2019年7月22日 星期一

【元朗白衣事件】森美《早霸王》哽咽:「我無說話好講」 __,早霸王,森美,

元朗, 森美, 早霸王
【元朗白衣事件】森美《早霸王》哽咽:「我無說話好講」昨晚元朗發生了白衣人傷人事件,近100名身穿白衫人士於元朗街頭見人就打,多人被打到出血,前新聞主播 ...



【元朗白衣事件】森美《早霸王》哽咽:「我無說話好講」



昨晚元朗發生了白衣人傷人事件,近100名身穿白衫人士於元朗街頭見人就打,多人被打到出血,前新聞主播柳俊江更被人打到入院,令到香港人人心惶惶。第二朝(今早),森美的電台節目《早霸王》就因此事哽咽落淚。
撰文:乖乖l|圖片:Facebook

森美《早霸王》哽咽:「我無說話好講」

早上的電台節目一開始,森美就說出一句:「今早,我沒有說話好說。」,沉默過後,又再哽咽道出:「不明白作為香港人身份可以做甚麼,令香港可以變回以前香港,希望香港每個人努力。」之後就播出了陳慧敏的歌《沉默之間》。隨後,森美表示常規的節目環節會取消,變為聽眾於網上點歌,播放了小塵埃《高地之下》、RubberBand《睜開眼》、Supper Moment《世界變了樣》等等的歌曲。
元朗, 森美, 早霸王

2小時之前,森美就在個人Facebook上將之前南生圍的相片轉成黑白色,寫上
「元朗




香港
到了昨晚
不一樣了
我應當做什麼?
香港オ會是香港
我迷惘 擔心 恐懼 不知所措
應該不止我
你也和我一樣吧!」




同場加映

沙田新城市廣場周日爆發警民大混戰,連日來有人到商場服務櫃台圍堵抗議,而日前有網民影到無綫綠葉鄭家生途經商場期間,同市民發生口角,一度爆粗鬧途人:「X你老母,個腦生喺籮柚度嘅!」,片段喺網上瘋傳及引起熱話。入行40年嘅鄭家生除了任職武師,仲被封為無綫「御用惡人」,事關佢喺大台專演惡人、反派、社團大佬等,形象深入民深,而早年佢曾任《鎗火》武指而獲提名金像獎㖭!

鄭家生 新城巿廣場同市民口角







片段所見,鄭家生途經過新城市商場服務櫃台,疑因不滿抗議的人士包圍保安,鄭大聲話:「圍呢度有咩用?圍解放軍你哋又冇膽。」佢又用粗口辱罵在場一位女士及青年︰「人哋保安點會敢唔畀差人入嚟?啲人讀咁多書有冇腦。」、「X你老母,個腦生喺籮柚度嘅!」

影片截圖

影片截圖

鄭家生:保安只係打份工

結果雙方發生口角,鄭家生愈講愈激動,之後衝前向一男友話:「打我呀!打我呀!」有在場採訪記者把他與人群分開及勸退,他離開時,遭不少人市民喝倒采。鄭家生事後接受傳媒訪問,表示自己只係同大家講道理,認為眾人包圍保安,要求對方交代係唔合理,又話保安都只係打份工,鄭家生話香港太亂,再咁落去香港會散,又話大家都有言論自由,但佢一出聲就畀人鬧,和平示威嘅人都散晒呢班人係搞事咁話!




影片截圖



影片截圖









鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...