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2020年8月12日 星期三

【add名人時尚】鄧達智回望香港時尚半世紀 「2020是詭異的一年 」 #鄧達智

香港曾經多美好,怎可以不撐住?62歲鄧達智(William)的時裝書拖了近十年,今年終在疫情下推出《衣路歷情》和《THROWBACK》兩本書,紀錄他4 ...






香港曾經多美好,怎可以不撐住?

62歲鄧達智(William)的時裝書拖了近十年,今年終在疫情下推出《衣路歷情》和《THROWBACK》兩本書,紀錄他40年設計師生涯。第一本出完,他卻確診武肺入院,下周第二本新書出街前夕,曾經令人驕傲的Made in Hong Kong,從此變作Made in China。㔁達智回看半世紀香港時尚起跌,由八九十年代黃金歲月,到九七回歸成為全球焦點, 「2020,我哋已經去到好詭異嘅時代,經歷咗好多嘢,冇法子去想像香港時裝業未來點樣,因為疫症之後,所有秩序都要重生,一日疫情未完,時間亦都未到!」

場地:香港朗廷酒店

鄧達智面對香港過去一年的巨變,感觸良多。


鄧達智的訪問在上月初進行,新書及專訪本來計劃書展前出街,疫情下萬事不及預期。短短半個月內,書展取消、第二本書延期,鄧達智更中武肺入院,日日上港聞,出院後感受更深,「咁奇特嘅時間出現一件咁嘅事,感覺好奇妙。」

要數香港時裝史,近則要由60年代紡織製衣業昌盛、林鳳、十三點講起,恐怕非論文式、洋洋數萬字不足包羅。因為我們真的好鍾意香港,所以更加要珍惜走來不易的時裝路,「香港係一個好國際嘅大城市,幾十年時裝嘅波浪,我地係同國際同起同落。」鄧達智同步見証,論盡香港時尚在不同年代的轉變,還有遊走當中、引領風潮的香港女人。

鄧達智見證香港時裝時尚不同年代的改變,由製衣生業、擁有香港設計、走向國際,成為全球焦點,到北漂,消失再重生發芽。


對於香港時尚的前路,鄧達智坦言沒法看得透。


*六十年代—製衣業興起

代表女性:陳寶珠、蕭芳芳

「如果要講香港時裝,要由六十年代,我童年開始講起,《彩色青春》你𠵱家睇返幾俗都好,但當時真係劃時代嘅,定義咗香港一個年代。寶珠嗰時形象,係港人企同一陣線嘅工廠妹,喺一個困難時間;芳芳呢,就係大家理想中,仰慕嘅一個形象,希望生活改善,代表中產,識英文、讀書,當年佢着迷你裙、水手褲,係着得好靚嘅,個人又高,對腳又長,有齊所有條件去着。透過《飛女正傳》可以睇曬六十年代香港中後期嘅時尚。」

蕭芳芳曾經代表着上世紀的中產時尚。


蕭芳芳童年。(圖片由鄧達智提供)


蕭芳芳近照。


陳寶珠。


《彩色青春》展現了上世紀六十年代,香港的時髦面貌。


*七十年代—名模走向國際

代表女性:名模許愛蓮

「我自己認識時裝時,最深刻係許愛蓮(Christina),佢係英文虎報記者,好高五呎九吋,經常唔化妝,剪個bob頭。嗰時六七年暴動,佢就着住白恤衫、卡其褲、綠色袋,拎住毛語錄混入人群去做訪問,佢係一個好大都會女性。其實佢先係第一個華人邦女郎,七十年代初,佢在巴黎做模特兒,Sonia Rykiel拖住佢出來謝幕。喺我心目中,佢好有代表性,第一個華裔模特兒去到呢個層面,好難得。」

七十年代的名模許愛蓮(左一),是首位華人邦女郎。(圖片由鄧達智提供)


許愛蓮和達利。


一頭齊䔹黑髮的許愛蓮,以香港名模的身分認識了不少國際設計師。(圖片由鄧達智提供)


*八十年代—香港時尚起步 靚人滿城

代表女性:Joyce Ma

「香港經濟七十年代已經起飛,去到八十年代呢,進入黃金時代。我都係無端白事切入咗呢個黃金時代,麗晶酒店嘅Ballroom係冇一晚係冇function,有時你喺lobby望一望,可能Calvin Klein喺隔離,或者珍芳達嚟咗香港。」他那時由Bang Bang及長江的設計工作中,開始做自己設計的晚裝,「嗰時每個月我淨係訂做晚裝嘅收入,係多過我打工三倍,香港時裝嗰時係好好做,黃金時代!八十年代綜合都係靚人,朱玲玲呀,陳百強,好多。」

「最代表最代表,一定係Joyce Ma,因為佢帶領咗歐洲嘅潮流嚟香港,Joyce 係唔止香港,係亞太區第一間有齊咁多國際品牌嘅綜合性嘅Fashion Shop。令香港時尚氣息和全世界接上、同步,一齊進入黃金時代,Versace、Armani 、Yohji Yamamoto、Issey Miyaki等等,都係八九十年嘅。」

Joyce Ma和高田賢三.


joyce Ma(右一) 和 Ann Demeulemeester (中).


*九十年代—九七回歸 全球聚焦

代表女性:薛芷倫、林燕妮

「九十年代面對回歸,所有國際傳媒都進駐香港,睇住香港點發生、點回歸。因為咁,全世界都關注香港,國際性exposure喺整個九十年代最利害,喺唔同範疇,亦因此得到好多益處,(香港時裝)亦進入一個黃金時代,係最成熟喇,全世界好多國家請我哋去做騷。嗰時最關注係ball gowns,嗰時真係薛芷倫時代,佢又靚啦,着衫又好,好有嗰個年代、要靚到最後一刻嗰種格調,真係好有代表性。」

「同一時間,九七年又好多移民,留低嘅又好水漲船高,走與唔走,有好多恐懼,導致好多家變呀,係一個好奇特嘅時間,喺Human History入面,無乜幾多個地方,係好似香港經歷九七咁,所有情緒混合嘅時間。」

「另一樣要講,係Giordano,佢嗰時係破天荒。佢係將過去嗰種馬獅龍、Bang Bang七八十年代嗰種服裝零售,個張度拉得更加大,個佔有率更加高,往後嘅,其他嘅都係跟他,就算Uniqlo都係跟佢嘅路線咁去做。」

因為享受設計,亦不想重複做晚裝,鄧達智在九七年後,開始摸索了新出路,為港龍航空做制服,成為最早期的航空、港鐵、高鐵制服設計師。

薛芷倫曾被封Ball后,代表著九七回歸前後十年的繁華盛世形像。


薛芷倫


*二千年—香港時裝師北漂

代表女性: 馬詩慧

「香港回歸之後,大家要面對一個好大嘅落差。二千年前,Fashion係一件事,會去講;二千年之後,Fashion係生活一部分。內地開始好繁盛,2003年之前,內地係冇國際品牌嘅,對香港設計師嚟講,係好有利嘅,(香港時裝發展)以前嗰套,可以搬去佢哋度做,佢哋好想吸收香港嘅營養,亦好相信香港設計師講嘅嘢。」

鄧達智坦言那時享受國際設計師待遇,坐頭等機、出活動收錢、騷上出幾多套衫收幾多錢、肯謝幕另計,各類顧問費任收,當年未紅的黃曉明、范冰冰也企後排。

「當然只是短短幾年啦,之後佢哋培植咗本土設計師,好快出現幾代人,睇住佢地一大堆一大堆labels咁上,但去到2014、2015年左右,就又走下波喇,因為國際品牌湧啦,同埋加埋個勞動法,好多內地品牌、廠家慢慢消失。好似放煙花咁,一下去到最高,好短暫就完咗。」

「呢十年嘅話,我會諗起Janet Ma(馬詩慧),代表嗰種come back。因為佢喺八九十年代已經大紅過,當佢嘅細路大咗,佢再出返黎,出席咁多活動都咁受人歡迎,唔駛行騷,係坐喺度已經係一個氣場、佢先係KOL,media好錫佢、有觀眾緣。」

馬詩慧穿上鄧達智在97年以九龍皇帝街頭塗鴉字做主題的晚裝。


*2010年至今—迷惘

代表女性:Sammi

「呢個係一個好詭異嘅時代,有網絡、有網購,加埋KOL、靠Marketing嘅年代,好困局。就算你已有名氣,好似Simone Rochas,佢除非有好大嘅如LVMH嘅backup,否則都好難生存;好似做得好好嘅Cos咁,你用Cos嘅價值,去買designers做、應該貴十倍嘅嘢。疫症之後,所有嘅秩序要重生,而家疫情未過,我哋要點樣去重寫個秩序呢,時間未到呀!」至於自己40年時尚人生,他總結為「作為一個設計師,我只能夠講,我慶幸我過咗,喺設計師可以用好proper去approach Fashion嘅時代,我係經歷咗。」

一切不似預㞕,原定趕在書展前出書,最終書展取消,人亦中武肺入院。


【近鄉情怯】

「我幾怕將自己擺上枱,呢個係自己專業,同埋,每個人都有一個理想,我而家achieve到嘅嘢,離開我理想好遠,我何德何能去做呢樣嘢(回顧)呢。」拖足十年,期間寫祖家元朗的食玩鄉情都出了幾本書,今年在書展迫在眉睫前,推出新書《衣路歷情》和《THROWBACK》兩本書,前者文字版由好友蕭芳芳、劉天蘭側寫鄧達智;另一本《THROWBACK》相集收錄他 40年時裝歳月,用圖片紀錄他由入行做Bang Bang、到80、90年代時設計Ball場晚裝,97年創作九龍皇帝系到,到後來開拓航空制服生產。一切仿如昨天,「97年前準備好一切離開香港,好朋友Jimmy Choo喺倫敦近海德公園已開workshop租定工作室,諗住兩個人一齊孖住上,有個照應咁,因為屋企事,返一返香港就一直留低。」

世事不似預期,最終趕到出書,但書展就取消了,慶幸在今年一片渾沌中出了書,公爵夫人上去度腳做鞋可能係因為2020,亦係一個時代,我哋經歷咁多,過去一年,It’s a good time,未來會經歷啲乜,我哋都唔知道。」

鄧達智慶幸自己生在美好的年代。




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