2018年10月14日 星期日

女星中式婚嫁look逐個睇!裙褂、旗袍、潮褂都咁靚 __,

裙褂
女星中式婚嫁look逐個睇!裙褂、旗袍、潮褂都咁靚昨日(10月13日)係視帝陳展鵬迎娶單文柔結婚嘅大日子,一對新人之前除咗到英國影咗一輯婚紗相,原來返 ...


女星中式婚嫁look逐個睇!裙褂、旗袍、潮褂都咁靚



昨日(10月13日) 係視帝陳展鵬迎娶單文柔結婚嘅大日子,一對新人之前除咗到英國影咗一輯婚紗相,原來返港後也請咗一間專業婚攝團隊影中式婚照,而單文柔昨日喺四季酒店出門,雖然未有穿上傳統中式裙褂出門,但也選擇穿上旗袍出門,突顯中國女性嘅美態!

其實近年嘅唔少女星在大婚之日,除了穿傳統嘅中式龍鳳裙褂,都有部分會著旗袍、潮褂、又或者高訂裙褂及秀禾服,真係各具美態,所以誰說傳統就等於老土呢?

撰文:東方新地|圖片:微博、instagram





女星中式婚嫁look逐個睇!裙褂、旗袍、潮褂都咁靚

陳展鵬、單文柔之前已經喺英國影咗一輯街頭婚紗相,原來二人再請攝影團隊幫佢哋影咗一輯中式婚照,真係好靚好合襯!



A post shared by (@smyphoebe) on







傳統裙褂

裙褂等級的高低是由金銀線刺繡的密度區分,從高至低可分為褂皇、褂后、大五福、中五福和小五福。褂皇、褂后金銀線繡得最密,見到紅色緞布較少;而大五福、中五福和小五福的金銀線繡得較疏,而紅色緞布較多,不過唔一定貴就好,最重要還是選適合自己年紀和款式!

好像胡杏兒當年結婚就穿上最頂級的「褂皇」,「褂皇」金銀線繡得最密,基乎看不到紅色緞布,從杏兒的裙褂來看繡工立體精美,加上杏兒戴上勁多金飾,顯得貴氣而隆重!



王君馨

鬼妹仔性格的王君馨,結婚時也依足中國傳統著褂,而她選擇褂皇,整套褂皇以金色龍鳳圖案為主,穿上身效果相當顯瘦!





A post shared by (@chungkayanlinda) on



楊千嬅

千嬅身著的褂皇,金銀線密度達99%,基本上看不到紅色,,而千嬅未有配戴金器,反而戴上金色黃色的珍珠耳環和頸鏈點綴,優雅而不俗氣,效果相當好看。

而新郎丁子高身著的也是搭配龍鳳褂男士穿的傳統馬褂,喜氣洋洋。



官恩娜

「鬼妹仔」官恩娜與法藉丈夫Juan-Domingo Maurellet結婚,也穿上了傳統裙褂,還選了的密地褂皇呢!



職業病作怪嘅我問攝影師:唔該可唔可以幫我前後左右影幾張睇吓上鏡咩嘢樣? 影相之前一定要影幾張test shoot呢 我有冇家嫂feel呀?#叫我家嫂 #冠南華

Posted byElla Koon 官恩娜onMonday, 27 July 2015



楊怡

楊怡所穿的褂后採用了90%的金銀線製成,金銀線刺繡細密,不過比程度略比褂皇為疏,可略為看出紅色緞布,滲出一種喜氣洋洋的紅色喜慶感而又不失貴氣。



岑麗香

香香穿上紅色的五福裙掛,顯得相當甜美可愛!



徐若瑄

徐若瑄穿上五福裙褂,紅色緞布明顯較多。



孫燕姿

新加坡女歌手孫燕姿當年結婚在新加坡舉行婚禮,她也穿上中式五福裙褂,因為紅色的緞布較多,看上也較喜慶和精神。



李藴

年輕的李蘊穿上小五福裙褂,主要以紅色較多,較適合年輕的新娘,她還戴上鳳冠。



今日陸續收到好多朋友嘅祝福 好多謝大家!😘😘😘

Posted by李蘊 Renee LeeonSunday, 3 January 2016



由於籌備婚禮只有一個月,所以我都好驚無朋友得閒做我姊妹,但呢幾個好姊妹一聽到我擺酒就二話不說答應!真係好感動!😘😘😘😘

Posted by李蘊 Renee LeeonSunday, 3 January 2016



潮褂、旗袍、秀禾服

鍾嘉欣

不少新娘子愛穿裙褂出嫁,但想在傳統上另加新意,因此「潮褂」就應運而生。潮褂的設計雖然亦是以紅色為主,不過圖案款式及顏色的較多變,有別於傳統的龍鳳圖案。而在褂上亦可以加上水晶、珍珠作為裝飾,多添現代元素。

鍾嘉欣這件潮褂使用了彩色的繡線繡龍鳳及花朵,領及袖口使用了大量皺褶,令衣服更有立體感。



Angelababy

除了傳統裙褂外,近年還興起一類中式結婚服飾-秀禾服,其特點是上衣為立領或圓領、對襟或右衽大襟襖褂,下服馬面裙,寬大的雙層袖口也是其特點,Angelababy大婚也有穿上。



Baby的裙褂同樣出自郭培之手,可見裙褂使用了啡色與藍色,圖案精緻,又是一套特別美麗的禮服。



陳妍希

有別於傳統裙褂,陳妍希這套使用了大膽的橙色,加上金色刺繡。由有「中國高訂第一人」之稱的設計師郭培所造。再配上新郎的蓝色禮服,將傳統與創新的顏色及設計結合。



Posted by陳妍希 MichelleonSaturday, 23 July 2016





林心如

心如這套簡直集中西元素於一身,立領設計加上傘形裙尾,再添上一些富有中國特色的圖案。



張文采

有「新聞之花」之稱33歲嘅張文采上星期出嫁,同細佢兩年任職消防員嘅老公盧樂輝結婚,張文采以一身紅色旗袍代替傳統裙褂出門,見佢戴咗一條簡潔嘅金頸鏈及一對龍鳳鈪,高貴又優雅。

(左起)馬秀荃、李朗怡、張文采,另(右起)姚雋彥與盤翠瑩

而一班昔日嘅無綫新聞主播好似李朗怡、盤翠瑩、馬秀荃都有份擔任姊妹團,而姚雋彥都仲反串埋做姊妹,就知佢哋都幾好感情


見好友升呢做人妻,姚雋彥送上祝福喺社交平台留言話:「聽過你太多心事 但已經不再重要,眼見你要做新娘,做蜜友的真想撒嬌。」



雖然張文采就未有上載新相於社交網,但就已經急不待換咗頭像,見佢低頭情深款走咁望住個花球,就知道佢幾咁幸福

鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...