2018年9月30日 星期日

澄清唔係港大校花 馮盈盈:其實係另有其人! __,盈盈,馮盈盈,

馮盈盈
澄清唔係港大校花馮盈盈:其實係另有其人!有「貼地港姐」之稱嘅16年度港姐冠軍馮盈盈在訪問中大方分享其貼地思維,又澄清其實佢唔係港大校花,話真正嘅港大校 ...


澄清唔係港大校花 馮盈盈:其實係另有其人!



有「貼地港姐」之稱嘅16年度港姐冠軍馮盈盈在訪問中大方分享其貼地思維,又澄清其實佢唔係港大校花,話真正嘅港大校花係另有其人!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片、Instagram





任港姐司儀 馮盈盈:有寫定Proposal!

首先問到馮盈盈對今年有份港姐擔任司儀有咩感受?佢話:「一開頭被任命做港姐司儀,嗰下已經覺得唔係吓話?我何德何能先?因為作為港姐司儀係好多主持、司儀心目中嘅夢想,好似阿Bob (林盛斌) 都話佢入行係以做港姐司儀為夢想同目標,難得有個咁珍貴嘅機會,其實我都擔心承受唔起、做得唔好,所以一知道已經好緊張,仲要今年唔係對稿讀,係要set問題,要有學術性、有內容、有深度、有內涵⋯⋯我返到屋企仲要做資料搜集、寫啲Proposal,好似以前大學做功課咁,所以今次淨係問問題呢part我都好似做咗成個project出嚟咁。」



(@crystalfyy)分享的貼文 於  張貼



每當選完,一堆事件簿就會畀傳媒摷番出嚟,有冇咩寄語今屆師妹?例如拍拖應該公開定唔公開?馮盈盈謂:「今年亞軍係三甲入面唯一承認拍緊拖,其實決賽前佢上嚟《#後生仔傾吓偈》,都知佢有位Long D.嘅男朋友,我都有提點佢當選後點同圈外男朋友保持關係,因為我就係成功例子嘛!」有報道話季軍有拖拍但唔認?「我梗係相信自己啲師妹,選之前佢上《#後生仔傾吓偈》都好強調自己係單身,仲用好多英文字母話I’m busy with myself,好專注同自己發展緊。報道話佢四月去希臘,距離依家都四個月,但你都知,依家年輕人感情變幻莫測㗎嘛,拍一個星期散拖都可以完,同埋我哋後生仔覺得啱吖,去完旅行先分手,係好合理,係無問題㗎!」

馮盈盈



中學著水手服

講到馮盈盈中、小學都讀「寶血」,係一間好正經嘅學校,馮盈盈直言:「佢本身係天主教學校,但喺入面讀都無一定要宗教信仰,校風比 較親切,老師、同學打成一片,無話傳說中好拘謹、好傳統,一定要個個信天主教、做修女嘅。」校服係旗袍?「唔係呀,我哋係著水手服㗎!所以之前喺節目要cosplay美少女戰士著水手服,一啲都唔係問題,我中學著咗六年呀!」一間咁正統嘅學校,訓練到馮盈盈自細都咁貼地?「都係㗎,因為我哋唔係直資學校,無話要畀好高學費,所以咩階層嘅朋友都會有,令我自細同好多唔同背景嘅朋友相處,無話會好離地,我哋旺角、邊度都會去,咩都會玩咁㗎!」

 於  張貼

 於  張貼



問馮盈盈係咪自細想做營養師?佢答:「話說我爸爸係做生意嘅,自細教導我『大個咗唔好從商』,因為做嗰方面嘅嘢就會知道當中辛酸、難處,就會想自己嘅仔女唔好循呢方面發展,希望我哋有個專業資格,做專業人士,會有保障啲。咁我揀做咩專業人士,但好多都比較悶,唔係好適合我嘅性格,突然間見到營養師唔錯吖,因為營養師好多時會同人溝通,唔係喺office對住文件、計數,而且講健康係大家好貼身嘅問題,仲要加埋係飲飲食食方面,都幾有趣吖,所以由細到大揀科會揀理科,大學會讀營養學,plan好大學之後去海外讀個碩士,返嚟再考註冊營養師等等。」

馮盈盈

大學時馮盈盈任兼職模特兒,曾因工作角色扮演過高達女郎。


唔係校花

跟住係咪行行吓街畀星探發現做model?馮盈盈笑言:「我都想呀!可惜無啲咁嘅事,的而且確,我喺大學期間係有做兼職模特兒嘅經驗,大學嗰時我參加咗攝影學會,有次學校開放日我做模特兒影咗啲相,有攝影師擺咗上公開嘅page度,之後就有人問我想唔想做兼職模特兒嘞!」讀港大時經已係校花?「好多人誤會我係『港大校花』,其實唔係,話說我讀書嗰時,『校花校草比賽』仲健在,咁啱同我同年嘅一位女同學,真係贏咗大專校花,於是出現咗一位港大營養學校花,到我選港姐,啲人就誤會我係嗰位校花,其實係另有其人。」

楊慧敏

呢個另有其人係邊個?之唔係同樣讀港大食物及營養學嘅Mina (楊慧敏) 囉!佢曾經當選過2014年大專校花嘅冠軍。



(@minayeung)分享的貼文 於  張貼



選港姐梗係想贏

之後講到選港姐,問佢選港姐嗰陣信心大唔大?馮盈盈表示:「嗰時個目標係想向冠軍進發嘅,因為參加得個比賽,梗係aim for the best,唔通想嚟選個季軍咩?同埋都要講番我想去選嗰時就畢業,諗緊嚟緊呢年到底學人Working Holiday定即刻去海外讀書,但我想喺去海外讀碩士之前,做啲揚名立萬、令全香港都識我、令爹哋媽咪好proud嘅嘢,嗰時同男朋友傾,佢就提議:『你不如選港姐!』所以就去選嘞!」選到就話啫,有冇諗過選唔到點算?「選唔到咪去外國囉,同埋我男朋友有個朋友都參選過,入咗決賽,會見到就算落選其實都無乜問題,仲識到好多新朋友㖭,No harm吖,所以咪試。」



港姐年年有,當選後,問佢點令到自己一路有嘢拍、有角色?馮盈盈直說:「我覺得對自己信心一定要有嘅,如果每日活喺『會唔會有其他人比我好?取代到我?』就會變得好灰,同消耗好多精力,所以反而唔好諗,將精力放喺自己度,選完啲人話覺得我啲牙唔齊,我咪去箍牙,原來好多活動要跳舞,例如台慶、慈善騷,我就學拉丁舞、知道選完已經當你係藝人,所以學唱歌、做戲,肯花時間裝備自己,其實有人會見到,就會畀到相應嘅工作機會等你發揮,所以做好自己係好緊要。」

 於  張貼



自認係宅女

對被稱為「宅男女神」,馮盈盈就話:「我依家先知我係『宅男女神』,點解有咁嘅名?可能我真係好宅,我成日上網、流連討論區,亦都有打機習慣,花好多時間睇高達、煲動漫,可能啲年輕人見到同佢哋啲嗜好都幾有共鳴喎,好似身邊一個宅女friend,覺得特別有親切感,可能因為咁封我呢個名囉!都開心嘅,好多人覺得呢啲次文化可以有更多發展空間,我作為領頭人更加宣揚女仔鍾意打機、睇動漫⋯⋯都係好事、開心嘅事呀!」



問馮盈盈有冇試過喺街上面遇見宅男?佢回應:「我喺街比較少遇上宅男同我傾偈,但啱啱喺一個商場嘅停車場,有個阿叔跟喺我後面,搭我膊頭問:『靚女,你係咪香港人?你好靚!可唔可以做個朋友?交換微信?』我要再努力啲,等佢哋認識到我係邊個,同埋想聯絡我可以去我社交平台follow我,係我未夠努力、未夠出名,對唔住!幫我宣傳多啲,唔該!」



問到可預計五年、十年後,在做甚麼,馮盈盈說:「我諗都喺 TVB做,因為都簽咗約吖嘛,哈哈哈哈!」



訪問時腰板挺直、看似一本正經,但說話卻生動惹笑、問一句答十句;例如說到入行初期未能給家用,馮盈盈說:「屋企都無怨言、要求同投訴⋯⋯」形容詞不絕,難怪入行未夠兩年便被選任港姐司儀。



馮盈盈坦言一直有留意網民評論:「呢行都算係服務性行業,面對觀眾嘛,都要聽番大家嘅意見同批評,先可以去改進,當然保持自己嘅特色都好,但都要取平衡嘅。」



馮盈盈笑言有意向Rapper方向發展:「好多人話我講嘢快又急,用嚟rap都幾好吖,要好短時間講好多好多嘢嘛,不如將呢個潛能向rap方面發揮,進軍做女Rapper,都幾新鮮吖!」



由始到終都係選擇公開男朋友?馮盈盈直說:「我去第一次面試,有記者問『男朋友支唔支持?』我已經答:『支持!』我覺得其實都唔係咩值得隱瞞嘅事吖,而且都要畀番啲信心同安全感男朋友㗎嘛!」

鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...