2019年5月11日 星期六

徐子淇:訪難民營感觸深 李徐子淇感恩家人齊整 __,徐子淇,

李徐子淇感恩一家人齊齊整整。「千憶新抱」李徐子淇(Cathy)出席活動,她透露兩星期前剛到約旦敍利亞難民營探訪,令其感受甚深:「當中八萬個難民營,有一 ...


李徐子淇感恩一家人齊齊整整。


「千憶新抱」李徐子淇(Cathy)出席活動,她透露兩星期前剛到約旦敍利亞難民營探訪,令其感受甚深:「當中八萬個難民營,有一半都係小朋友,由於太多人好似變成迷你城市。之前自己都探訪過好多貧窮地區,今次好唔同,因為原本敍利亞嘅生活唔差,可以四餐溫飽同小朋友有書讀,所以佢哋係過緊一個平凡生活,但全因戰爭變成一無所有。」又指戰爭對我們而言是很遙遠的事,但今次能親身有機會與他們談天,感受到其痛苦。

Cathy還透露在難民營中,每星期接近有100個嬰兒出世:「佢哋喺營中出世係冇任何國籍,亦冇權利保障同自由,所以狀況係好慘,我哋都有興建兒童教學中心同保護中心,盡力幫佢哋。而阿仙奴球隊,亦喺當地整咗幾個足球場,仲有前隊員教佢哋踢波,希望小朋友有正常生活。」另外,談到明天是母親節,她指會一家人吃飯慶祝:「一家人齊整已經好感恩,加上之前去完難民營,見到好多媽媽同自己家人失散,所以可以一家人食飯已經好開心。(小朋友送咩禮物畀你?)通常係小勞作,都好滿足!」




來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...