2015年12月11日 星期五

鄺佐輝:鄺佐輝腸癌復發 麥長青:佢一直好正面 __,癌,

麥長青(右)稱讚鄺佐輝好正面、好樂觀、充滿正能量。(資料圖片)next1/1pre2014年11月鄺佐輝接受腸癌化療。(資料圖片)next1/1pre鄺佐輝完成化療後,於今年5月重返深圳香港衛視主持節目《香港故事》。(資料圖片)next1/1pre鄺佐輝於7月接受《東網》訪問,表示完成第8次化療後,以中藥及氣功治療。(資料圖片)next1/1pre鄺佐輝飾演的角色都是十分正面。(資料圖片)next ...


麥長青(右)稱讚鄺佐輝好正面、好樂觀、充滿正能量。(資料圖片)

next 1/1 pre

2014年11月鄺佐輝接受腸癌化療。(資料圖片)

next 1/1 pre

鄺佐輝完成化療後,於今年5月重返深圳香港衛視主持節目《香港故事》。(資料圖片)

next 1/1 pre

鄺佐輝於7月接受《東網》訪問,表示完成第8次化療後,以中藥及氣功治療。(資料圖片)

next 1/1 pre

鄺佐輝飾演的角色都是十分正面。(資料圖片)

next 1/1 pre

現年59歲的資深藝人鄺佐輝,年前發現患上腸癌,經切除腫瘤手術接受化療,終於保住性命,近月再傳癌病復發。

身為好友兼藝進同學會主席的麥長青(麥包)透露,早前同學會的成員有去探望他:「我哋都啱啱探完佢,都會再搵時間探佢,之前佢化療完之後,都一直做緊中醫治療。(藝進同學會金錢上支持佢?)同學會嘅師兄喺經濟上支持佢,但輝哥話覺得OK,又話『唔使啦,有嘢做、應付得到』。最近佢又復發番,依家大致上情況都唔係好清楚,有師兄去探過佢,我要開工,未得閒了解佢病情。輝哥一直都好正面、好樂觀、好正能量。」

曾在無綫主持婦女節目長達有20年的鄺佐輝,年前發現患上腸癌,並擴散至肝臟,經過切除腫瘤手術後接受化療,終於保住性命。在貧病交加期間,得到藝進同學會及同行支持,並發起籌款計劃。

停止化療

抗癌勇士鄺佐輝在感謝各界支持之餘亦自強不息,當他完成第8次化療後便立即開工,在7月接受《東網》訪問時表示,已停止化療,輔以中藥及氣功等較溫和的方法療理身體,並會定期進行身體檢查及抽血。

據悉,鄺佐輝最近癌症復發,要再次入院接受化療,不過最新消息指他已經停止化療。

最強娛樂APP《東網巨星》,推出全新遊戲節目《巨星放題》,前八集有謝安琪同陳奕迅擔任星級主持發問IQ題,嚟到最新一集,亦即係第九集終極之戰Round 1,再有張敬軒加盟做星級考官,淨係「考官」卡士都夠晒強勁。呢集有周秀娜、連詩雅(Shiga)、楊詩敏(蝦頭)及陳瀅四位參賽者!到底最後邊個可以榮登「放題IQ 王」的寶座?快啲去《東網巨星》App收睇

最強娛樂APP「東網巨星」下載連結:

http://on.cc/redirect/entertainment


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...