2016年1月2日 星期六

堅離地!萬三蚊請司機日做11粒鐘 __,

有招聘家庭司機的廣告,對應徵者要求多多,但人工呢.......(fb專頁小心駕駛(討論別人駕駛態度)/設計圖片)next1/1pre筍工人人都想做,但世事又豈能盡人意?如果一份要每周返工6日,每日做11個鐘,仲要識睇英文兼有經驗,月薪卻只得1.3萬的工作,你會不會接受。有網民在報章發現一則招聘家庭司機的廣告,對要求應徵者多多,但人工明顯不成正比,一眾網友都覺得不合理,揶揄招聘者「又要威,又要人工低 ...


有招聘家庭司機的廣告,對應徵者要求多多,但人工呢.......(fb 專頁小心駕駛(討論別人駕駛態度)/設計圖片)

next 1/1 pre

筍工人人都想做,但世事又豈能盡人意?如果一份要每周返工6日,每日做11個鐘,仲要識睇英文兼有經驗,月薪卻只得1.3萬的工作,你會不會接受。有網民在報章發現一則招聘家庭司機的廣告,對要求應徵者多多,但人工明顯不成正比,一眾網友都覺得不合理,揶揄招聘者「又要威,又要人工低」,直言「冇錢唔好學人請司機」。

根據該則招聘廣告所示,應徵者的職責除負責接送家庭成員外,亦要負責車輛日常清潔,並跟進維修保養,以及辦理驗車及車輛續牌等事宜,至於對應徵者的學歷要求就未算太高,只有中三即可,但要懂得閱讀英文及讀寫中文,具5年駕駛經驗。雖然會提供醫療保險,但每周工作6日,每日工作時間由早上8時至晚上7時,月薪為1.3萬元。貼主亦不禁留言批評,「呢份工真的有人見工嗎?」

有熟悉行情的網友指,家庭司機月薪最少要有1.8萬元,以此份工的要求,即使開價2.3萬元都要考慮下,批評招聘者「咁孤寒就唔好請司機啦」。有網民就比較其他工作,指在餐廳洗碗都以1.4萬元作起薪點,並有中場休息4小時及包三餐;有人就指做保安,薪金都是相差不遠,如果是做的士司機,每日工作11小時,可賺取的錢一定較1.3萬多,懷疑廣告可能是寫漏了「只適合退休人士」。

網民有話說

Love Badminton Sam:請到下年都請唔到……

海龜:13000搵鬼同你揸車呀?

KC Lee:咁既(嘅)offer所以請唔到人要登報紙囉

Mandy Wong:一句到尾……你有本事,工揾你!任你開條件……冇本事,人揾工?揸頸就命都要做!

Dlno No:皮三野請個日(人)做十一粒,任勞任怨既(嘅)司機,係聖人級數。

※緊貼網民熱話,掌握最熱話題,請關注網民熱話fb:

http://on.fb.me/1L3m1ro


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...