2019年2月5日 星期二

青雲分擔家務 家輝愛的宣言 老婆冧豬 __,劉青雲,張家輝,

張家輝與劉青雲向各讀者拜年,祝大家豬籠入水!
青雲分擔家務家輝愛的宣言老婆冧豬張家輝與劉青雲鏡頭前盡顯影帝光芒,骨子裏卻是出名的愛妻號,不時隔空晒恩愛。趁今日大年初一兼主演賀歲片《廉政風雲煙幕》正 ...


青雲分擔家務 家輝愛的宣言 老婆冧豬

張家輝與劉青雲鏡頭前盡顯影帝光芒,骨子裏卻是出名的愛妻號,不時隔空晒恩愛。趁今日大年初一兼主演賀歲片《廉政風雲 煙幕》正式開畫,兩人公開向賢內助關詠荷及郭藹明發表愛的宣言,感激她們持家有道,讓他們專心為事業拚搏,家輝笑指沒有東西比愛爆老婆更緊要,青雲則幽默指新年大贈送,剪樹葉及陪貓狗, 以減輕老婆「負擔」!

除了同是影帝級人馬,張家輝與劉青雲各有另一半關詠荷與郭藹明,齊齊被譽為圈中模範夫妻。兩位昔日的無綫花旦,甘願為婚姻退下火線,化身家庭主婦當「背後的女人」,為老公打理家庭,實行男主外、女主內,家輝更是一家三口,育有12歲女兒張童;青雲則已婚21載,但夫婦恩愛無減。

放假留家Hea食瞓

家有賢內助,令家輝與青雲可以專心為事業衝刺,難怪兩人受訪時提起另一半,即時一臉甜絲絲,更趁着踏入豬年首日公開愛的宣言,家輝說:「老婆持家有道?呢樣唔使講,咁我本身都要付出好多代價,我要好愛佢o架!哈哈!」認真肉麻!他不諱言全因老婆專注家庭,才可讓他得以專心工作,即使不用開工也不會留在家,反而逗留辦公室睇劇本,結果換來女兒「棄愛」,被老婆取代最愛的人位置!至於平日較含蓄的青雲則以另類方法放閃:「財政平時都一齊分擔嘅,今年農曆新年唔使宣傳新戲,咁咪幫手放吓狗、同隻貓玩吓,剪吓樹嗰幾塊葉咁(唔同老婆旅行?)做完嘢先諗出埠」

家輝與青雲忙於宣傳《廉政風雲 煙幕》,今日才可放假陪太太。
  • 家輝與青雲忙於宣傳《廉政風雲 煙幕》,今日才可放假陪太太。
青雲與林嘉欣首度合作,擦出新火花!

  • 青雲與林嘉欣首度合作,擦出新火花!

家輝與青雲合作英皇賀歲片《廉政風雲 煙幕》,相隔五年再次結片緣,火花仍然不斷。談到農曆新年前忙於四出宣傳,兩男均表示無任歡迎,皆因年初一起便有幾日休息,家輝笑言難得有假期,鐵定留在家中全面Hea、瞓、食:「原本想去旅行,但撞啱有拜年,到時要去仙姐(白雪仙)度都走唔開!(留喺屋企下廚?)好懶!通常Hea吓、瞓吓同食吓,做番自己,休息到似生無可戀嘅人咁!不過有時要做吓運動,拍完《激戰》後都有Keep住做!」近年有執導演筒的他,問到豬年可會再接再厲?家輝自言的確有題材想拍,奈何以演員身份接拍的電影已排滿檔期。問到會否再與「伯樂」林超賢合作?他笑說:「佢仲識我咩!知佢拍緊6億製作新戲!我加林超賢咁港式嘅配搭,係想再做嘅,佢都想返香港拍吓地道電影,所以一切等佢完咗佢嗰壇嘢先!」

挑戰不適合任務

青雲則表示未有回顧狗年已發生的事,但就搞笑說:「冇殺人放火就得呢樣嘢我都達標,同埋拍到自己鍾意嘅戲。豬年會選擇可能唔適合我做嘅都試吓,要相信導演,其次係希望健康、開心啲。」






鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...