網頁

請LIKE FACEBOOK“新專頁”THANKS!
鍾意我? D 熱爆文章嗎?
即刻“讚”接收更多熱爆?!
唔要再顯示

2018年8月14日 星期二

愛犬相繼離世 暫時唔諗養狗 葉佩雯:休息幾年先 __,葉佩雯,

葉佩雯
愛犬相繼離世暫時唔諗養狗葉佩雯:休息幾年先葉佩雯(Grace)同老公郭偉亮(EricKwok)以往經帶住兩隻愛犬周圍去,當正自己仔女一樣愛錫,但去年先 ...


愛犬相繼離世 暫時唔諗養狗 葉佩雯:休息幾年先



葉佩雯(Grace)同老公郭偉亮(Eric Kwok)以往經帶住兩隻愛犬周圍去,當正自己仔女一樣愛錫,但去年先係狗仔Toro因鼻咽癌病逝,日前佢哋另一愛犬狗女Nana亦因病離世,Grace連日喺網上po出Nana過去嘅靚相,網民都紛紛留言為佢送上祝福,希望Grace早日振作,仲有網民建議佢再收養狗仔,不過Grace就話暫時唔會再諗養狗,起碼要休息番幾年先!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、、





葉佩雯 去年痛失Toro

拍拖加結婚前後18年,Eric同Grace如同老夫老妻,兩公婆本來養咗三隻狗狗,狗仔Toro同狗女Nana,仲有15年離世嘅珍珍,兩人經常帶住愛犬出遊。

於 張貼





去年九月,14歲嘅狗仔Toro突然流鼻血又氣喘,搞到要送去全身麻醉做電腦掃描,發現患上鼻咽癌。

於 張貼





當時Eric同Grace曾被本刊影到憂心忡忡、山長水遠由港島驅車帶埋對毛孩去大埔睇獸醫,睇見佢哋愁爆坐喺獸醫診所等見醫生,真係隔住個mon都feel到兩公婆有幾擔心。

葉佩雯



可惜被鼻腫瘤折磨幾個星期後,Toro最終都係救唔番,一直當Toro同Nana係親生仔女一樣嘅Eric同Grace非常傷心。

於 張貼





今年再失Nana

到今年,Grace同Eric另一愛犬Nana健康亦出現問題,除咗淋巴癌仲有因神經免疫糸統問題而出現嘅面癱同下半身癱瘓。



(@eric.kwok)分享的貼文 於 張貼





日前(10號)Nana離世,Grace傷心留言:「NaNa好叻女等到爸爸收工回家,在他的懷抱中安詳離開!對我來說,有點突然!但對Nana來說,她得解脫不用受苦,現在可以和Toro同珍珍一齊喪玩喪跑、玩妳最愛足球,實在太好,多謝妳這十二年給我美好快樂的回憶!放心!我會好好的,不用擔心!」



(@graceip)分享的貼文 於 張貼





於 張貼





於 張貼





Eric亦po出與Nana相擁嘅合照。

於 張貼





之後Grace連日喺網上po出多張Nana過去嘅靚相,網民都紛紛留言安慰,仲有網友建議佢再收養狗仔撫平傷痛。

於 張貼





於 張貼





不過Grace就話暫時唔會再養狗住:「會休息吓,呢幾年照顧啲狗,我都好攰,我都休息得同瞓得唔係幾好,所以要自己調養吓身體先,幾年之後叉足電,到時先會再養過。」

於 張貼





除咗Toro同Nana外,Grace同Eric仲曾經有隻黑色嘅史納莎「珍珍」,在15年16歲時離世。

於 張貼







(@graceip)分享的貼文 於 張貼





羨煞旁人!郭偉亮&葉佩雯 拍拖18年、結婚7年

郭偉亮(Eric Kwok)跟葉佩雯(Grace)早前分別上傳慶祝週年紀念嘅照片,唔少圈中人同網友都留言祝賀!郭偉亮就留言講話「18th Anniversary, still going strong! (18週年,仍然變得更加濃烈)」,老婆葉佩雯就話「在一起便已足夠」,好浪漫啊!



於 張貼





其實當年呢一對嘅求婚結婚故事亦是轟動一時,Eric Kwok 在自己樂隊Swing的最後一次演唱會,跟女友葉佩雯合唱後,在近萬位樂迷前單膝下跪,送上88支玫瑰霸氣求婚。



當時葉佩雯已經哭成淚人,誰知Eric Kwok更一早安排律師在場簽紙註冊,以及邀請謝霆鋒、陳奕迅、黃偉文、何超儀等一眾兄弟好友見證,結束兩人11年的愛情長跑,成為圈中的模範夫妻。

鍾意就快D Share啦!