2018年11月9日 星期五

大熱陳煒同黑馬爭崩頭? 2018年視后走勢全面分析 __,視后,陳煒,

視后分析feature
大熱陳煒同黑馬爭崩頭?2018年視后走勢全面分析仲有唔夠兩個月就舉行《萬千星輝頒獎典禮2018》,每年視帝視后寶座必定爭崩頭,今次就同大家分析一下今年 ...


大熱陳煒同黑馬爭崩頭? 2018年視后走勢全面分析



仲有唔夠兩個月就舉行《萬千星輝頒獎典禮2018》,每年視帝視后寶座必定爭崩頭,今次就同大家分析一下今年視后走勢

撰文:東方新地 |圖片:劇照





 2018年視后走勢全面分析

1. 陳煒

今日大熱必定係陳煒,2012年由亞視轉去TVB後都有不少演出。今年憑劇集《果欄中的江湖大嫂》「李夢露」一角,演繹出外表剛強內心柔弱的果欄欄主,一腳踢打理果欄,對抗反對她的其他欄主。

視后



2018年都可以話係陳煒最豐收嘅一年,除咗《果欄》做女主角之外,亦都憑住《宮心計2之深宮計》奸險霸道的太平公主角色,成功令觀眾憎到佢入心入肺。而太平公主呢個角色面對住駙馬藏著內疚感,真係少啲內心戲都唔得。



2. 李佳芯

李佳芯(Ali)最能夠吸引男觀眾,Ali五官標緻,經常喺IG 發布自拍派福利。角色方面,不論做新手媽媽定係性感法官都得。今年就憑住一套令新手媽媽爸爸、奶奶都有共鳴嘅《BB來了》成功入圍競逐視后。而《BB來了》亦係2018年最高收視劇集三甲。



對比起陳煒,Ali演技就未太爐火純青,劇集咁高收視好大機會都係因為吸引咗一班媽咪收睇。

 



3. 林淑敏

林淑敏喺《愛·回家之開心速遞》大小姐一角入晒屋,上年台慶只係提名到最佳女配角獎項,引來大批網民反對,認為大小姐先係佢哋心目中嘅女主角。今年大小姐終於有份入圍最佳女主角,相信係TVB對佢嘅一個肯定。不過相比起大熱陳煒嚟講,大小姐演技似乎未追得上。



4. 蘇玉華

蘇玉華演技好就唔使多講啦,今年佢憑《平安谷之詭谷傳說》入圍,可惜呢套劇收視麻麻兼且年頭已經播出,真係唔提返都未必有人記得。不過蘇玉華對於電視台女主角獎或者唔會有太大競爭慾望,畢竟佢最主要都係舞台劇演出。



5. 朱晨麗

朱晨麗喺《特技人》係第一次擔任女主角,去年憑《超時空男臣》奪得最佳女配角時被部分網民批評演技唔掂,完全唔配拎獎。短短一年間,雖然朱晨麗演技有明顯進步,咬字都清晰咗,只可惜今年競爭激烈,由於煒哥坐陣,朱晨麗都未必有機會拎獎喇!



6. 楊怡

劇集《再創世紀》入面,楊怡飾演一個用手段上位但係都有愧疚心嘅女強人,同其他人喺商場上爭奪全港第一富豪。不過劇集收視認真麻麻,相信都影響到楊怡奪后機會。



7. 黃智雯

被指係今年黑馬嘅黃智雯憑《三個女人一個因》,飾演一個人格分裂嘅角色,可以話係獨腳戲咁滯。黃智雯憑住呢獄劇亦大受網民肯定,而演技都確實係大有進步。相信今年同陳煒有機會較量嘅就只有佢。

 

鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...