2013年9月27日 星期五

《星夢傳奇》再彈「翻版克勤」葉暐




媽咪姐

《星夢傳奇》再彈「翻版克勤」葉暐

周日( 9月 22日),歌唱比賽節目《星夢傳奇》播出第 9集。繼上集鄭俊弘被羅鈞滿砌低,今集又俾鬼妹仔陳明恩攞咗冠軍。雖然戰況好激烈,但來來去去佢哋三個鬥餐死。

無計啦,呢兩集新加入嘅參賽者歌藝麻麻,好似上集嘅楊思琦同李豪,今集嘅何傲芝全部都一出即 out,唯獨以〈癡心的廢墟〉出賽嘅葉暐有得留低。

唔講唔知,原來葉暐曾經參加過 1996年全球華人新秀比賽,可惜入唔到圍。 1999年再參加藝訓班,同馬國明同期。不過佢條路比馬明 BB迂迴好多,雖然係咁,佢依然好阿 Q咁話:「之前都諗過轉行,記得 2000年拍《創世紀》嗰陣,有場戲得幾句對白我都 NG咗十幾次,點解人哋做到我做唔到呢?我諗只係時間問題啫。於是就咁一直做落去,依家有少少成績,都 OK呀!」

其實做呢行最緊要鬥長命, EQ高實捱到落去。雖然今次葉暐最終 5強止步,但假以時日相信會好似馬明 BB咁更上一層樓。媽咪姐撐你㗎,加油呀!

葉暐喺第 9集首次出場,以〈癡心的廢墟〉一曲,贏得評判張敬軒同陳潔靈讚賞。前者仲讚佢識得控制自己把聲,只係唔夠個人特色。

網民激讚

網民對葉暐嘅表現好 surprise,紛紛喺論壇大讚佢唱歌好聽。

葉暐同馬國明都係第 15期藝員訓練班學員,兩人捱足 14年都冇放棄,確係唔話得。

睇時裝劇,可能未必認得出葉暐。但相信大家都會記得佢喺《十兄弟》(左圖)同《大冬瓜》(上圖)嘅大口九同烏鴉嘴造型。

喺新劇《巨輪》,葉暐飾演差人,係李璧琦下屬。兩人先後參加過《星夢傳奇》,葉更大讚對方 nice,毫不吝嗇分享唱歌心得俾自己。



鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...