2019年11月6日 星期三

黃藍對決 阿澤轟陳百祥撐警開真槍 滅絕人性 娛樂,杜汶澤,阿澤,陳百祥

杜汶澤(左)與陳百祥昨日應邀出席港台節目討論社會問題,兩人激辯火花四濺。互聯網圖片
杜汶澤(左)與陳百祥昨日應邀出席港台節目討論社會問題,兩人激辯火花四濺。互聯網圖片現年68歲的陳百祥昨日由黃杏秀陪同下,於下午4時15分以全白造型抵達 ...




現年68歲的陳百祥昨日由黃杏秀陪同下,於下午4時15分以全白造型抵達廣播道香港電台,稍後杜汶澤以全黑西裝現身,阿叻向來撐警,跟支持逆權運動的阿澤,正好是黃藍對決。



陳百祥(右)表示警員於太平時才需要展示委任證,杜汶澤怒極反笑。互聯網圖片 陳百祥(右)表示警員於太平時才需要展示委任證,杜汶澤怒極反笑。互聯網圖片
杜汶澤昨日離開港台時,指摘阿叻沒有記性,說話完全沒有邏輯。

杜汶澤昨日離開港台時,指摘阿叻沒有記性,說話完全沒有邏輯。




陳百祥於節目完結後,與太太黃杏秀乘七人座駕離開。

陳百祥於節目完結後,與太太黃杏秀乘七人座駕離開。
陳百祥離開時,有商台員工要求看不見警暴的他要驗眼。

陳百祥離開時,有商台員工要求看不見警暴的他要驗眼。

講到7.21元朗恐襲,阿澤指有警察見到白衣人打人,不但沒有開槍更掉頭走。但阿叻卻指對方掉頭也很正常︰「我睇到嘅唔係無差別襲擊,而係毆鬥、互毆。」雖然二人各持己見,但在成立獨立調查委員會上,難得有共識。阿叻指待事件平息後,便可有獨立調查:「例如點解要打學生,喔,原來係暴徒。」阿澤語帶諷刺的說:「查埋美國有冇出錢啦。」阿叻直言不用查:「唔係邊有資源呀?你𠵱家都想淨係查警察啫。」

話題隨後引伸至警方沒有佩戴委任證執勤,阿叻指:「之後再查囉,全部有片呀,𠵱家啲科技蒙咗面都搵到人,邊度出勤有晒編號,你冇聽保安司講咩?」阿澤聞言即愕然,反問:「咁委任證幾時用?」阿叻又發表偉論:「委任證係天下太平時,啲警察出嚟維持秩序,你想知邊個係警察先畀你睇。」講到警察經常在街上挑釁市民,阿叻反認為是市民挑釁警察,被阿澤嘲笑他只看無綫新聞,阿叻回應自己睇勻三個台。



阿澤:「嘥X氣!」

節目結束後,阿澤離開港台時笑言很激氣,因邀請出席的利君雅沒有出現。現場有人大叫:「光復香港」,阿澤回應「時代革命」。問他有何感想?阿澤表示:「人同人嗌交基本都要有啲嘢嗌吓,佢最可怕嘅地方,係佢首先唔記得自己講過乜,佢喺呢頭講完就唔記得自己講乜嘢,係完全冇邏輯。」可以簡單給阿叻一個形容詞?阿澤說:「嘥X氣!」當阿叻上車後有商台員工舉起驗眼紙貼近車窗,指他看不到警暴。阿澤跟阿叻這次直播討論,最高峯時有27.4萬人觀看,相信是香港fb live的紀錄。

採訪:羅慧敏、盧妹

攝影:林賓尼




鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...