會後,被多年fans責罵,Deanie姐謂不應批評對方:「我哋唔好話人選擇唔啱,每個人都有判斷,唔好搞分化。」她又另外向記者說:「邊一位鍾意做乜,係佢哋嘅事,我而家就行咗出嚟。每個人都有自由、自己認為啱嘅嘢,我唔批評佢哋。」



有記者問到政府如何修補撕裂,Deanie姐停一停,然後向友人要了一張標語,上面展示出5點訴求,包括林鄭下台、釋放所有政治犯,撤回惡法,撤回暴動定性、重啟政改。明日選民登記截止,Deanie姐說:「我唔知屋企人係點,但我就做咗,我已經做咗我要做嘅嘢,希望大家都係咁。」她稱5點訴求:「一個都不能少。」



記者今日途經灣仔茂蘿街時,發現有人以大型音響播放Beyond的《海闊天空》,引來不少人駐足觀望。



-----------------------------

7月4日起 《蘋果動新聞》只限升級壹會員閱覽

繼續撐蘋果!



攝影:陳慧安、陳俊強、林賓尼 Deanie姐原來已是第三次參與遊行,她在年輕人身上看到希望。 Deanie姐原來已是第三次參與遊行,她在年輕人身上看到希望。
 她又堅持5點訴求,稱:「一個也不能少。」

她又堅持5點訴求,稱:「一個也不能少。」




鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...