2019年8月21日 星期三

【逆權運動】街坊報案促查強國丐幫 警疑發晦氣刁難:同事遇襲 唔落街巡 __,中國,強國,

上水警署的前線警和公關被指發晦氣,刁難投訴內地乞丐侵港的報案人和立法會議員辦事處職員,聲稱市民若有「非緊急」求助,須親身到警署報案,但警方亦不一定派人到場,因早前有同事外勤時遇襲,現時警察只會安坐警車巡邏,不會下車。《蘋果》製圖
【新增動新聞】拳擊兼警棍篤下體再塞口、行刑式近距開槍、射爆眼、壓甩牙、室內放催淚煙;近月警察不但濫暴升級,又多次涉蹤容黑幫恐襲平民,全城震怒!惟警隊上 ...


【新增動新聞】

拳擊兼警棍篤下體再塞口、行刑式近距開槍、射爆眼、壓甩牙、室內放催淚煙;近月警察不但濫暴升級,又多次涉蹤容黑幫恐襲平民,全城震怒!惟警隊上下未見反省,上水警署公關更被指發晦氣,刁難投訴內地乞丐侵港的報案人和立法會議員辦事處職員,聲稱市民若有「非緊急」求助,須親身到警署報案,但警方亦不一定派人到場,因早前有同事外勤時遇襲,現時警察只會安坐警車巡邏,不會下車。

相關新聞:【元朗恐襲1個月】公義不彰 《人權法》保障不了香港人權



民主黨立法會議員林卓廷昨早(21日)在記者會,公開北區醫院提供的閉路電視片段,踢爆多名上水警區警員2個月前在獨立病房,涉拳擊和以警棍篤被捕長者的下體,再將警棍塞入對方口中。林位於上水的議辦,其社區主任林子琼即日下午在facebook透露,她和報案人要求警方跟進內地乞丐入侵社區時,疑遭對方發晦氣刁難,直斥「而家警察唔使落街巡,唔使處理報警案件。水貨非緊急,行乞又非緊急,禮拜一到五都係休息,只要周末出街揮動警棍,仲可以輕鬆袋埋OT錢。有時真係唔知點解香港人仲要納稅。」



林子琼facebook全文

有市民報警指,有操內地口音的人在上水中心天橋行乞,警方回覆要求事主親自到上水警署報警。市民嚇到吃手手,行過嚟街站問我。我當時即刻打畀上水警署公關同事查詢,以下是阿蛇的真實對白:

相關新聞:【逆權●講人話】居港韓籍金媽媽:我愛香港,所以應該行出嚟反修例



1. 要市民親自去報警係真嘅,因為人手唔夠同埋基於保障同事嘅安全嘅關係,如非緊急個案,我哋而家唔會收到報警求助就去現場。



(我:咁如果我而家去上水警署報案,你哋係咪會派人到事發現場?)



2. 就算你嚟報警,我哋都唔一定會去事發現場,因為曾經有同事外出工作被襲擊,而家我哋唔會放同事一個人出去,兩個都唔會。



(我:咁你哋仲有無人係區內巡邏?)



3. 因為保障同事安全嘅關係,我哋會巡邏,不過係車巡邏,唔會放人落街,因為之前有同事被襲擊。



哇,總括而言,而家警察唔使落街巡,唔使處理報警案件。水貨非緊急,行乞又非緊急,禮拜一到五都係休息,只要周末出街揮動警棍,仲可以輕鬆袋埋OT錢。



有時真係唔知點解香港人仲要納稅。



#你打人就得

#你仲發脾氣唔做嘢

#警隊需要改革



-----------------------------

【每周送10萬】

升級壹會員獨家尊享,立即參加10萬火急大抽獎!

*推廣生意的競賽牌照號碼:52302-9




鍾意就快D Share啦!