2016年10月23日 星期日

創富:孖妹S檔案:燈神剖白:「公道自在人心」 __,

財金界「燈神」,意思係呢位分析員成日無準,有股民更加話:「如果燈神估市,我哋做相反就得㗎喇!」不過,對於燈神,佢哋永遠都係越鬧越想睇,要數財金界燈神,點可以唔提股壇紅透半邊天嘅「沈大師」沈振盈?佢深信唔係燈之餘,仲話自己好多時嘅評論都中得好緊要添。唔知大家又點睇?即刻睇睇佢同彩兒、Kitty嘅一席話啦!彩兒:你2006年已經晨早唱淡大市,點知2007年有港股直通車嘅傳聞,推動大市勁飆去到近32,0 ...


財金界「燈神」,意思係呢位分析員成日無準,有股民更加話:「如果燈神估市,我哋做相反就得㗎喇!」不過,對於燈神,佢哋永遠都係越鬧越想睇,要數財金界燈神,點可以唔提股壇紅透半邊天嘅「沈大師」沈振盈?佢深信唔係燈之餘,仲話自己好多時嘅評論都中得好緊要添。唔知大家又點睇?即刻睇睇佢同彩兒、Kitty嘅一席話彩兒:你2006年已經晨早唱淡大市,點知2007年有港股直通車嘅傳聞,推動大市勁飆去到近32,0 ...




其他影片:>>






財金界「燈神」,意思係呢位分析員成日無準,有股民更加話:「如果燈神估市,我哋做相反就得㗎喇!」不過,對於燈神,佢哋永遠都係越鬧越想睇,要數財金界燈神,點可以唔提股壇紅透半邊天嘅「沈大師」沈振盈?佢深信唔係燈之餘,仲話自己好多時嘅評論都中得好緊要添。唔知大家又點睇?即刻睇睇佢同彩兒、Kitty嘅一席話

彩兒:你2006年已經晨早唱淡大市,點知2007年有港股直通車嘅傳聞,推動大市勁飆去到近32,000點,畀一眾網民唱,呢條路一定唔易行。

沈:「燈神」係大約2007年嗰陣,因為網絡文化興起,一群「巴打」同「絲打」起嘅名,一定係貶義㗎喇,但邊有股評人次次中、冇錯過呢?我估就冇喇!點解會成為眾矢之的呢?我覺得係因為自己講股係唔會跟大隊,原則上,若果睇淡,即使升緊我一定都會表達意見!咁樣會得罪好多人,我短線一錯就會畀人捉住嚟踩,甚至有行家趁機撬我啲學生。

沈:好多時我評論都中得好緊要,但問題係股評分析有兩種,第一係技術性、短線,講完呢兩日唔升就當錯,呢類嘅話,香港所有股評人都係燈大家錯嘅比率都好高!但若然係中長線分析,3至6個月嘅基本面分析,我講嘅嘢好多時都啱。早兩年濠賭股咪係囉,我唱淡完佢冇即時跌,仲升多一輪,但係好快就轉勢,跌足一年有多!如果冇料到,就唔會咁多人聽我講嘢啦,公道自在人心,不過,我真係要多謝叫我「燈神」嘅人,吸引到更多股民關注我。

Kitty:每個人都有脆弱嘅一面,你會唔會番到屋企,偷偷哋攬住老婆喊?

沈:最初係好唔高興、有內疚,會諗係咪因為自己講早咗股災而令股民損失?但後來發覺啲人唔啱就鬧爆,啱就玩消失半年,其實就係一種網絡欺凌,所以我後來就唔理,更加將「燈神」轉為自己嘅資產,提升知名度,仲自認係「燈」添!我信自己有料,人哋係點都話我唔到。

沈:人哋想我唔開心,我就愈要好畀佢睇,要有正面人生觀,因為我父親係做廠,收入好波動,家庭生活都會受影響,由細到大遇到嘅逆境多,所以我EQ比人哋高,唔會忌住唔講,最緊要係企得起身,起碼依家行內地位唔會差過其他人,覺得唔舒服咪唔好睇囉。

彩兒:你受最大凌辱係邊一次?

沈:2007年我一路睇淡個市,原因係外圍因素,但總係冇人信,後來港股直通車,我就喝住啲人唔好再入市,當年就最多人攻擊!原因係佢哋瞓身落注,我日日唱淡係好乞人憎,佢哋講到我係「為非作歹」、「殺人全家」、「害人害物」。當時對我影響最大,每日寫文章都有幾百個回應鬧我,但我愈鬧愈敢寫,結果最後贏咗。近年好興將我啲文章改頭換面屈我、又有Youtuber抽水等等啦,但今日已百毒不侵。

Kitty:你早喺2006年已唱淡,呢啲叫「狼來了」喎。

沈:其實最緊要係求結果啫,2006年前滙豐控股(00005)發盈警,我已經預計樓市會爆煲,唱淡期間我都冇叫人乜都唔好買,評論要睇基本因素同短線技術面,2007年8月大跌一輪後,我叫人以技術面捉反彈浪又畀人話……2007年大升浪冇入市,係搵少好多,但100個當時入市嘅人,99%係走唔甩兼輸凸,因為信錯咗基本分析。如果明知基本因素唔得,就要勇敢講出嚟,呢樣係股評人嘅責任。

彩兒:你記唔記得你最「燈」嘅一次?哈哈!

沈:如果唱好就即跌、唱淡就即升嘅話,其實每個股評人都有,所謂最「燈」係一段時間嘅錯……依家流行即食文化,太流行短炒投機,投機係擺一陣即升,唔對路一定要即走,投資係睇好股票潛力,分2、3注去買去贏錢,如果跟評論去投機,你咪妄想啦。我敢講,大行仲「燈」!5間一齊睇好,我都敢唱淡啊!

Kitty:同大師講咁耐,電話都響唔停,點做分析啊?

沈:其實好靠多年嚟不斷累積經驗,趁未做直播節目前可以用iPad搵資料同新聞做功課。我工作量係好大,以前每日只瞓3至4小時,依家已經多咗,有5至6小時。我又試過4點瞓,5點畀人急Call做突發節目;大時大節,我試過一日跑5個台添,入行頭15年,我一日病假都冇請過,所以對工作有熱誠好緊要!我有諗過提早退休嘅,但試過跟老婆去加拿大休息幾日我已經頂唔順,所以我應該會做呢行直到做唔到為止。

彩兒:「日理萬機」係孖妹對沈大師生活嘅睇法,我哋喺佢寫字樓蛇王一粒鐘吹吹水,見到佢有N位同事搵佢,玻璃門外猶如文件滿天飛,係咁揮手示意叫佢睇文件,我哋真係畀個「服」字佢喇。


來源 source: http://hk.on.cc
鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...