2017年6月24日 星期六

【娛樂專題】自評合格?王浩信嚴己寬人 __,王浩信,

王浩信近年嘅演出備受關注,每每都能給觀眾驚喜。無綫上位小生王浩信(Vincent)在事業與情路上皆平坦暢順,但他卻自評只是個演技合格的藝人和分數合格的 ...


王浩信近年嘅演出備受關注,每每都能給觀眾驚喜。

無綫上位小生王浩信(Vincent)在事業與情路上皆平坦暢順,但他卻自評只是個演技合格的藝人和分數合格的老公。不過,有人說,人生就是總和力,所以加起來不就是滿分人生嗎?

王浩信2008年拍攝第一部劇集《野蠻奶奶大戰戈師奶》,2013年在《法外風雲》中被謝雪心狠摑24 巴而「成名」,並奪得「飛躍進步男藝員」獎,直至2015年在《樓奴》中首嘗男主角滋味,去年更加是Vincent豐收之年,憑《EU超時任務》的「渠頭」一角大受歡迎,劇集好評如潮,與朱千雪齊獲「最受歡迎劇集拍檔獎」,之後他在《致命復活》中首次獻唱主題曲並得到音樂獎項。而早前播畢的《不懂撒嬌的女人》中,Vincent的「暖男」演出同樣贏盡口碑。

「拍無綫劇好辛苦」

八年時間說長不長,說短不短,不少藝人在娛樂圈默默耕耘一輩子仍打不出名堂,Vincent雖稱不上一步登天,也算是平步青雲,他感激地說:「好多謝觀眾畀咗咁大嘅支持同鼓勵我,拍無綫嘅劇集真係好辛苦,但觀眾畀到我好大動力。」對於有網民指「渠頭」是其心目中的視帝,Vincent笑言是網民的抬舉,但也認同「渠頭」是其代表作之一:「個角色相對係較難演,無論係感情定劇情上,又要講圍頭話。大家對呢個角色比較入心,不過呢啲唔可以歸功於我一個人。知道大家鍾意當然開心,亦都令我愈來愈清楚自己係好鍾意呢行,因為呢個認知,我會投放更多心機同精神去做好。」

談到演技,Vincent謙稱只是合格,仍有待進步,他回想在《樓奴》第一次擔正,他以「演得幾over」來形容:「我嘅性格係咁,大家用五蚊去買嘢,我想畀到十蚊你,係畀多咗,阿媽教落做人要對人寬對己嚴,我想畀得多啲,但最重要係大家睇得開心。」對Vincent來說,沒有特定想挑戰的角色,他追求的反而是入戲深度。

遇偶像變怕醜仔

在眾多敬佩的前輩之中,Vincent首推周潤發, 他又自嘲膚淺,直認當初入行是為了「撞發哥」, 這個心願直至去年才實現:「細個好鍾意睇發哥嘅《英雄本色》,成日幻想如果見到發哥我會點呢,真係好想攬住佢,因為太愛佢!上年拍《踩過界》竟然喺街撞到佢,真係好開心,佢問我:『你嗰六舊腹肌仲有冇操到呀?』又問我圍頭話係咪好難學,我諗佢應該有睇我做嘅《EU》,不過我當時太怕醜,冇攬住發哥。」

堅持每日同YoYo聯繫

事業得意,Vincent的情路亦暢順,與陳自瑤(YoYo)由拍拖、結婚到女兒出世也未遇波瀾。作為老公,叫Vincent給自己打分數時,他認為只是一位合格老公而已,並解釋:「我覺得一個好老公係要擺好多時間喺家庭上,而又能夠好叻咁兼顧到工作,令到大家都好滿足,我認為自己唔能夠滿足到佢哋,因為太多時間放喺工作,每日拍16、17個鐘劇,返到屋企又係睇劇本,每日得幾個鐘休息,返到去佢哋又瞓咗,我精神上唔係好滿足。」

拍親熱戲主動備案

至於夫妻相處之道,Vincent認為在於溝通與互信,最理想是另一半同時是你最好的朋友。即使拍劇日夜顛倒,Vincent仍堅持每天跟YoYo保持聯絡:「我好多嘢都要希望可以『放心』,而呢種感覺都要喺佢身上攞到。」雖然娛樂圈誘惑不少,但Vincent從未受到引誘:「要拍親熱戲嘅話,我事前會同太太講聲,如果佢話唔OK,我唔會做,我會尊重佢。」他揚言夫妻從未遇過任何大矛盾,就算有爭拗也會以平和方法處理,而對家庭百分百放心,亦令Vincent可全力在事業上打拚,難怪他亦自覺是一種任性:「拍《致命復活》時有好多危險動作,我都係親身上陣,仲受埋傷,所以依家會小心啲,不過有幸入到好鍾意嘅行業,我應該要敬業。」

舊「電」Chur到盡

提到另一新作品《踩過界》,Vincent 坦言甚為期待:「喺《踩過界》飾演一個盲眼嘅大律師,真係好難演,要觀眾相信你係有殘障,但仍可以成就到一個咁困難嘅工作,我要同時了解盲人世界同法律界。以前我舊『電』可以用24小時, 但今次用16小時已經盡咗,因為我每一個時刻都要高度集中, 全程係用戰戰兢兢嘅心態去完成,希望畀到觀眾驚喜。」


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...