2017年7月8日 星期六

龐卓欣赴美讀古典樂 自覺被歧視 __,龐卓欣,

赴美讀古典音樂 畢業作留遺憾龐卓欣自覺被歧視 投訴老師娛樂要聞【向世界升學】現年25歲的港姐亞軍龐卓欣(Ada),雖然是富二代,大學時又考進了美國著名 ...


赴美讀古典音樂 畢業作留遺憾

龐卓欣自覺被歧視 投訴老師

娛樂要聞

【向世界升學】

現年25歲的港姐亞軍龐卓欣(Ada),雖然是富二代,大學時又考進了美國著名音樂學府曼克頓音樂學院,攻讀古典音樂,她日前受訪卻透露在大學的畢業歌劇表演時,自覺遭老師種族歧視,歌劇內71個角色全不安排亞洲女同學演出,僅能唱合唱團,她憶述時說:「我嗰時好嬲,種族歧視都唔好咁明顯,我哋寫晒投訴信去投訴呢個老師。」



身為富二代的15年港姐亞軍龐卓欣,透露在美國讀音樂學院時疑遭老師種族歧視。

自嘲70分小姐

Ada的父母均於聖保羅男女中學畢業,母親Juliana畢業後亦返母校附屬小學教了幾年,再轉做師資培訓,退休後現於中文大學兼職做音樂培訓老師的工作。日前Ada與龐媽媽接受本報專訪,回想女兒升小學的過程,龐媽媽說:「佢考咗兩間小學,一間聖保羅,一間女拔萃,嗰時諗吓兩間都係好學校,聖保羅點樣我哋估到,而女拔萃比較活潑啲。」



龐媽媽早年鼓勵龐卓欣發掘自己興趣,提早讓女兒到美國留學。



修讀古典音樂的龐卓欣,累積了不少在台上演唱的經驗。



前年參選港姐的龐卓欣(左),屈居中小學同學麥明詩(中)之下得亞軍。資料圖片

Ada最後選讀女拔萃,笑言自己的成績是「70分小姐」,經歷了尖子學校競爭,更受到同學排擠:「我由細到大讀書好中挺,平均係70分,但身邊同學98分都喊。小學嗰時,我係比較受歡迎,受老師鍾意,個個都想入我組,但六年班時候,有個朋友知道我係唔高分,同我絕咗交,細個淨係攞成績嚟比較,我真係好灰。」

龐媽媽發現女兒找不到方向,不想她被成績框住,便讓女兒提早去美國升學,更遇上良師,引導她去讀音樂,入讀了美國著名音樂學府曼克頓音樂學院,Ada說:「全中學唱歌最好、最叻,去到大學另一回事,太多叻人,讀咗四年,有學音樂歷史、音樂理論、藝術歷史,有表演堂,老師教你上堂台風點樣,我哋唱歌有好多小動作,或者唱歌表達能力點樣,學意大利文、法文、德文。」



龐卓欣自小喜歡音樂,參加過不少合唱團。



龐卓欣經常跟父親龐寶林及媽咪Juliana周遊列國。

不忿差別對待

不過,在畢業歌劇表演上,Ada稱遇到種族歧視問題:「成個class要做一個歌劇,有71個角色,應該人人都有個角色,偏偏全部亞洲女仔都係唱合唱團,冇一個人有角色。我嗰時好嬲,種族歧視都唔好咁明顯,佢哋解釋角色要大隻身形,其實有好多白人角色都係黑人演,我哋寫晒投訴信去投訴呢個老師,好失望。因為呢件事,校長有同我哋見面,話呢個係好嚴重問題,會同嗰位老師講,最後位老師有同成班同學道歉,話自己冇心,唔係特登。」

採訪:梁錦雯

攝影:郭賢興 場地:Kyoku(希雲街)


鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...