2017年6月17日 星期六

【獨家】軍訓一樣!黃家強嚴父出乖仔 __,家強,黃家強,

家強自有一套教仔方程式。52歲的黃家強和日籍太太Makiko育有分別10歲黃慶譽(前名黃慶陽)及5歲黃曜陽,鮮有露面的「小星二代」慶譽原來身高已達爸爸 ...


家強自有一套教仔方程式。

52歲的黃家強和日籍太太Makiko育有分別10歲黃慶譽(前名黃慶陽)及5歲黃曜陽,鮮有露面的「小星二代」慶譽原來身高已達爸爸的膊頭,且樣子似足太太日味濃,而弟弟曜陽的笑容就最似家強好冧女。昨日趕返內地工作的家強接受東網電話訪問時被問如何慶祝父親節:「都係食吓飯,兩個仔就送自己畫嘅卡囉。」

「我哋買嘅零食唔會失禮」

家強兩個仔就讀國際學校,談及管教兒子問題,自言小時候和亡兄黃家駒通街走如「野孩子」,當年父母會給他們幾蚊落街「自己搞掂」,但覺得時代不同,故管教小朋友也不能依舊一套,他指:「我哋從來冇畀零用錢個仔,咁細個做乜咁快要錢,唔想佢哋咁快有錢嘅觀念,零食我哋會買畀佢,佢根本唔知有出街買零食呢樣嘢。」家強自誇由父母安排的零食不會令慶譽感「失禮」,他笑言:「佢同學仔啲零食得兩舊蕃茄、兩粒蘿蔔咋,我個仔有包薯片已經好好。(咁你個仔冇有手提電話?)都冇,佢要電話嚟做乜,阿媽成日喺佢隔籬。」

課餘時間亦毋須太多自由

家強覺得小朋友有基本生活物質就足夠,課餘時間亦毋須太多自由,但強調一切都出於關愛非專制,他說:「佢哋冇得一個人出街㗎,家陣好多拐子佬、戀童癖,我好驚,對社會好冇安全感,如果要玩就叫同學仔嚟我屋企,或者老婆帶佢哋去club house;佢哋每日只可以有半小時玩iPad同睇電視嘅兒童節目,冇睇過啲電視劇,因為我唔想佢咁快做老人精。」

「個仔識日文英文,但唔識廣東話」

問他可覺得對兒子管教太嚴像軍訓?家強承認多得太太嚴管,兩個仔才又乖又純,指對兒子不是次次「say no」,好似大仔要求買風靡全球小朋友的指尖陀螺(Fidget Spinner),初時太太不准,最後囝囝當30元的新玩具是寶,他說:「我玩過覺得好無聊,連細仔都買咗個10幾蚊嘅,有啲要成百幾蚊㗎,(買平版畀個仔?)唓,唔係翻版係渣版。」除買玩具有商量外,作為父母在兒子學習方面也會作出「讓步」,正如囝囝只識普通話、日文及英文,但不懂廣東話,他覺得:「廣東話發音好難,如果再迫佢學埋廣東話,怕佢哋負荷太重搞到變啞呀。」

一定要個仔學音樂

至於兩個仔可有遺傳他的音樂才華?家強謂慶譽4、5歲在強迫下學鋼琴,當年見兒子不情願,曾跟太太說不用學,但家強指太太:「佢話唔理,(可以唔學?)係唔理佢鍾唔鍾意都要學,依家咪幾好,佢對音樂開咗竅,老師話佢吹小號好有天分,佢知音樂要有基本功,唔使逼自己都繼續練鋼琴。」


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...