2019年7月10日 星期三

《白色強人》:C1:李佳芯燒積蓄養家11蚊都要借 __,《白色強人》,李佳芯,

李佳芯減人工從有線過檔無綫,目的是為了拍好戲!不少人都覺得李佳芯(Ali)好運,在無綫短短幾年便榮膺視后,就連她本人亦認同。不過,一句幸運似乎就抹殺了 ...


李佳芯減人工從有線過檔無綫,目的是為了拍好戲!


不少人都覺得李佳芯(Ali)好運,在無綫短短幾年便榮膺視后,就連她本人亦認同。不過,一句幸運似乎就抹殺了她在背後付出的努力及辛酸。Ali只要認定目標就會義無反顧地去做,哪怕戶口結餘不足一百元、碌卡度日甚或無了期以積蓄補貼家用的日子,她都一一堅持下來。或者沒有所謂的幸運,有的只是背後不為人知的故事。

視后李佳芯認為人生就像水墨畫,落筆前要思前想後,否則下筆後難以回頭。由模特兒、主持到演員這十數年間,Ali經歷過銀行戶口結餘不足一百元的窮日子,她語帶輕鬆地說:「呢行好多人都試過,當年我啱啱讀完書出嚟做嘢,真係要朋友過11蚊去我戶口,先夠100蚊可以撳到錢。頭幾年係好吃力,做呢行要置裝又要化妝,但人工又唔高,我唔會問人借錢,都係靠碌卡度日。」

後來收入增加,總算有點積蓄,Ali卻毅然決定由有線主持轉型演員,她自認個性衝動,只要有念頭萌生,即使跪着也要走完自己選的路:「減咗好多人工過無綫,我又要養家,但當時嘅人工係連自己都養唔到,有段好長時間都係用積蓄補貼,我唔知道可以捱幾耐。」事實證明Ali選對了,她自嘲當模特兒時自己只有軀殼,因不擅表達,故主持工作亦非她所長,結果在演戲當中找到最舒服的位置。

被陷害最無力

拍劇初期演盡壞女人角色,直至首次擔正劇集《律政強人》,終嘗當好人的滋味,不過亦是她最感無力的一次:「我每場戲都係畀人害,個反應都係一樣,我不斷問自己係咪要有啲變化?但又唔知點變,好似萬變不離其宗咁,演得好冇自信,無所適從。呢個會係我最想重新演繹嘅角色。」

Ali從來不擔心角色乞人憎,就算再演小三或壞女人亦無任歡迎,因她認為不論現實或戲劇世界都沒有絕對的好人與壞人。演繹每個角色時,Ali都要拋開很多的自己,又加入很多的自己,她予人理智、波瀾不驚的印象,跟她在熱播劇集《白色強人》中程洛雯醫生的角色性格頗為相近,不過Ali覺得自己與角色又不盡相同:「程洛雯唔係對病人冇感情,但佢唔會表現出嚟,就好似我個樣好淡定,但其實裏面係小鹿亂撞,情緒波動得好犀利。」又以「自閉」形容自己:「我係有好多情緒,但我唔識得用言語表達出嚟,我係感受大於言語,會同你講我唔鍾意或者我唔想,但我講唔到更多。」

拍拖無聲勝有聲

至於程洛雯對愛情的直白就跟Ali的被動截然不同,劇中跟馬國明及唐詩詠發展三角關係,更從未發生過在她身上:「我試過暗戀同一見鍾情,但只限於小朋友階段,讀完書之後就未試過主動鍾意人,因為我係一個冇安全感嘅人,對自己有信心、要知道對方係好鍾意我,我先敢將個心放出去。」

Ali與陳炳銓拍拖近五年,她指男友是個敏感而且缺乏安全感的巨蟹座男人,或許是「負負得正」,只有性格相似才能互相體諒:「我哋會有共識,雖然唔出聲,但知道個心喺度。佢私下冇乜表情又好少講嘢,但都係有好多情緒喺入面,呢方面同我最相似。」

唐明救洛雯呻苦

《白色強人》後日就大結局,心臟腫瘤病發的洛雯(李佳芯飾)於今晚播出的一集替病 人做手術期間再次病發,急召唐明(馬國明飾)幫手,唐明勸她接受治療,終憑一句「希望你 將個心交畀我」勸服洛雯,並由他親自操刀做 手術。

馬國明昨日受訪時指該場戲要在雨中勸佳芯不要放棄,坦言頗為辛苦:「導演要求一Shot落,唔想剪得太碎,但係我哋又要就番啲環境同人造雨,對白又好長,嗰場戲拍得幾辛苦,但效果出嚟都幾好!而Ali做手術嗰場戲,現場指導我哋拍攝嘅醫生話個手術係清除心臟癌細胞,喺醫學界係好前端嘅一樣嘢,難度相當高!我未拍呢套劇之前,完全唔知可以咁做,希望觀眾留意吓戲入面除咗感情線外,手術室戲真係好好,劇本搵 咗好多團隊同醫生睇過,所有手術喺合情合理嘅情況下進行,相當認真。」

場地:Madame Fu Grand Cafe Chinois

服裝:initial fashion

化妝:Stephen Lau

髮型:Zap Tang@Essensuals.hk

更多新聞,請瀏覽東方日報網頁:

https://orientaldaily.on.cc/




來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...