2017年12月3日 星期日

賴慰玲產前神經質成日亂諗嘢! __,賴慰玲,

賴慰玲驚爆產前變得神經質,不時幻想產後面對的問題,備受困擾!
賴慰玲產前神經質成日亂諗嘢!臨盆在即的藝人賴慰玲早前拍攝弗爆大肚寫真,向來予人樂觀印象的她坦言懷孕過程中因缺乏經驗而變得神經質,更因擔心早產而抱着「走 ...


賴慰玲產前神經質成日亂諗嘢!

臨盆在即的藝人賴慰玲早前拍攝弗爆大肚寫真,向來予人樂觀印象的她坦言懷孕過程中因缺乏經驗而變得神經質,更因擔心早產而抱着「走佬袋」四圍走,當得閒時就幻想湊B!幸好在家人及好友支持下,她終放下心頭大石,準備迎接小生命。

現年31歲的無綫藝人賴慰玲(Winki)即將生B榮升媽咪,預產期本月初的她目前已全面停工待產,安在家中享受家人及好姊妹的「女王式」伺候。不過,Winki坦言每當有時間便會陷入幻想當中,經常想像生產後的種種問題,坦言自懷孕開始已有此困擾,因而變得神經質!日前,她在女攝影師好友操刀下拍攝大肚寫真,以靚相為十月孕記寫下尾聲,笑言對好友信心十足,在對方指示下剝完一件又一件,最後僅剩黑色喱士內衣,凸顯整個腹部的「圓」美!雖然自爆有更大膽的相片,但她只留給自己欣賞。

難忘生日首感胎動

講到身形與精神狀態Keep得好,但回憶懷胎十月的Winki坦言改變好大,首先是變得易喊:「十月懷胎真係好唔容易,由知道有咗到聽到佢心跳聲嗰下,係好漫長嘅等待!當我產檢真係聽到心跳聲時真係好感動,之後好期待每一次同BB見面,頭五、六次產檢見到BB都會喊,因為覺得好神奇,有一個生命喺自己身體中孕育緊,聽醫生講解佢啲手仔、手指我又會喊,只係一眨眼,冇見兩個星期佢又會多咗啲身體部分。」BB還在Winki生日時首次向她「打招呼」,成為孕期中最難忘:「第一次胎動喺我生日出現,佢郁咗一下時我都仲懷疑緊,然後再等多陣真係郁喎!後來仲郁到個肚三尖八角咁,好搞笑!」

賴慰玲拍攝大肚寫真,身穿內衣勁Sexy!
  • 賴慰玲拍攝大肚寫真,身穿內衣勁Sexy!
賴慰玲自言食量大增,比懷孕前肥咗30磅,但睇唔出囉!
  • 賴慰玲自言食量大增,比懷孕前肥咗30磅,但睇唔出囉!

雖有無限感動,但Winki卻因缺乏經驗而變得神經質,懷胎九個月時進入高峰:「因為一直好想順產,但係冇得預計,加上好多朋友都早產咗一個月,所以喺九個月嗰陣,我已經帶住走佬袋周圍走,去邊都帶住!搞到好緊張!自己有好多時間同空間幻想,又會諗係咪可以餵人奶、照顧得BB好好、會唔會變得好情緒化,真係好多種種幻想。」

分娩前開工怕作動

不過,Winki在兩周前接下分娩前最後一個工作,期間感受到滿滿的愛:「前排接咗個孕婦工作,傾合作時大家都好緊張會唔會拍拍吓隨時生,搞到開會嘅焦點去咗我身上!如果拍拍吓穿羊水、陣痛,咁我哋應對方法係點呢?拍攝嗰日,在場所有人都有種嚴陣以待、步步驚心嘅感覺,佢哋成日問我攰唔攰、頂唔頂得順。拍完喇,大家都高呼可以食西瓜,終於可以安心待產。」

見到身邊人的緊張,Winki坦言有時會令自己緊張埋一份,但亦因關懷而放下種種壓力:「好感激身邊所有人嘅支持,我班好姊妹、屋企人都會問候我,問我最近心情點、叫我放鬆啲,感覺到好多愛,我亦都提醒自己,會有好多人幫我,就算湊得好攰,只要肯開聲的話,班姊妹同屋企人一定會嚟幫手,話可以做我保母嚟照顧我。我慢慢提醒要放鬆心情,唔好有壓力,因為咁樣都對BB唔好。」

文:影視組






鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...