2013年9月19日 星期四

盛品儒爆 王維基 6億斟買亞視




探熱針

盛品儒爆 王維基 6億斟買亞視

通訊事務管理局一聲令下,九月一日辭職的前亞視執行董事盛品儒雖已離開公司半個月,據知被拉落台的他,已決心脫離傳媒行業,將轉到北京搞地產生意。

至於屢傳執笠賣盤的亞視,盛品儒聲稱在他「起身」前已有跟買家接觸,包括三年來依然未攞到免費牌的王維基,據知開價約六億,王維基並先後兩度搵中間人搭路,斟買亞視。

其他影片
轉移陣地

亞視為「紀念」盛品儒,製作 MV式短片,狂讚,更日播夜播,搞到觀眾勁投訴。離職半個月,暫時未有新動向的當事人則主攻吃喝玩樂。

「 James(盛品儒)冇做之後去咗幾個地方玩,北京都去咗兩次,佢話唔等錢使,仲 plan咗跟住嗰幾個月會去美國、加拿大同日本。其實王征都已經幫佢搵咗地方落腳,喺北京搞地產生意,過完年後會去北京返工。」知情者說。

上週五(九月十三日)晚,盛品儒單拖到灣仔演藝學院睇歌舞劇《巴黎——永恒的癲馬  Le Crazy Horse Paris, Forever Crazy》,但他開場一粒鐘後才出現,遲大到!

上週五,盛品儒單拖去睇法國歌舞劇《永恒的癲馬》,跟張衞健,梁漢文以及蘇永康一起離場。

嫌出手低

唔使返工,一早起身跑步的盛品儒週一(十六日)在寶馬山公園附近見到記者,對亞視賣盤一事回應說:「我唔再係亞視管理層,唔清楚最近賣盤嘅嘢,不過我仲喺度嗰陣,就知道王維基同查懋聲大概兩、三個月前搵過大股東黃炳均(亞洲電視主席)傾買股份,最後傾成點唔知,你哋要問番當事人。」

問他是否會轉移陣地,到北京搞地產生意?盛品儒說:「我休息緊,會放假到年底,中間可能會 follow吓 project,地產會係其中一個發展方向,學吓嘢,但仲未決定。」

盛品儒踢爆王維基搵查懋聲搭路買亞視,據了解,雙方於第一次商談後,亞視認為六億價錢太低,未能成事。不過,等了三年,投資超過十億都未攞到牌的王維基並未放棄,之後再搵姚志勝(中國和平統一促進會香港總會執行常務副會長)出面,幫手拉線,但據知亞視至今依然未有反應,雙方仍在拉鋸中。

週一早上,盛品儒手揸礦泉水在寶馬山附近跑步,遇見記者十分愕然。

王維基曾在亞視當行政總裁十二日,當日聘請他的是前電盈副主席張永霖。

盛品儒最後一次出席亞視公開活動,為被迫落台作反擊,他離開政府總部時,有朋友將他被數十記者逼埋身的場面影低並放在 fb「悼念」。

王維基投資十億的香港電視,仍未獲發牌,不過他年多前已瞓身宣傳,更聯同黃日華在記者會煮餸玩親民。

易主台

亞視宿命,低收視!還有頻頻易主。由 82年接手的邱德根開始,亞視老闆換不停,只有林伯欣掌舵時經歷過剎那光輝,及後的揸 fit人,一蟹不如一蟹。

邱德根

82年麗的因收視及財政問題,股權出現變化,商人邱德根注資一億入股,並改名為「亞洲電視」。搞藝員訓練班,畢業生有黃秋生、何家勁;又舉辦亞洲小姐,打破無綫壟斷選美活動十多年的局面。

林百欣

88年林百欣為首的「麗新集團」及鄭裕彤的「新世界集團」聯手購入亞視三分之二股權,入主後先改台徽,並把中文台改名「本港台」,英文台改為「國際台」,沿用至今。新主大灑金錢向無綫挖角,撬走台柱何守信、沈殿霞、盧海鵬及曾志偉。炮製受歡迎節目《今夜不設防》、《今日睇真啲》、《龍門陣》及劇集《我和殭屍有個約會》,令對手倒瀉籮蟹。可惜光輝業績未能令收視大幅度扭轉,及後鄭裕彤減持股份,林百欣最終也難撐局面。

吳征

林百欣掌控亞視期內入主的吳征,一度推行大刀闊斧改革。裁員並率先推行節目外判,減低成本負擔。吳征年代,新聞部突破傳統,推行藝員朱慧珊及何守信做新聞主播,可惜劣評如潮。

封小平

00年林百欣出售亞視股權予鳳凰衞視的陳永棋、劉長樂及內地商人封小平。而由封小平出任亞視行政總裁之後,股權不斷變動, 07年查懋聲亦成為新股東,其間發生王維基任行政總裁半個月的短命鬧劇。

旺旺蔡衍明

09年又有新股東加入,旺旺集團蔡衍明以私人名義入主亞視。之前揸旗的劉長樂吸引中資企業入股,令亞視親中立場鮮明化。

王征

10年王征成亞視新主後,頻製「笑彈」,有誤報江澤民死訊、跳馬舞抗議、開洗腦班等,騎呢作風,將亞視僅有的兩點收視推向零。



鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...