2016年12月4日 星期日

子華領養狗仔:下次可能有細路嗌我嗲哋 __,子華,黃子華,

子華笑言,下次行山可能有細路嗌佢嗲哋!藝人黃子華出席支持領養及不棄養動物活動,他表示今天的活動搞手是跟自己有不可分割的親密朋友關係,故沒有收酬勞亦要來撐場。子華續透露近來領養了一隻狗,並細說萌生領養狗狗的念頭由來:「其實我心目中一路都有一隻理想嘅名種狗,不過我有日行山目到隻流浪狗BB好慘,當場已經想執咗佢,不過佢好驚人,我又唔敢捉佢,驚被佢咬,於是我第二日就拎晒蘋果、袋去搵佢,但已經搵唔到,係呢隻 ...


子華笑言,下次行山可能有細路嗌佢嗲哋!

藝人黃子華出席支持領養及不棄養動物活動,他表示今天的活動搞手是跟自己有不可分割的親密朋友關係,故沒有收酬勞亦要來撐場。子華續透露近來領養了一隻狗,並細說萌生領養狗狗的念頭由來:「其實我心目中一路都有一隻理想嘅名種狗,不過我有日行山目到隻流浪狗BB好慘,當場已經想執咗佢,不過佢好驚人,我又唔敢捉佢,驚被佢咬,於是我第二日就拎晒蘋果、袋去搵佢,但已經搵唔到,係呢隻狗令我有領養念頭,我都諗咗成年幾養狗。」又謂行山的山頭有很多野豬出沒,記者着他領養埋野豬,他則笑說:「我好鬼驚,行過隔你一呎咋。」

狗仔喺垃圾站執

他表示領養了的狗狗是友人從垃圾站執回來:「得幾個月大,我養咗佢兩至三個星期,互相都好適應。(以前有冇養過狗?)我係養狗專家,以前做棟篤笑同拍戲都有搵過我啲大狗上台,不過都10幾年前,走晒㗎啦,所以今次諗養唔養都諗咗好耐。」

唔養人仔養狗仔

又奉勸大家養狗前必需要諗清楚:「大家最好用兩年時間去諗,真係想養先養,因為我都試過細個返工時,大部分時間理唔到啲狗。(唔諗吓養人仔?)我20年前已經提議啲人得閒不如去保良局,助(養)到就助,帶到人出嚟就帶,唔一定要自己生,當然咁樣愛心要更大,所以退而求其次,養狗都係一大挑戰,想生嘅人都可以試吓領養一隻狗狗睇吓應唔應付到先。(你依家都係試吓先?)有冇聽過男人老狗,緣份好難講,可能有日行山有細路仔叫我呢,紅孩兒咁着住泳褲嗌我嗲哋。」

__________________________

想聽歌?想睇MTV?想了解本地Indie Band資訊

快啲click入「聲大夾樂」專頁: http://on.cc/musicon


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...