2019年8月7日 星期三

【逆權運動】警清場單日射800催淚彈 開PC冇口齒唔答利君雅 __,清場,

針對警方行動期間多次針對記者的不合理行為,多名記者昨在記招前以筆敲頭盔及面表達不滿。
針對警方行動期間多次針對記者的不合理行為,多名記者昨在記招前以筆敲頭盔及面表達不滿。【本報訊】8.5三罷早上,特首林鄭月娥形容有人把香港推向十分危險 ...


【本報訊】8.5三罷早上,特首林鄭月娥形容有人把香港推向十分危險的境況,她沒說明哪人是誰。同日下午,十分危險的境況出現了,七區集會演變成遊行示威,警方大舉鎮壓。一日之內警方動用800枚催淚彈、140發橡膠子彈,拘捕148人,最年輕僅13歲。

警方昨在例行記者會公佈8.5各區行動統計數字,拘捕了148人(13至63歲),令反送中示威浪潮被補人數增至568人;單日發射了800枚催淚彈、140發橡膠子彈和20發海綿彈;自6月9日以來,警方共發放約1,800枚催淚彈。

相關新聞:辨認星座方向 一般店舖有售



民居開槍 稱逼不得已

警察公共關係科高級警司江永祥這樣解釋密集發射催淚彈的理據:「我哋正正係睇到嗰啲暴力事件嘅升溫,同埋暴力事件嘅頻密程度……我諗淨係噚日(前日)一日,有一啲暴力嘅示威者包圍警署喇、堵路喇,同埋掟汽油彈嘅數目都唔細。」

過去多日,被催淚彈無辜傷害的人包括樓上的居民、老人院的長者、採訪中的記者,和示威者已撤走後仍被警方驅趕的街坊。江辯稱,「我哋絕對唔係好希望喺一啲民居附近去使用催淚煙,但係當一啲嘅暴力示威者主動選擇去到嗰個區份去搞事,我哋警察亦都係別無他選,於是我哋逼不得已喺民居度使用催淚彈」。

公民黨油尖旺區議員余德寶不接受警方解釋,指警方擁有不少武器,可選擇適合武器驅散示威者,而且有能力驅趕示威者,「噚晚(前晚)已經釋放數以百計催淚彈,而釋放嘅地點大多係有民居喺附近,但警方施放催淚彈前,並冇預先通知附近持份者同民居關好窗口」。

黃大仙區議員郭秀英亦指,前晚在黃大仙衝突現場,警方無差別施放催淚彈,有催淚彈射入附近屋苑範圍內,危及居民,「其實現場好多都係街坊,並非示威者,但警方唔理,防暴警已失去理智,似發洩,令人心寒」。

對付示威者快速鎮壓,面對黑社會恐怖襲擊卻快速離開現場,警方的選擇性執法成為昨日記者會的主題之一。有記者提問,為何發動7.21元朗恐襲事件中,傷及無辜市民的白衣人至今未有被落案起訴,江永祥僅重複前日已交代的數字,表示已拘捕23人涉嫌參與非法集結。

香港電台記者利君雅追問:「點解當初唔即時拘捕,要慢慢做?同你近日嘅拘捕行動好大分別喎,可唔可以解釋吓?」又有記者問:「噚日各區都出動到咁多警力,點解嗰日會真空咗成40分鐘?」

警察公共關係科總警司謝振中接力回應說:「當日我哋其實11分鐘就有兩位同事去到元朗西鐵站……」利君雅隨即反駁:「但係做唔到嘢、保障唔到市民安全吖嘛,你咁都計呀?」謝則再重複答案指,兩名警員經評估現場環境後決定離開等候支援。

就警方行動期間針對記者的種種不合理行為,記者會開始前,多名記者以筆敲頭盔及枱面,由記者協會執委林彥邦向出席記招的總警司宣讀聲明:「喺過去嘅幾個禮拜,前線記者履行職務期間,俾警方用燈照眼同埋鏡頭,用盾撞、用粗口侮辱,甚至肆意拘捕。我哋強烈譴責警方濫用武力,阻礙記者採訪,我哋要求警方嚴守專業精神,維護新聞,尊重記者嘅採訪權利。」

■記者梁銘恩、謝明明




鍾意就快D Share啦!