2013年12月5日 星期四

[壹週刊 1239 ] 港視藝人謀生計 艾威賣車 舞王考貨櫃牌 M1,




艾威暫時被邀拍港台劇及一兩日電影拍攝,但長遠計他擔心要走到賣家當生活的一步。

探熱針

港視藝人謀生計 艾威賣車 舞王考貨櫃牌

即使有十二萬市民上街,要求解釋發電視牌照的準則,政府依舊闊佬懶理,港視員工求明白致死原因不果,當務之急是解決生活問題,一度打算學造鞋的艾威,已有著落幫港台拍劇,而擁有多個國際舞蹈教練牌的無綫禦用收數王郭卓樺,亦考定貨櫃車牌,以備不時之需。

賣家當套現

艾威與冼色麗日前在灣仔街頭拍港台劇《夜同行》,艾威由頭奸到落尾,冼色麗被灌醉後遭拖上車。

手停口停,港視藝員部為旗下藝人四出爭取演出機會,其中艾威已獲香港電台邀請拍《新獅子山下》及《夜同行》兩劇,想轉行學造鞋的計劃亦暫時擱置。

日前,艾威與冼色麗在灣仔街頭拍《夜同行》外景時,對於日後生活仍顯得相當擔憂。「暫時都係見步行步、節衣縮食,而家仲有合約(港視),每個月仲有糧出,但都要計劃定重新部署,如果約滿前都未有長遠計劃,都要諗定隨時賣家當,將啲唔等使嘅嘢,好似車、錶變賣嚟生活,當然希望唔使行到呢步啦!如果去到賣樓,就真係好唔掂嘞。」

文武雙全收數佬

不少幕後或三、四線藝人,均是周身刀!在無綫做了二十年「收數佬」的郭卓樺(富仔),本身擁有多個國際舞蹈教練牌,亦是一名特技人,強項是飛車和火人,稱得上能文能武,過檔港視卻遇上不獲發牌,雖然可教跳舞搵食,但他決定買多個保險,考埋貨櫃車牌。

「反正而家時間多咗,考多個牌裝備好自己,如果有個角色要做貨櫃車司機,我都可以自己嚟。有時鏡頭需要用貨櫃車做一啲特技動作,識揸可以掌握好啲,拍出嚟畫面都靚啲。」

考牌當天,郭卓樺更一 take搞掂。

「我仲有興趣考埋個教揸貨櫃車嘅師傅牌,但要等政府刊憲公布,下個月會考巴士牌,就算將來真係冇嘢拍,都多幾條路搵食。」富仔表示,港視亦安排了一些編、導課程給旗下員工增值,只要有時間,他便會去上堂。

在無綫二十多年演慣爛仔的郭卓樺,其實是舞林高手,現擁有多個國際舞蹈教練牌。

郭卓樺自言天生喜愛有轆的物件,除了貨櫃車,下月他更會去考巴士牌,除了為搵食,亦滿足自己的心頭好。

郭卓樺也是特技人員,專做飛車及火人,日前他考獲貨櫃車牌,希望對日後生活多重保障。

有禦用收數佬之稱的郭卓樺,看他在《酒店風雲》中的一頭啡髮寸寸貢的造型,就知他又是做收數佬。

等王維基通知

曾打算做紮鐵工人養家的張松枝,暫時都是見步行步。

「啱啱完咗《 Night Shift》,其實都係停一星期左右,我會幫港台拍劇,仲有套電影會拍到二月,經理人亦有幫我搵嘢做,王生(王維基)話三個月至六個月就會有通知(何去何從),到時先再算。暫時有開工,經濟都頂到嘅。」至於被稱港版「半澤直樹」的陸駿光亦會在這段等待期間考健身教練牌,謀定退路。

張松枝(右)早前曾到茶水檔學沖奶茶謀後路,好在現時仍有劇拍,不用紮鐵也能養家。

港版半澤直樹陸駿光目前仍在等開工,但已計劃考健身教練牌裝備自己。



鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...