2019年10月26日 星期六

李家鼎:盼食肆「死去活來」!李家鼎望有白武士打救 __,李家鼎,

搵食艱難~鼎爺間食肆都頂唔住!藝人李家鼎(鼎爺)近年跳入飲食界大展拳腳,可惜因近期社會氣氛不明朗,其中「鼎爺私房菜」中環分店「鼎會館」,前日在fb公布 ...


搵食艱難~鼎爺間食肆都頂唔住!


藝人李家鼎(鼎爺)近年跳入飲食界大展拳腳,可惜因近期社會氣氛不明朗,其中「鼎爺私房菜」中環分店「鼎會館」,前日在fb公布該店將於下月22日結業,而其餘兩間食店則繼續營運。


正忙於拍攝新一輯《阿爺廚房》的李家鼎,於將軍澳電視城接受東網訪問,對於餐廳結業大感可惜:「冇辦法咁嘅環境,可能係上天安排!」雖然決定結業,但他強調未有因環境變差而向員工開刀:「我哋冇開除過任何一個員工,冇話叫人放10日無薪假!我哋盡量做到令員工舒服,有啲員工聽到消息都好唔開心,唔係冇咗份工嘅問題,而係我哋上上下下都好似一家人,佢哋為我哋而唔開心!呢個時勢係咁,啲客都唔敢嚟食,我希望短期內可以重開,或者有冇白武士幫吓手保留我哋個鼎會館,我都萬分多謝。(捲土重來?)希望(另外兩間食店點?)托賴仲好好,冇乜大影響。」


唔講蝕幾多


提到前晚向他了解結業時,在電話中稱未知結業,似是「被通知」,李家鼎解釋:「早兩日拍檔同我講咗有咁嘅預算,長痛不如短痛,到正式時會話畀我聽。我尋日拍外景,有記者問我(結業),我話未肯定,因為要同拍檔開咗會肯定咗先公布,後嚟同拍檔傾咗覺得係時候講。」他指餐廳開業年半,有近30名員工,問到會否將他們調往另外兩間食肆?他說:「要同拍檔商量點做,其實一兵一卒我都唔想浪費,大家做咗咁耐感情好好!我哋成日嘻嘻哈哈,粗口橫飛好開心,好似大家庭。」問到蝕了多少,李家鼎沒有正面回答,笑言怕暈低:「有人食同冇人食差好遠,買咗料唔會隔夜,燈油火蠟水電乜都要運行,我希望有白武士出手。」


再同拍檔商量


至於今次結業,蝕了多少錢?李家鼎則直言未敢去計:「冇喇!我唔計,遲啲睇吓點先計,咁樣計落去真係暈喺度。(結業前會唔會去餐廳坐鎮?)都會去,我耐唔耐都去。(搞餞別宴?)唔好搞呢啲嘢,睇吓點,我同拍檔商量睇吓件事點做先完美。」



來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...