2017年5月13日 星期六

娛刺撈飯:林敏驄口賤心軟 半生墮愛情陷阱 __,林敏驄,

真係可以直教生死相許?要講無厘頭icon,好多人會話係周星馳,但我Nuts哥就認為林敏驄都唔嘢小!佢玩超級無敵馬拉松時,一句「蘇格蘭場非工業用國際線路 ...


真係可以直教生死相許?

要講無厘頭icon,好多人會話係周星馳,但我Nuts哥就認為林敏驄都唔嘢小!佢玩超級無敵馬拉松時,一句「蘇格蘭場非工業用國際線路自動溶雪16 Valve風油軚垂直升降大包圍連雷射彩色洗衣乾衣腐蝕性氣墊毛筆一支」已經夠晒經典!要講二次創作,佢簡直係始祖,「酒杯敲你個頭,你阿媽話痛」、「星河,有一個黐線傻婆」、「向世界恤髮」等都笑到噴飯,就連郭富城首飲歌《狂野之城》都被改成「二十六夜,廿六個番茄,食到我嘴都歪」。名校St. Paul出身、同已故歌手陳百強係同學嘅林敏驄,咪以為佢麻甩又鹹濕,智商估計超過130嘅佢,堅係一代才子,可以游走旺角同中環之間,雅俗共賞!

出口成詩經典情歌

八十年代開始,佢填過千首情歌畀天王天后唱,文字威力,入心入肺,仲化腐朽為神奇。譚詠麟嘅《愛的根源》:「隕石旁的天際,是我的家園」, 原來係由once upon a time衍生出嚟!梅艷芳嘅《夢伴》:「煤氣燈不禁映照街裏一對蚯蚓」,查實咪就係話緊一對慾蟲囉!為關淑怡填嘅《梵音》,盡顯詞風超凡脫俗:「慾望就是一種虛空的苦痛,由它虛空」。少年得志嘅佢, 真係齋食版稅都夠,嚟緊仲喺紅館大搞入行三十五年嘅紀念作品展,難怪佢寸嘴話:「喺填詞界五年,已經寫晒人哋一世寫唔到嘅嘢啦。」

恃才傲物,語無倫次,甚至出口傷人,負評多到一卷廁紙都寫唔晒,林敏驄平時玩人就膽生毛轉數快,唯獨對女就鵪鶉笠水冇貨派!英雄難過美人關,填詞填到識飛都好,點會逃得過「電眼美人」李美鳳雙勾魂電眼呀!

聽講佢當年愛李美鳳嘅程度,唔少得過「七愛」吳千語嘅林峯。1990年林敏驄同李美鳳拍戲撻着,愛到同年去埋加拿大玩秘婚,但係李美鳳唔想畀人知,林敏驄焗做隱形老公。有次被傳媒撞正去醫院探病,佢哋即扮唔識彈開,超鬼祟。為幫李美鳳圓歌星夢,林敏驄親自操刀填詞,你唔需要知李美鳳唱成點,齋睇首首歌名唔係叫《深愛您》就係《全部愛全為您》等,已經搞到你真係無心睡眠。可惜點肉麻骨痹,婚姻得五年貨仔,李美鳳好快嫁埋畀台灣富商做少奶奶!

旺妻命「心都噏」

「愛是一發不可收,你是可愛到永遠,我是真心捨不得你走。」聽講李美鳳改嫁後,林敏驄好頹無心填詞,仲每日唸經打坐睇佛經,「心噏」咗兩年,又畀佢遇上落選港姐陳伶俐兼奉子成婚!結婚十年,突然傳出陳伶俐疑有外遇,林敏驄全程挺身護妻,做晒大龍鳳拖晒手去見「小三」以證太太清白,奈何最後佢親自宣布離婚,而且仲贏風度拎尾彩咁話:「我照出嚟撐,係男人起碼要有嘅風度,我認識佢唔係咁嘅人,分開咗仲係好朋友,呢個係我承諾。」自此林敏驄冇再玩真愛,而陳伶俐亦改嫁新加坡富商。

自嘲有條旺妻命嘅林敏驄,兩段婚姻令佢歷經男人最痛,但從來冇出嚟狂數爆大鑊,只係默默啞忍承受,係對兩位舊愛最情深嘅尊重!佢筆下所填嘅杜麗莎《假如》百分百係佢對舊愛嘅寫照:「假如,真的要說分手,請求, 把我愉快記憶都洗去,才能免我一生也在默默痛苦」。情路跌蕩大半生,經歷過兩段刻骨銘心嘅愛情,身插兩把癡心情長劍,乜都夠與其長揸,倒不如做愛情散戶遊戲人間,仲要好似佢首《狗向西奔走》一樣轉食西洋菜,得閒同西洋菜花前月下,一齊天邊海邊一顆小星星咁數仲過癮!


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...