2018年10月11日 星期四

經典位盤點! __,

經典位盤點!

經典位盤點!《喜劇之王》當年上映時以票房29,848,860港元,成為1999年全年香港電影票房No.1,力壓同期兩部電影成龍的《玻璃樽》及鄭伊健的《 ...


《喜劇之王》當年上映時以票房29,848,860港元,成為1999年全年香港電影票房No.1,力壓同期兩部電影成龍的《玻璃樽》及鄭伊健的《中華英雄》。周星馳第四次執導的《喜》片不但發掘了飾演「柳飄飄」的張栢芝,戲中不少角色及對白包括「洪爺」、「霞姨」、「就算你要叫我茄喱啡,可唔可以唔好加個死字?」、「精神啲!臨時演員都係演員!」等成為經典。

石澳村場景

被尹天仇抬起下巴的柳飄飄說:「先生,早晨。」拍攝場景為石澳村,可惜早前被颱風吹毀大部分場景。

谷淚講「真心」

客人戴龍師傅來歡場尋初「煉(戀)」不果,憤而掃場,張栢芝急用Wasabi谷淚:「我係真心o架!」成功收服。

鼻涕識做戲

周星馳條鼻涕差啲跌落莫文蔚個口,有傳這場戲是向一演激動戲、口水鼻涕出晒嚟的萬梓良致敬。

臥底扮外賣仔

周星馳做臥底扮外賣仔,被匪徒起底狂問:「今朝早餐賣乜?火腿蛋,12個2。加底呢?25個半!乜早餐可以加底咩?」




鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...