2017年7月4日 星期二

鄧達智:C1:鄧達智出櫃「逼」醫生男友訂婚 __,鄧達智,

勇敢去愛!本地著名時裝設計師鄧達智(William)昨日宣布出櫃,承認與拍拖約一年的同性醫生密友陳梓欣(Clement)訂婚,為愛豁出去。Willia ...


勇敢去愛!

本地著名時裝設計師鄧達智(William)昨日宣布出櫃,承認與拍拖約一年的同性醫生密友陳梓欣(Clement)訂婚,為愛豁出去。William認為在對的時間遇上對的人:「可能你遇到一萬個人都未必遇到呢一個。」所以主動向對方「逼」婚,又指雙方父母已過身,故毋須向任何人交代,更不排除結婚可能。

現年59歲、曾患乙結腸癌的鄧達智近年身邊有位外科醫生同性密友Clement,從未承認同志身份的William昨日公開出櫃,大膽認愛,表示於Clement生日當天在眾好友的見證下與他訂婚,兩人戴上訂婚戒指及切蛋糕,儀式雖簡,但情意深。

現時身在檳城的William昨日接受電話訪問,他稱不愛用「訂婚」這個傳統字眼,他以英文「Engagement」形容,問到為何選擇在Clement生日當天跟對方Engagement?他笑說:「係我逼佢,其實佢需要多啲時間去考慮,佢知道有戒指收,但以為係生日禮物。(你當時有冇跪地?)哎吔!我冇做呢樣嘢添!爭咗。(佢個人好好,所以你先決定咁做?)呢個係佢嘅優點亦係佢缺點,好人得滯。」言談間充滿對Clement的愛意。

「佢嘅勇氣大過我」

William今次一改作風,大方承認同性戀人,他解釋因為在對的時間遇上對的人:「以前係唔相信,但今次遇到一個令你心悅誠服嘅人,即係Right Time遇上Right Person,呢個機會唔係一定人有我有,同埋我都獨身咗咁耐。後來大家自自然然就喺埋一齊,我覺得呢啲就係人生,自己都估唔到咁幸運可以經歷呢個過程,可能你遇到一萬個人都未必遇到呢一個。」

至於會否覺得出櫃很有勇氣?他認為Clement比他的勇氣更大:「因為佢嘅工作係比較傳統,佢係醫生,我份工就反叛啲,所以對佢嚟講,佢嘅勇氣大過我。(你同家人講咗未?)佢父母已經唔喺度,佢妹妹又喺外國,我屋企啲家族成員都各自成家,我哋都係無父無母,我哋都係孤兒,所以唔需要向人交代。」

結婚揀佛羅倫斯

問到下一步會否結婚?William坦言暫未考慮,但並非沒有可能:「如果結婚會揀喺意大利佛羅倫斯,我已經計劃將來退休會喺嗰度生活,而且佢都好鍾意佛羅倫斯。(依家係咪一齊住?)唔會,大家都有大家嘅工作方式,而且工作時間又唔同,唔需要一齊住,但會多啲時間一齊。」他指Clement比較怕醜,平時甚少說話,所以對方不便回應。

William現時跟Clement及一班朋友在檳城旅行,但否認度蜜月,他稱早半年前已計劃好一齊去檳城食榴槤,今天便會返港,兩人在旅程中拍了不少靚相,相中兩人齊齊坐在一個鞦韆上,非常浪漫甜蜜,很有初戀感覺,他們又在立體壁畫上大擺搞鬼動作,十分合拍。

William一直十分欣賞Clement的為人,曾經在其文章提到Clement在中學時已到菲律賓做義工,於醫學院第四年時選擇到南非實習,雖然在當地被搶劫,但他仍在執業後擔任無國界醫生,到蘇丹、伊拉克等地服務,生命受到威脅,亦曾協助產婦剖腹生子,所以當William聽到Clement的經歷時十分感動,因而種下愛苗。

更多新聞,請瀏覽東方日報網頁:

http://orientaldaily.on.cc/


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...