2019年10月1日 星期二

【臥底旅行團2.0】活捉萬隻螢火蟲餐廳放飛遭踩死 網民鬧爆:好殘忍! __,

臥底旅行團
【臥底旅行團2.0】活捉萬隻螢火蟲餐廳放飛遭踩死網民鬧爆:好殘忍!為咗金錢,人類對大自然嘅破壞可以去到幾盡?喺剛過去周日開電視播出《臥底旅行團2.0》 ...


【臥底旅行團2.0】活捉萬隻螢火蟲餐廳放飛遭踩死 網民鬧爆:好殘忍!



為咗金錢,人類對大自然嘅破壞可以去到幾盡?喺剛過去周日開電視播出《臥底旅行團2.0》第12集,卧底主持李尚正盧頌恩潛入一個恩平新會嘅「金光閃閃螢火蟲之夜」兩日一夜內地團,聽名會以為係去野外欣賞漫天螢火蟲?錯喇!原來係喺餐廳食完飯欣賞萬隻螢火蟲飛舞,但螢火蟲被活捉娛樂團友後,卻落得畀人踩死嘅下場,難怪網民睇完都好嬲,大鬧:「好殘忍!」

撰文:東方新地 圖片:開電視影片截圖盧頌恩FB





《 臥底旅行團 2.0》窺探「漫天飛舞螢火蟲晚會」

由「阿正」李尚正同「妹頭」盧頌恩主持嘅《 臥底旅行團 2.0》,喺第12集就潛入「金光閃閃螢火蟲之夜」,呢個團一年只係舉辦兩團,除咗住溫泉度假村、去水上樂園、開平睇古蹟碉樓,重頭戲當然係螢火蟲大會,佢哋去一間餐廳品嘗養生餐後,安坐餐廳內睇螢火蟲。據導遊及餐廳職員表示,其實過往試過喺戶外進行放飛活動,但螢火蟲只能在溫度適宜嘅地方飛行,由於外邊天氣較熱不適合螢火蟲飛行,所以選擇喺餐廳放飛。當晚大家食完養生餐後就會開始放飛大會,阿正話據導遊講睇螢火蟲的時候手機要較暗,也唔可以亮起發光嘅物件,不然會影響螢火蟲飛行會跌落地下!





螢火蟲疑受驚未肯飛

團友們食飽飽後,餐廳就關掉全部燈,之後有幾位職員捧住大玻璃桶入餐廳,當掀開黑布後,就見到大量閃下閃下嘅螢火蟲喺桶內,好靚!不過未知螢火蟲是否受驚,起初好多都唔肯飛出來,又唔肯飛向天花板,一直停留在桶內。



見螢火蟲唔肯飛出嚟,工作人員索性拎起桶內嘅葉子揈啲螢火蟲出來,結果成地都係螢火蟲,一閃一閃咁!





跌入菜湯浸死

放飛期間,有團友未有理會螢火蟲要在黑暗環境才能飛行的提示,開手電筒照亮會場。同時,有數隻螢火蟲跌落枱上的一盆枸杞湯內,起初仲閃閃發光,但不久就浸死了!



救救螢火蟲

之後又有兩隻飛樸停在妹頭身上及手臂上,阿正把牠捉到樽內,之後再捉了為十多隻入樽內!





歷時約十分鐘的放飛晚會結束後,二人把樽內的螢火蟲拿到餐廳附近的草叢放生,妹頭話:「餐廳主持話會將活嘅螢火蟲放生,我哋依家返去餐廳睇吓佢哋有冇講大話!」



遍地螢火蟲屍體

不過返到餐廳見職員忙於收拾枱面餐具,一望地板,就見滿布被踩死的螢火蟲,成地一粒粒黑色,好心痛呀!



睇真啲,原來螢火蟲身形長而扁,有啲似細曱甴!其實都仲有少部分是未死,不過未知職員執完枱仲會唔會捉佢哋放生。



「冇諗過喺餐廳放飛」

兩位主持及後總結呢晚活動,表示一直以為在山頭欣賞,又或者在好多螢火蟲聚居嘅地方睇,冇諗過捉過萬隻螢火蟲喺餐廳放,阿正話由於下午一直落雨,起初還擔心受天氣影響而活動會取消,估唔到係室內睇!



而主持妹頭就無奈咁話:「大家睇到啦,浪漫完一輪,現實就係咁(螢火蟲死晒)!」而節目尾聲係評分嘅時間,妹頭話因為覺得放飛嘅螢火蟲被踩死晒好殘忍,佢只係畀兩粒星!



網民:唔參加,好殘忍!

螢火蟲繁殖季節是4月中到5月,牠們愛生活在濕潤的地方如河流、稻田或森林等沒有光害的地方,在求偶時牠們的尾部就會閃閃發光,但由於人類對自然破壞,螢火蟲的棲地減少以至繁殖的數目銳減。唔少網民睇完都也在妹頭的FB專頁留言,話捉大量螢火蟲入室內之後仲被踩死,做法相當殘忍,個團其他節目再好玩都唔會去,妹頭也表示認同。










鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...