2019年7月25日 星期四

林海峰放生兼放水 半百彭羚終圓夢 __,彭羚,林海峰,

彭羚
林海峰放生兼放水半百彭羚終圓夢九十年代樂壇天后彭羚,在98年事業巔峰期下嫁才子名DJ林海峰,不久即封咪退隱,多年來低調絕跡幕前,全心做林太相夫教女,只 ...


林海峰放生兼放水 半百彭羚終圓夢



九十年代樂壇天后彭羚,在98年事業巔峰期下嫁才子名DJ林海峰,不久即封咪退隱,多年來低調絕跡幕前,全心做林太相夫教女,只在12年激罕出山為黃偉文作品展擔任嘉賓,再開聲大受歡迎,被大小娛樂公司高價搶邀出山開騷,但最終因為老公落閘復出無望。不過,轉眼兩個女林泳及林清,今年已經19歲和15歲,女兒唔再黐身, Cass(彭羚)終獲老公林海峰放生發展事業第二春,不過並唔係復出再上舞台,而係開Studio做健身教練。近年迷上新興的Gyrotonic運動(又稱禪柔運動或脊椎螺旋運動)的她,原來一直有做教練心願,據悉阿Jan(林海峰)已放水百萬 Cass搞健身中心圓夢,支持索老婆將健美秘笈傳授他人,唔使齋留喺屋企做「家嫂」咁沉悶!

撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片、IG

林海峰放生兼放水 彭羚終圓夢

曾經橫掃大小樂壇頒獎禮,跟鄭秀文鬥得難分難解的樂壇天后彭羚,95年更同時奪無綫《最受歡迎女歌星》、《叱咤樂壇女歌手金獎》、《新城勁爆女歌手》及港台《優秀女歌手》四個大獎,事業攀上高峰,不過, Cass選擇在98年事業巔峰期嫁林海峰,更在02年約滿唱片公司後封咪退 隱,全心全意照顧家庭。

勤做運動的 彭羚,外貌身形都 keep得甚 fit,完全睇 唔出已經50歲,拍埋19歲大女林泳身邊, 更似足姊妹花。

被娛樂公司大灑金錢力邀復出,彭羚始終不為所動,寧願將全副精神照顧家庭,日前就見她一個人乘 坐七人車去金鐘太古廣場買戲飛,之後再坐車去跑馬地一間銀行處理財務,勞心勞力打理頭家!

反對老婆出山

成功將彭羚私有化,結婚時已開腔話「高位入市」的林海峰,長揸潛 力股老婆,即使再多利誘,多年來都封盤堅拒老婆出山再唱。12年Cass 激罕為黃偉文作品展復出,雖然只擔任兩場嘉賓,但風頭一時無兩,大 小娛樂公司爭相重金搶Cass出山開演唱會,不過,最終因為過唔到老公一關而作罷。據知情者透露:「Cass一路都有歌癮,但阿Jan好大男人,唔想老婆再拋頭露面,嗰次做完Wynan(黃偉文)個騷,出嚟反應超級熱烈,好多人搵Cass出山開演唱會,佢都有𦧲咗老公一排,話想當玩票性質咁玩吓,不過,阿Jan好快已經落閘唔畀,話啲女仲細,如果復出要兼顧 嘅嘢唔少,點都會分心,想Cass專心睇實頭家,賺錢啲嘢交畀老公做就得,Cass好尊重老公,知道阿Jan唔鍾意,佢完全唔會再諗!」







會合女兒

之後彭羚再趕去中環會合大女林泳,在街頭等女兒的 Cass,不停發短訊,之後母女一齊行街。





開Studio教人健身

甘為林海峰做小女人,放棄復出專心做好林太角色的彭羚,一直深 得老公愛錫,除掌管家中財政大權,早年阿Jan 的全部名車,都以Cass 名 字和生日做車牌,而全副精神放在家庭上的Cass,就經常被拍到湊女返 學,陪女放狗及一家人溫馨出埠,夫妻結婚廿一年都咁恩愛。不過,轉 眼兩個女都開始大,19歲大女林泳更會在暑期後到外國升學,15歲細女 林清亦有自己的同學圈子,既然女兒不再困身,Cass亦想趁50歲圓夢,原 來Cass一直有開Studio教人健身心願。



兩母女去咗ifc睇衫,愈嚟愈年輕的Cass同阿女一樣主攻運動衫,母女有商有量。

據知情者透露:「一路以嚟Cass都好鍾意做運動,近期更加迷上咗一種新興運動Gyrotonic,因為可以透過 伸展運動,修緊同修靚全身肌肉線條,又可以強化肌肉同脊骨,對身體好多益處,Cass一玩就好鍾意,做咗一排仲覺得 成個人都健美輕鬆晒,佢好用心鑽研運動技巧,話希望將來可以教人,阿Jan為咗氹老婆,仲訂 埋器械喺屋企整咗間健身房,等Cass可以每日喺屋企做 運動!」

買完衫,母女乘七人車返寓所。




全心照顧家庭做賢妻良母,早前彭羚就同老公一齊陪細女林清去買鞋,兩母女揀鞋時非常合拍,Cass細心在旁畀意見,又逗得女兒笑唔停。

大展柔軟身段

除咗打造家裡私人健身室,阿Jan深知老婆心意,已答應放 生畀老婆發展事業第二春,月前Cass開通IG帳戶同粉絲分享健 美之道,不時親自示範這種新興運動,大展柔軟身段,引來不 少回響。據知情人士說:「咁多年嚟Cass打理頭家頭頭是道,照 顧老公同兩個女又細心,阿Jan當然知道老婆為自己犧牲好 多,依家兩個女開始大, 老婆又搵到自己新嘅興趣,佢知Cass好 想喺教人健身方面發展,講明會無上限出錢支持,呢排Cass都 頻頻撲撲開始籌備。」



見到靚款即攞畀女兒試穿,睇 Cass手上拿著不同鞋款給女兒看,就知呢位賢母超級 廿四孝!

處理家裡大小事

瓣數多多的林海峰,近日忙於籌備九月《是但噏》棟篤 笑,彭羚就繼續做「稱職林太」,日前便一個人出動為家人處理 大小事務,完全不用阿Jan操心,除咗去金鐘太古廣場買戲 飛,之後再去跑馬地一間銀行處理財務,搞咗個幾鐘,便乘七 人車到中環會合大女林泳,唔知係咪啱啱游完水,林泳頭髮仲 有啲濕,已經19歲的她身形纖瘦高䠷,更曬得一身健康古銅膚 色,同媽咪黑白配孖咇行街更似足姊妹花。而另一日, Cass則同 老公林海峰陪細女林清出動買鞋,對照顧女兒及打理頭家事事 上心,相信就算出關再工作,照顧老公和兩個女始終先係Cass 終身事業,娶得如此好老婆,阿Jan當然可以十萬個放心!



全心照顧家庭做賢妻良母,早前彭羚 就同老公一齊陪細女林清去買鞋,兩母女揀鞋時非常合拍,Cass細心在旁畀意 見,又逗得女兒笑唔停。

買完鞋,林海峰似有下場工作,彭羚則和女兒繼續孖咇行街。



傍實大小情人

傍實大小情人,平日 cool爆的林海峰表現體貼。






多年來注重運動和健康飲食的彭羚,近期迷上玩新興運動Gyrotonic(又稱禪柔運動或脊椎螺旋運動) ,Cass更在家設置健身器械,不時在 IG親身示範健身過程,大晒柔軟健美身段,活力勝過唔少少女。

50歲凍齡有術,一直想做健身教練的Cass,想將個人健美秘訣,糅合 新興的Gyrotonic運動技巧,開班授徒推廣給其他人,更成功過老公林海峰一關,獲阿Jan打本開Studio!

等得太久

Cass在IG分享健美之道, 引來不少粉絲留言關注, 她還會細心回覆粉絲問 題,其中有人留言指她 找到新玩具時,Cass坦 言等了很久終於如願擁 有,看來等足多年獲老 公放生出關,心情特別 興奮!





做咗林太後專心相夫教女的Cass,近年鮮有出席公開活動,不過,今年五月她就罕有聯同老公林海峰,出席黃偉文50歲生日會,畀足面壽星公。


12年激罕出山為黃偉文作品展再開聲的彭羚,雖然只做兩場表演嘉賓,但演出大受歡迎,隨即被不少娛樂公司打主意,邀請出山開演唱會,不過,最終因老公林海峰反對而放棄復出。



開通IG

神隱多年低調做林太的彭羚,今年四月開通 IG同粉絲 分享健美秘訣,除咗分享現時盛行的新興運動,亦有 公開日常健康飲食,更罕有在母親節 po出同媽咪合 照,還有家裡愛犬相片,不過暫時 IG仍未見有老公及 兩女蹤影。










鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...