2019年2月28日 星期四

【福爾摩師奶】陳松伶相隔14年再唱TVB劇集歌 網民:有咩可能係插曲! __,TVB,陳松伶,

福爾摩師奶
【福爾摩師奶】陳松伶相隔14年再唱TVB劇集歌網民:有咩可能係插曲!新劇《福爾摩師奶》星期一出街,而劇中女主角陳松伶除咗繼2017年回歸TVB拍劇外, ...


【福爾摩師奶】陳松伶相隔14年再唱TVB劇集歌 網民:有咩可能係插曲!



新劇《福爾摩師奶》星期一出街,而劇中女主角陳松伶除咗繼2017年回歸TVB拍劇外,更係相隔14年再次為TVB劇集獻聲主唱劇集插曲《有我便有你》,不過就被網民大嘆可惜!

撰文:東方新地|圖片:劇集及電視截圖、劇照





陳松伶再唱TVB劇集歌

相隔2年,日前終於等到陳松伶回歸TVB拍嘅劇《福》出街!近年,劇集無論係主題曲定插曲都成為大家關注嘅一部分,今次都唔例外,《福》就有女主角陳松伶開聲獻唱劇集插曲《有我便有你》!



唔少網友聽完都大讚陳松伶唱得好聽,而且更有網民指呢首插曲比起由吳若希主唱嘅主題曲《暗中愛我》更好聽,所以更值得成為主題曲,個個都為松松姐姐不值!



話說,陳松伶對上嗰次為TVB劇集獻唱已經係2005年,當年為劇集《驚艷一槍》獻唱主題曲《真相》、《夢蝶》及《情傷》,所以都已經過咗14年先再聽到佢再次獻唱,唔知大家又點睇呢?



有得聽!





延伸閱讀:

《福爾摩師奶》布偉傑暫別作

無綫新劇《福爾摩師奶》今個星期開播,「松松姐姐」陳松伶繼2017年《全職沒女》後再次回歸,今次飾演爵士夫人祖迪費查,而佢嗰位英國爵士老公菲臘費查,當然就由TVB「御用鬼佬」布偉傑飾演!

布偉傑

布偉傑劇中飾演女主角陳松伶的爵士老公,可惜戲份不算多。
布偉傑

凡是外國人角色,大家都會想起「御用鬼佬」布偉傑!


去年離開TVB

不過唔講你未必知,其實布偉傑去年已跟TVB結束17年賓主關係,《福爾摩師奶》及之前的《荷里活有個大老千》都會是其暫別作品。咁唔知TVB之後搵邊個演外國人角色呢?

布偉傑在《荷里活有個大老千》飾演ICAC調查主任。


進軍荷李活拍戲

離開TVB後,布偉傑在化妝師太太Celia介紹下,認識到電影公司華誼兄弟的人員。後來又在兩位美國朋友介紹下,接拍兩部電影,兩部電影據知分別會在尼泊爾及杜拜拍攝,進軍荷李活!



布偉傑與化妝品師太太Celia在2017年結婚,一直相當恩愛。



大學修讀中國文學 精通三文四語

現年46歲的布偉傑本名Brian Thomas Burrell,生於美國猶他州鹽湖城,大學期間修讀中國文學及亞洲研究,精通廣東話、普通話、英語及柬埔寨語。布偉傑1995年來港時曾任幼稚園英語老師,之後在2001年開始參演TVB劇集。

布偉傑

講到布偉傑最深入民心角色,當然就係2006年《同事三分親》中的「韋一」!唔少觀眾都習慣叫佢「阿一」、「一哥」。
布偉傑

拍攝電視劇《同事三分親》時, 蔡淇俊、布偉傑與關詠荷不時一齊放飯!


布偉傑

布偉傑讀大學期間修讀中國文學及亞洲研究,精通廣東話、普通話、英語及柬埔寨語。厲害!

無綫劇《誰家灶頭無煙火》劇照




接河國榮棒成「御用鬼佬」

有著先天優勢,布偉傑在河國榮2007年離巢後,接棒成為另一位「御用鬼佬」,幾乎包辦所有戲份比較多的外國人角色;另外亦有參演廣告及司儀工作。



布偉傑

(左起) 布偉傑、河國榮及喬寶寶三位「外國人」都已離開TVB。



組樂隊開音樂會

布偉傑演戲外同樣熱愛音樂,與幾位志同道合的音樂人組成樂隊「港三港四」,今年1月更在朋友借出的場地舉行音樂會,在零收入、低成本下以歌會友!

布偉傑擔任樂隊「港三港四」主音。



爆新劇改名《福爾摩師奶》因由 傳遷就內地市場而改?!

上星期六《荷里活有個大老千》播出大結局,緊接播出由陳松伶、陳煒及黃智賢主演嘅《福爾摩師奶》,雖然呢套新劇似乎有吸引觀眾嘅地方,但同時亦有人話新劇個名好鬼娘,仲有傳係想貼近內地市場而改呢個名!究竟實情係點?

新劇《福爾摩師奶》就會接棒《荷》播出,故事以英國妓女連環殺手「開膛手傑克」(Jack the Ripper)為藍本,背景設定喺香港開埠初期。



今次劇集以陳松伶、陳煒及黃智賢三位領軍,講述首位華人爵士夫人祖迪費查(陳松伶飾),因洋人老公失勢兼失蹤,落難到品流複雜嘅油麻地,不幸捲入連環妓女殺手「開膛手傑克」案件中,更被指為疑兇而展開嘅一個故事!



追看3大原因:

|題材有追看性

今次《福》以懸疑推理為主題,過往TVB出產嘅推理劇都係收視嘅保證,例如:《法證先鋒》系列、《鑑證實錄》系列等。

《法證先鋒3》劇照

《法證先鋒2》劇照


加上,劇集未出街前,監製方駿釗更豪言:「包保觀眾估唔到!」,相信劇中唔少細節都會有所關連,唔少觀眾都應該會睇得投入之餘,仲會想不斷追看!

監製方駿釗更豪言:「包保觀眾估唔到!」



|王牌監製加持

《福》嘅監製方駿釗正係近年幾套劇集嘅收視保證,方駿釗對上嘅3套作品:、《一屋老友記》、《降魔的》及《跳躍生命線》收視及口碑都唔錯,而《跳》更於上年榮獲最佳劇集一獎,可見劇集品質應有保證。

監製方駿釗因《跳》,於上年榮獲最佳劇集一獎。


|全tvb自家製作

近年,TVB都播出唔少中港合拍劇及內地劇,如《延禧攻略》、《守護神之保險調查》等。要睇到一套百分百喺自家製嘅電視劇好似難上加難,但好在之前播出嘅《大帥哥》就自家製得嚟亦冇令觀眾失望。



而今次呢套《福》同樣嚟自TVB親自出品,雖然未知有冇品質保證,不過以自家劇嚟講都叫係令人有所期待嘅,不竟有陳松伶、黃智賢和陳煒等好戲之人坐陣!



劇名娘味濃

雖然有部分網友指《福爾摩師奶》呢個名聽落怪怪地,似乎唔太切合本地觀眾嘅口味,仲有傳聞指呢個劇名係為咗遷就內地市場而改!

《福爾摩師奶》唔通同師奶有關?



原來《福爾摩師奶》開戲時劇名係叫《危城First Lady》,而監製更否認傳聞所指,表示改名只係想加強喜劇感,想知套劇夠唔夠喜感,大家就一於今晚睇睇

《福爾摩師奶》開戲係叫《危城First Lady》












鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...