2019年2月5日 星期二

年卅晚開騷 三代同堂演出 鄭中基恨攞最喜愛男歌手 __,鄭中基,

鄭中基
年卅晚開騷三代同堂演出鄭中基恨攞最喜愛男歌手鄭中基(Ronald)一連五場的《鄭中基OneMoreTime世界巡迴演唱會—香港站》昨晚於紅磡香港體育館 ...


年卅晚開騷 三代同堂演出 鄭中基恨攞最喜愛男歌手



鄭中基(Ronald)一連五場的《鄭中基One More Time 世界巡迴演唱會—香港站》昨晚於紅磡香港體育館揭開序幕。個唱喺正農曆年檔期,Ronald跟歌迷送狗迎豬,唔少歌迷都送派利是畀佢,而Ronald全家現身支持,大女同爸爸鄭東漢仲上台Jam歌,Ronald除咗以靚歌慰歌迷,仲大講夢想,佢仲大讚古天樂好犀利攞到我最喜愛男歌手獎,揚言希望下次輪到自己攞……

撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片





鄭中基個唱 年卅晚開鑼

鄭中基對上一次開騷係2017年,同上次一樣個唱座無虛席。演唱會於晚上9時半開始,鄭中基先以白銀色造型唱出演唱會主題曲《One More Time》,再唱一連串大家熱悉的歌曲《閉目入神》、《晴天陰天雨天》,《我真的哭過》,真係聽出耳油呀!

鄭中基
鄭中基唱《晴天陰天雨天》時,更走到舞台邊與觀眾一起揮手唱。

頭場係年卅晚,之後年初一、初二、初四及初五開騷,勁有新年氣氛。


Ronald除下外套,露出手臂紋身及雞翼袖背心,佢話:「我真係要讚自己,連續幾年都喺度同大家迎接新年,今次演唱會主題係dream、hope、love,講到夢想我哋有香港有好多,香港係福地乜都有,講夢想,而家60歲係中年,即係你第時老到攤喺度唔郁都有幾廿年發夢。」

至於新年希望,佢又搞笑話:「年頭見到古天樂,佢內心掙扎夠竟唱唔唱歌,出唔出碟,點知一出嚟就攞我最喜愛的男歌手,其實我同佢情況都好似,令我都信心爆棚,不久將來就應該輪到我。」 



Ronald話:「其實香港有唔少問題,講貼身啲嘅愛情問題,好多後生仔拍拖擔心無樓唔結婚,於是就唔拍拖,變咗好多人單身,亦出現好多一人套餐、一人聖誕大餐、一人單位。我哋演唱會今次都特登推出單丁位賣,係最快賣晒,呢班單身人士一陣點歌環節我會特別照顧佢哋。」



三代同堂演出

鄭中基今次特別安排咗三代同堂演出,大女Emma親自揀咗首《A Million Dreams》唱足全首歌,Ronald嘅爸爸鄭東漢就負責彈結他伴奏,唱到中段Ronald才加入合唱,Emma表現全無怯場,好叻女。唱畢Emma更向觀眾拜年:「新年快樂,豬年身體健康。」在旁的Ronald笑話:「佢喺屋企講英文,所以呢幾句都練咗好耐㗎喇!」

鄭中基

鄭中基嘅爸爸鄭東漢、仲有囡囡Emma都有台上演出,真係好難得!


鄭中基

Emma遺傳了爸爸鄭中基的演藝細胞,由綵排到正式演出都好淡定未有怯場,甚有大將之風!


Emma演出成功,鄭中基同鄭爸爸都有同佢擊掌打氣!

三代同堂表演,真係睇相都覺得好溫馨!



夢想揸的士

唱完《龍咁威》後,Ronald跟觀眾分享他的夢想,佢話自己嘅夢想係隨電影電視改變,細細個想做占士邦,後來又想做的士司機:「做占士邦有車揸又多女,我覺得最近似就係揸的士,因為我屋企都有鏡嘅,我咁嘅樣點做占士邦?做的士司機一樣有車揸,的士台大把女,有時同行家爭客仲會有飛車場面。」



想做「神之手」

Ronald講完童年夢,又笑話男士嘅夢想都係想做「神之手」加藤鷹:「佢一指會令人尖叫,會令人興奮。其實我都得,我上次握手,有啲位握唔到,但佢一指上去,就已經有人叫到飛起,所以加藤鷹最多令2個人一齊尖叫興奮,但我依家一指可以令萬人尖叫到飛起,我哋試吓!」全場歌迷立即大叫。



狂碌人情卡

演唱會邀請到陳明憙(Jocelyn)每晚擔任嘉賓,Ronald坦言在新春期間請嘉賓唔易:「過年好多人都出埠,好在幾經辛苦都請到,大家唔使擔心!」

叫歌迷派利是

Ronald個唱喺農曆新年期間舉行,佢喺台上搞笑叫大家派利是畀佢,又提醒歌迷記得帶錢,事關場外有好多紀念品賣。



Ronald於兩年前舉辦《Play It Again》演唱會後,曾經為電影增重至168磅,現在為開騷又進行地獄式減肥,成功減至138磅!

鄭中基

鄭中基早前接受傳媒訪問時大方分享減肥心得,是隔日交替做器械、有氧運動,同時戒油膩、戒肥豬肉、可食雞牛、多食蔬菜、煮食用橄欖油。



圈中好友捧場

太太余思敏、一對仔女及爸爸鄭東漢在台下坐頭排捧場,圈中好友如陳曉東夫婦,周秀娜、吳若希和老公Alex、JW和男友都前來欣賞。



延伸閱讀:

農曆年開騷 鄭中基全家出動打流感針

近日流感肆虐,咪話小朋友易中招,大人一唔小心都被傳染,手尾極長,農曆年舉行演唱會的鄭中基(Ronald),做足預防措施,早前一家四口出動去打流感針。

曾經掛住媾女自嘲係無賴的鄭中基,自從11年被前有線主播余思敏降服,簡直脫胎換骨由無賴轉化成「廿四孝」愛妻號,一對寶貝仔女出世後更加變深閨,幾乎絕跡社交活動,收工第一時間撲返屋企做住家男。



據知情者透露 :「識咗Sammie(余思敏)之後 ,Ronald 簡直變咗另一個人,唔再貪玩成個踏實晒,應酬活動更加唔願去,寧願留喺屋企陪仔女玩,佢完全畀對仔女融化咗,對住佢哋好滿足,全日對住對仔女都得。」

以往經常流連夜店的鄭中基,婚後變住家男,陪著仔女成長已成他人生最大動力 , 七歲女兒鄭梓喬(Emma)以及三歲兒子鄭梓仁(Evan)更同爸爸餅印一樣。


知情者續指:「咪睇佢以前成日掛住玩,做 咗爸爸之後,佢乜都仔女行先,又錫老婆,唔會將湊仔責任推晒畀太太,成 日都會話太太為佢付出咗好多,真係估唔到佢可以咁黐家!」

上年三月鄭中基生日,他就專登放假陪太太及仔女去迪士尼玩,更慈父上身畀兒子騎住膊馬睇表演,對住家中三個寶貝,完全變身幸福family man!



鄭中基公開感激太太

賢慧的余思敏,除咗能夠綁住太子基,更深得老爺奶奶歡心,將一對仔女教得精乖伶俐,Sammie功勞可不小。去年《 play it again》演唱會澳門站,鄭中基就在台上感激太太說:「佢為我增加咗兩個心愛嘅人,以前我從冇 諗過生小朋友,我係浪子,點會左拉右拖,不過做咗爸爸,成日會同導演講要開早啲,等我早啲收工返屋企陪細路!」

診所內有唔少兒童遊樂設施及玩具,鄭中基同老婆就陪住仔女一齊玩,只見鄭中基忙於睇電 話,仲要攞件玩具氹個仔,果然廿四孝慈父!



鄭中基全家出動打流感針

愛妻好爸爸當然唔係得個講字,近日流感肆虐,為免小朋友中招患病,加上自己快將開演唱會,向來緊張一對仔女健康的他,日前便全家出動去中環診所打流感針,當日早上約11時許,鄭中基一家由司機接載去到中環皇后大道中,司機停低車後,女兒Emma率先落車,跟住落車的Ronald一邊 拖個仔Evan落車,另一隻手仲會捉實個女,絕不掉以輕心!

當日鄭中基一家四口出動,去中環診所打流感針,兩公婆更細心幫仔女 戴晒口罩一人拖一個,見到記者,雖然有啲愕然,不過鄭氏夫婦就表現得好友善。


打完流感針,一家人轉場去餐廳食飯家庭樂,不過,臨上樓前煙 癮起的鄭中基,就先吩咐太太同仔女上樓先,自己則企街食支煙,識得為家人設想,唔要仔女陪佢食二手煙,的確係盡責好爸爸!



為怕診所多細菌,兩公婆亦幫一對寶貝仔女戴上口罩做足安全措施,睇醫生近一小時,兩公婆一人拖一個落樓行去上車,見一對仔女打完針完全冇扭計,再轉場去開餐家庭樂獎勵一對寶貝!

對老婆錫到燶的鄭中基,經常會花 心思送禮物冧太太,當日鄭太身上 行頭十足,除咗兩隻手都戴有鑽 戒,左手戴住鑽石手鏈,手錶更是 炒價值12萬的 Rolex Daytona。


思敏對一對仔女教導有方,拖著兒子行 的她,亦教導兒子同記者講唔該,女兒上 車後還同記者揮手講拜拜,精乖可愛!












鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...