2015年8月10日 星期一

HunterZ鄧詠雪被誘上房失4萬報警 HunterZ,

HunterZ成員鄧詠雪(左)被疑似騙徒呃走四萬元,令同隊的蕊蕊非常驚訝。

HunterZ鄧詠雪被誘上房失4萬報警

近日香港騙案頻生,今次有女藝人中招,涉詐騙案受害人正是蕊蕊所屬的女子組合HunterZ成員鄧詠雪(Suetzi),Suetzi被訛稱是譚詠麟老友兼太陽娛樂文化高層的「騙徒」斟她簽約過檔,最後被騙去近四萬元血汗錢,而她更多次被誘騙上酒店房!前晚Suetzi得悉墮入「騙局」報警求助,她說:「太蠢,我真係天真又傻囉。」

現年25歲的Suetzi舞蹈員出身,之後轉型做歌手加入蕊蕊為首的跳唱組合HunterZ,但因發展平平,一心想有大發展機會的她成了目標,Suetzi上月20日在網上有一名自稱是太陽娛樂高層的Garry接觸她,對方訛稱簽她過檔太陽娛樂,Suetzi看其fb有此職銜竟信以為真,於22日相約見面,對方藉詞要幫她處理與舊公司解約費及律師費用等各種藉口,短短兩周Suetzi與Garry多次見面,並前後交給對方近四萬元。期間男方藉詞簽約,兩度邀Suetzi到酒店房,及一次上男方家中過夜,Suetzi當時拒絕對方,否則財色「雙失」。

譚詠麟間接拆「騙局」

Suetzi最終驚覺受騙,是因為男方曾在她面前展示與譚詠麟(阿倫)的合照,並在她面前訛稱與阿倫通電話,說阿倫答應「力撐」她;由於Suetzi曾以舞蹈員身份跟隨「左麟右李」巡唱走埠演出,因而認識阿倫助手,她致電阿倫助手查問阿倫可認識此人,始知阿倫根本不認識所謂「Garry 」,才恍然大悟自己誤墮騙局。前晚Suetzi由好友張致恒女友莊端兒及男友人陪同下往尖沙咀警署報警求助,直到昨日(9號)凌晨十二時半Suetzi才錄畢口供離開。

鄧詠雪(右)離開時一臉倦容,要莊端兒安慰。
  • 鄧詠雪(右)離開時一臉倦容,要莊端兒安慰。
鄧詠雪前晚在莊端兒(左)陪同下到尖沙咀警署報案。
  • 鄧詠雪前晚在莊端兒(左)陪同下到尖沙咀警署報案。
譚詠麟與鄧詠雪曾經合作,今次他間接助鄧詠雪揭穿謊言。
  • 譚詠麟與鄧詠雪曾經合作,今次他間接助鄧詠雪揭穿謊言。

Suetzi在警署門外痛斥自己太蠢:「真係太傻太天真,畀人呃咗錢,仲斷送咗自己事業啦。」Suetzi講述被詐騙經過:「係網上見到佢話想搵人拍廣告,我就答應咗,就開始WhatsApp溝通,亦約咗出嚟見面,當時佢話自己係太陽娛樂嘅職員,問我有冇興趣過檔,佢offer啲條件好好嘅,又話捧我,會幫我出歌呀。」

被摸手呃上酒店房

之後對方用不同理由推遲簽約,Suetzi說:「話Paco(太陽娛樂揸Fit人黃柏高)唔得閒,又話Paco信嘅師傅話我時辰八字今日唔簽得,聽日先簽得,自己都開始覺得可疑。」對方又要她換電話卡,禁止她與外界聯絡,聲稱怕她簽約一事令舊公司煩她:「我諗諗吓冇理由會咁樣,我咪翻查佢資料,發現太陽娛樂出咗個聲明,話Garry根本唔係佢哋職員。」

Suetzi稱當日對方以處理舊約為由,說她要負責部分律師費:「都多(口架),畀咗三萬左右,佢仲搬埋譚詠麟出嚟,話同譚校長好熟,遲啲美加站巡唱預埋我,但要我畀機票錢及其他費用近萬。(點解唔同校長求證吓?)因為佢喺我面前打畀校長,佢做戲做得好足,咁咪信咗囉,今日我搵譚校長助手求證,但我知得太遲……我太蠢」問對方可有向她摸手摸腳?Suetzi無奈說:「有摸到手囉!同埋想呃我上酒店囉!第一次係話聽日會搞記者會,怕我遲到,所以安排咗間房喺酒店叫我瞓一晚,第二次又話Paco喺澳門開生日Party,叫我帶埋衫留宿一晚;又有次叫我上佢屋企錄音,三次我都拒絕咗冇去。」

自責蠢冇得做主角

警方如何處理?Suetzi指警方將此案列為涉詐騙案:「錢嘅損失事小,我唔希望佢害其他女仔。」可聯絡得到Garry?Suetzi坦言:「佢頭先係咁打畀我,因為我用番自己個電話卡,我冇再聽,佢亦冇留言。」她承認這次是很大教訓,失去近四萬血汗錢,還喪失一部電影女主角機會,可謂「雙失」。

至於其好友莊端兒勸Suetzi報警,莊端兒謂:「因為佢有排失蹤咗,我好擔心佢,但Suetzi突然聯絡番我,話畀人呃咗,我叫佢報警,錢未必追得番,最少要畀知人有呢啲事。」

而記者曾致電找Garry,但多個電話號碼都未能接通,其中一個成功接通卻未有人接聽;而以Suetzi提供的資料,昨日在fb尋找到這個Garry的用戶名稱,並以太陽娛樂高層職銜自居,但到昨晚已取消帳戶。

變舞蹈員變歌手

Profile

姓名:鄧詠雪(Suetzi)

年齡:25歲

三圍:32、25、34

入行經過:前身為舞蹈員,去年在朋友介紹下認識蕊蕊,與蕊蕊、陶枳樽(Crz)等組成跳唱組合《HunterZ》。

案件重演

鄧詠雪(Suetzi)滿心歡喜以為遇上「金牌伯樂」,誰知原來陷入「網上神棍」騙局,短短兩個星期多,「大拿拿」四萬蚊見財化水之餘,被人抽水摸手仔甚至險呃埋色,Suetzi真人示範被誘騙經過,有發明星夢的年輕人真的要帶眼識人嘞!

7月20日

自稱是太陽娛樂文化高層的Garry透過網上接觸Suetzi,聲稱簽她過檔。

7月22日

Garry首次相約Suetzi見面,聲稱幫她解除舊公司合約及將力捧她。

7月22日至8月7日期間

Garry多度聯絡Suetzi及相約見面,曾要求她付錢處理舊合約及律師費,總數近4萬元,不虞有詐的她(才禁)機畀錢對方;Garry又稱怕她出席活動會「瞓過龍」,安排酒店房給她過夜休息,但被她拒絕;另一日又約她到澳門出席聲稱是黃柏高的生日會,但要過埋夜,她沒答應;其後又約她到Garry的寓所見面,她覺得有可疑,故回絕對方。

8月8日

Suetzi終識破Garry冒稱是太陽娛樂文化高層,驚覺被涉嫌騙財,在好友莊端兒陪同下到尖沙咀警署備案。

文:音樂組

鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...