網頁

請LIKE FACEBOOK“新專頁”THANKS!
鍾意我? D 熱爆文章嗎?
即刻“讚”接收更多熱爆?!
唔要再顯示

2019年7月19日 星期五

【逆權運動】質疑政府想出現人命傷亡 葉德嫻:年輕人好醒目唔會中計 __,葉德嫻,

7.21民陣將就「反送中」再次發起遊行,不少人憂慮當日再有激烈警民衝突,藝人葉德嫻近月多次參與反修例的示威遊行,直言對於年輕抗爭者很有信心,「其實我哋 ...


7.21民陣將就「反送中」再次發起遊行,不少人憂慮當日再有激烈警民衝突,藝人葉德嫻近月多次參與反修例的示威遊行,直言對於年輕抗爭者很有信心,「其實我哋嘅年輕人係好醒目,佢哋唔係蠢㗎,佢哋明白到當有人命傷亡時就會前功盡廢,我哋嘅年輕人係唔會畀林鄭翻盤,唔會中佢嘅計」。

相關新聞:【蘋人誌】「霸氣哥」爸爸竟然係警察 因父之名抗爭到底



葉德嫻又斥現時林鄭政府的手段惡劣,「佢哋係希望有人死,我哋係唔會咁做,我好有信心、好相信我哋嘅年輕人唔會做呢樣嘢」,呼籲各界要對年輕抗爭者有信心。葉又引述在網台看到一個年輕人所寫下的說話,她深感認同,「個年輕人叫白冰,佢講得好好,佢話今次運動能唔能夠成功要睇人民質素有幾高,我哋每一個人都好重要,對於政府嚟講人命只係數字,好似死幾個都求其啦,呢啲係冷血嘅政權。但對抗爭者嚟講,係唔能夠承受任何人嘅犧牲,犧牲已經唔係最好嘅選擇,要保留自己嘅性命先係對抗極權最大嘅武器」。



林鄭拒絕下台,政府對市民要求獨立調查等要求無動於衷,漠視民意造成警民對立局面,衝突越來越激烈,市民不願受傷流血,卻換來浴血鎮壓,葉德嫻認為這是政府唯一的做法,「共產黨係咁㗎啦,佢哋諗嘢咁僵化,唔能夠同時代接軌,所以只能循返佢哋幾十年來用嘅方法去對付人民」,覺得難以扭轉這樣的想法。

相關新聞:【逆權運動】400口罩男女搗亂大埔連儂隧道 狂貼建制派集會宣傳紙



葉德嫻呼籲市民7.21遊行要再次站出來,除了繼續表達「反送中」運動的五大訴求外,亦強調民間不能再退,「呢個係我哋嘅訴求,唔係因為政府認為我哋行出嚟無用而唔行,行出嚟畀世界睇吓我哋呢個政府有幾廢都好吖!我哋唔可以再退㗎」



-----------------------------

民陣7.21遊行

日期:7月21日(星期日)

集合起步時間:下午3時

起點:銅鑼灣維園

-----------------------------

【每周送10萬】

升級壹會員獨家尊享,立即參加10萬火急大抽獎!

*推廣生意的競賽牌照號碼:52302-9




鍾意就快D Share啦!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...