2019年9月2日 星期一

【9.2罷課】葉德嫻堅決不割席 呼籲學生堅持:你哋冇做錯 __,葉德嫻,

攝影:葉君海
葉德嫻、蘇玉華、潘燦良、凌文龍等將於12月演出廿七場舞台劇《親親麗南》,劇團今日在香港藝術中心宣傳,蘇玉華與Deanie姐將會演母女。相關新聞:【逆權 ...


葉德嫻、蘇玉華、潘燦良、凌文龍等將於12月演出廿七場舞台劇《親親麗南》,劇團今日在香港藝術中心宣傳,蘇玉華與Deanie姐將會演母女。

相關新聞:【逆權運動】示威者憶述喬裝警放蛇:好彩先發現卧底 否則更多人被捕



Deanie姐一直關心社會時事,多次親身上街參與反逃犯條例活動,身體力行支持年輕人,時至今日警方多次暴力施壓追捕示威者,Deanie姐坦言一直緊貼消息,對於連日警方暴力行為,她說:「 希望大家明白到點解出現暴力呢樣嘢,唔好忘記點解出現呢件事先 ,喺呢度我更加要多謝年輕人,612唔係佢哋,呢個惡法已經通過咗,點都好,好多謝佢哋,直至今日呢一個時刻都係。」



被問到是否不割席,Deanie點頭認同,連日發生流血衝突,大批巿民被追打,令Deanie姐感到痛心,她說:「相信唔痛心嘅係冷血,不過都有咁冷血嘅人存在,都好多,所以痛唔痛心睇人啦。」Deanie姐不割席繼續支持學生,呼籲「學生堅持,你哋做得好啱,你哋冇做錯。」

相關新聞:【逆權運動】目睹克警車廂狂毆乘客 速龍事後自拍 市民斥:仲係紀律部隊?



今次社會風波及撕裂難以平復,問到有沒有方案提議解決?Deanie姐清晰表示:「我有咁嘅權咩?個權喺邊個手,佢咪可以解決囉。」



採訪:卓寶花

攝影:葉君海



-----------------------------

【撐學生】

召集有心人 撐學生全年睇《蘋果》

立即按此




鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...