2015年4月29日 星期三

翻舊賬 《大時代》劉青雲撬走郭藹明 邵仲衡:講嘢衰衰格格! [FACE - 414] 劉青雲,大時代,邵仲衡,郭藹明,青雲,MF,



邵仲衡年過 51,比起後生時漲咗唔少,但都好緊張影張效果,唔係要美圖,而係不斷要求攝影師,他說:「影得我老啲、滄桑啲。」

真面目

翻舊賬 《大時代》劉青雲撬走郭藹明 邵仲衡:講嘢衰衰格格!

23年前嘅《大時代》上週重播,劉松仁、鄭少秋、藍潔瑛齊齊翻 hit,睇走勢丁蟹四子必接棒令巴打熱捧, 4蟹中以孝蟹邵仲衡最搶,當年 28歲為大台力捧小生,但於 95年完約忽然投入越野賽車界搵大錢,上年又突然客串電影《點對點》,不料久休復出被翻舊賬,遭踢爆當年原來同郭藹明拍拖兼被撬牆腳。出名講嘢率直嘅 51歲邵仲衡上週接受《 FACE》訪問,他直言有人在女友家樓下苦等撬牆腳,今鋪仲唔買定花生?







51歲邵仲衡 95離開無綫後,去過東南亞拍劇,輾轉開咗越野車店專門搞越野車生意,去年將生意交晒俾拍檔開始回歸幕前,除咗拍過港台劇《沒有牆的世界》同翁虹飾演夫婦,亦有客串電影《點對點》。復出預咗被人翻舊賬,去年就被指同郭藹明拍過拖,仲係被影帝兼《大時代》死敵劉青雲撬走添。

劉青雲同郭藹明結婚 17年,相當恩愛,估唔到《大時代》重播,被人勾翻起舊情史。

《大時代》 4個蟹仔以孝蟹戲分最搶,當年 28歲邵仲衡係大台力捧小生嚟㗎。電視圖片

女友明撬

上週邵仲衡接受本刊訪問,其間無所不談,被問及郭藹明戀情,他說:「當時我有個女朋友,某君又追緊佢,個某君就成日喺我女友屋企樓下等,我女朋友話返俾我聽,我當時同某君一齊開工,開工嘅時候鞋某君就對我鞋口鞋面,態度 180度轉變?講嘢又衰衰格格咁。(咁嗰個係咪青雲呀?)我唔答。」

95年離開大台,除咗去東南亞拍劇,邵仲衡仲喺香港同國內經營越野車生意,搵落唔少錢。

除咗青雲同周慧敏嘅感情線,劇中邵仲衡同李麗珍嘅戲亦相當感人,二人亦傳過緋聞,不過邵仲衡話:「冇,肯定冇,我哋係拍檔嚟啫。」之後二人仲喺三級片《不扣鈕的女孩》合作床戲連場。電視圖片

經典「銀河十星」

87年邵仲衡為無綫「銀河十星比賽」冠軍,同期有郭富城,他亦同邱淑貞拍拖,他說:「唔講,我被人飛嘅。」

上年邵仲衡客串電影《點對點》,𠵱家食住《大時代》個勢應該全面 come back。

除咗郭藹明,邵仲衡仲同唔少當年女神包括李麗珍同邱淑貞有過緋聞,邵仲衡亦照講:「李麗珍肯定冇,只係合作拍檔。(邱淑貞呢?)唔講,好耐啦,我被人飛嘅。」 95年脫離電視,𠵱家又回歸好易被人誤會撈唔掂,邵仲衡話:「我冇過億身家,但我開嘅「越野貨倉」好多人識,𠵱家可以做自己鍾意嘅嘢,就係演員,(有冇人話你講嘢太直?)直有咩唔好?你估我唔識曲咩?但我唔會為咗有演出機會而做假。」事隔 23年孝蟹依然霸氣。

孝蟹爆 4蟹秘史

51歲邵仲衡講嘢夠激,除咗自爆情史,亦大爆 4蟹拍《大時代》嘅趣聞,真係估唔到吳啟華阿哥吳啟明原來係揸波子返工,仲會成日鬼仔上身講 bloody hell。

電視圖片

丁蟹•鄭少秋 食花粉

秋官直頭係場場戲都打真軍,好勁,睇住佢食,一路拍一路食補品㗎,除咗蛋白粉,我見佢捱夜食花粉!

電視圖片

益蟹•陶大宇 勁爛飲

大宇開早工你會聞到酒除,佢同你做對手戲,一陣酒氣噴埋嚟真係好勁。佢開六點工,凌晨四點仲喺酒吧隊緊。

電視圖片

旺蟹•郭政鴻 超老粗

鴻仔就打功夫出身㗎嘛,硬橋硬馬嗰啲,平時講嘢都大聲啲,喂!你講嘢呀?

電視圖片

利蟹•吳啟明 好有錢

佢官仔骨骨,不過成日講「 bloody hell」,平時就揸保時捷開工㗎,佢為咗西貢有檔車仔面啖湯,可以飛車過去飲㗎,佢個人好過癮。

鍾意就快D Share啦!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...